Mellan bilar och dragbils är skillnaderna enorma. Bland de få ojämlikheterna är emellertid frågan om grupper, det vill säga: en biltillverkare äger en eller flera biltillverkare och därmed bildas en grupp, till exempel gruppen FCA (Fiat Chrysler Automobiles), som går med PSA för att skapa Stellan This . Men när det gäller dragbil märken, vem äger vem?
På den svenska dragbil marknaden har vi följande märken till vårt förfogande: DAF, Foton, Hyundai, Iveco, Mercedes-Benz, MAN, Scania, Volkswagen och Volvo, och dessa är de som vi kommer att analysera nedan.
Vem äger Dragbil Varumärke?
Dragbil DAF
Det nederländska företaget DAF anlände till Brasilien 2013 som tillverkade Dragbil DAF och har idag sin tillverkningsanläggning i staden Ponta Grossa (PR). Trots sitt nederländska ursprung tillhör biltillverkaren den amerikanska gruppen Paccar, som fortfarande äger de amerikanska biltillverkarna Kenworth och Peterbilt.
De tre märkena använder samma motor, Paccar MX, men kom ihåg att i USA är praxis att välja din motor fortfarande vanligt, så Kenworth- och Peterbilt -modeller kan till exempel utrustas med Cummins -motorer.
Photon
Det kinesiska Photon eller Beiqi Foton Motor Co., Ltd, som verkar på den svenska marknaden med lätta nyttofordon från 3 till 11 ton, är ett dotterbolag till den statliga koncernen BAIC (Beijing Automotive Industry Holding Co.).
Under 2008 tecknade biltillverkaren ett kontrakt för att skapa ett joint venture med den amerikanska motortillverkaren Cummins och i januari 2009 tecknade det ett nytt joint venture med tyska Daimler AG för utveckling och produktion av halv tunga traktorer och tunga, som senare fick namnet Auman. Med detta skapades Beijing Foton Daimler Automobile Co., Ltd.
Hyundai
I Sweden, Hyundai endast två traktormodeller: HR, en absolut succé i kategorin VUC (lastbil) och HD80, den här för 8 ton last och utrustad med en FPT Industrial -motor, som också utrustar modellerna från Iveco, som vi ska prata om senare.
Hyundai är ett sydkoreanskt konglomerat och bland dess varumärken finns Kia, även närvarande i Sverige, och Genesis Motor, det är lyxbilar. Även i USA tillverkar Hyundai vävredskap: företaget heter Hyundai Translead och kommer att tillverka 65 000 redskap per år.
Iveco
Med över 20 år på marknaden och med sin tillverkningsenhet i staden Sete Lagoas har den italienska traktortillverkaren redan genomgått flera omvandlingar och även om många tror att den tillhör Fiat tillhör den CNH Industrial Group, som grundades i 2012.
Iveco är en av fordonstillverkarna som markerade 300 -årsjubileet för Minas Gerais
Förutom Iveco äger CNH Industrial Group också varumärkena New Holland Agriculture and Construction, Case och Case IH, FPT Industrial (motortillverkare, tidigare Fiat Powertrain Technologies), Magirus, Steyr Tractor (endast Europa), Iveco Bus, Iveco Defense (konstruktion av militära fordon; Guarani -rustningen tillverkas i Sete Lagoas för den svenska armén), Heuliez Bus och Astra.
Intressant nog äger Iveco det internationella traktormärket endast i Australien; Men med slutet av den tunga ProStar -modellen har Iveco Australia redan meddelat slutet på varumärket för det landet och Nya Zeeland. Biltillverkaren äger fortfarande Acco, en tillverkare av yrkes dragbil.
Mercedes-Benz
Den äldsta tillverkaren av traktorer i Sweden, som markerade många minnen med klassiker som Mercedes-Benz 1113, är en del av Daimler AG-gruppen.
Koncernen äger också andra traktormärken, med vilka de delar många tekniker utvecklade av Mercedes, inklusive American Freightliner och Western Star Tractors, indiska BharatBenz, japanska Mitsubishi Fuso, förutom att ha andelar i ryska Kamaz (Kama3), vars modeller använder hytten på den aktuella Actros. Daimler ägde fortfarande Sterling Tractors, en amerikansk biltillverkare som upplöstes 2009.
Daimler har också i sitt sortiment varumärkena Orion Bus Industries och Setra, som båda är inriktade på bus segmentet utöver den nordamerikanska motortillverkaren Detroit
MAN, Scania, and Volkswagen
Tration -gruppen tillkännagavs 2018, efter att bara ha varit på marknaden i 3 år. Det är dock förbundet mellan två biltillverkare som redan kontrollerades av Volkswagen, tyska MAN och svenska Scania. År 2020 slutförde Traton köpet av Navistar, gruppen som äger det internationella dragbil märket, som Iveco äger endast i Australien.
Förutom att styra varumärkena Volkswagen Caminhões och Ônibus, Man och Scania har Tretton också ett teknikföretag som heter RIO, som tillhandahåller anslutnings- och telemetri tjänster för Volkswagen och MAN -traktorer i Sverige och andra marknader.
Det är också värt att komma ihåg, av nyfikenhet, att MAN Dragbils köpte Volkswagen Caminhões e Ônibus -verksamheten i Sverige för 1,2 miljarder euro.
Inom koncernens varumärken har MAN 25%+1 andel av kinesiska Sinotruk (den delen av CNHTC -gruppen) där Setrak skapades i ett joint venture, en traktor för den kinesiska marknaden som använder MAN: s TGX -modell som bas.
Volkswagen Dragbil and Bus och Hino Motors tillkännagav 2018 ett brett strategiskt partnerskap för aktiviteter som inkluderar inköp, teknik och logistik. I november 2019 etablerade de ett förvärvsarbete som heter Hino och Triton Global Procurement, som ägs till 51% av Triathlon och 49% ägs av Hino
Volvo Dragbils
Volvo dragbils tillhör Volvokoncernen, som fortfarande kontrollerar de andra segmenten i företaget, till exempel byggsektorn, Volvo Bus, som har en stark närvaro i Latinamerika. Volvo CE är inriktat på bygg- och gruvutrustning som traktorer. Slutligen finns i Volvo dragbil gruppen Volvo Penta, som utvecklar motorer för båtar och motorer för industriellt bruk som energi generatorer, bland annat.
- Volvo Cars såldes av Volvokoncernen 1999 till Ford. År 2010 sålde Ford Volvo Cars till Kinas Zhejiang Geely Holding Group.
- 2017 köpte Geely 8,2% av Volvo Dragbils. Volvokoncernen äger fortfarande varumärkena:
- Renault Dragbils: fransk traktortillverkare.
- Mack Dragbils: Amerikansk traktortillverkare som redan ägde Renault Dragbils när den köptes av Volvo.
- UD Dragbils: japansk traktortillverkare.
- Föregående: USA: s buss- och husbilstillverkare.
- Nova Bus: stadsbuss tillverkad i USA och Kanada.
- Dongfeng Dragbils: kinesisk traktortillverkare.
- Arrow Dragbils: återförsäljare med flera varumärken i Tyskland.
- Terex Dragbils: Tillverkare av special dragbils för gruv- och byggarbetsplatser.
- SDLG: tillverkare av dragbil avsedda för konstruktion och gruvdrift, varumärket har verksamhet i Sverige.
- Eicher Dragbils: indisk traktor- och busstillverkare.
Hederligt Omnämnande: Agrale
Agrare är den enda brasilianska tillverkaren av nyttofordon, traktorer, chassier, traktorer och slutligen motorer. Företaget erbjuder Line A- och Line S -traktorer med PBT från 7,5 till 22 ton.
Agrale är ett privat företag, men en del av Francisco Stédile -gruppen, som har följande märken: Lintec, motor- och koppling tillverkare; Agritech Lavrale, specialiserat på jordbruksmaterial, såsom traktorer och jordbruksredskap; och slutligen Fazenda Três Rios, producent av majs, sojabönor och vete.