Vårens svenska filmpremiärer – a. k. a. Guldbagge 2020?

Text: Rebecca Unnerud Foto: Folkets Bio
Posted 2019-03-29 in Kultur, Nöje

Guldbagge 2020

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen. 

 

Guldbaggarna för fjolårets bästa filmer har delats ut och ”Gräns” och ”Goliat” blev galans stora vinnare med sex respektive fyra baggar var. Nu är det hög tid att fokusera på årets filmer och vilka som kan stå som vinnare på nästa års gala.

 

I början av året presenterades 2019 års svenska vårpremiärer i Filmhuset i Stockholm. Även om hösten känns betydligt intressantare med utropstecken som verklighetsbaserade ”438 dagar”, nyfilmatiseringen av Jonas Gardells ”En komikers uppväxt” och Roy Anderssons ”Om det oändliga” så finns det självklart ett gäng intressanta titlar redan årets första halva.

 

Eld & Lågor (går på bio)

”Känn ingen sorg”-regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind bjuder på en riktig storslagen film som sannerligen borde åtnjutas i en biograf. Detta 40-talsdrama rymmer fantastisk scenografi, kostym, foto, fullspäckat soundtrack och härligt skådespeleri av bland andra Albin Grenholm (”Midnattssol”) och filmdebuterande supermodellen Frida Gustavsson.

De spelar kärleksparet i filmen som är baserad på verkliga händelser. Stein och Mårlind har en förmåga att lyckas göra filmer med lika delar hjärta och hjärna och de kombinerar här både aktuella problem som rasism med romantiska drömscener och fantasiinslag.

 

Kungen av Atlantis (går på bio)

Simon Zettergrens dramakomedi “Kungen av Atlantis” kretsar kring relationen mellan en son och hans schizofrena pappa (spelad av Philip Zandén). När Cleo (Happy Jankell) kommer in i sonens liv väcks ett hopp om frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till sin excentriske pappa håller honom fast.
 Zettergren spelar själv rollen som sonen och har byggt filmen på sina egna erfarenheter då hans pappa har schizofreni och kallade sig Kungen av Atlantis.

– Filmen återspeglar relationen mellan mig och min pappa. Som liten kände jag både skam och en stor ensamhet. Till slut kom jag till en punkt där jag var tvungen att göra något konstruktivt av mina egna upplevelser, berättade Zettergren under presentationen av filmen.

Av trailern att döma kan det här bli riktigt bra där sjukdomen skildras på ett varmt sätt, en feel-good film om psykisk ohälsa!

 

Lucky One (går på bio)

2013 belönades Mia Engberg med en guldbagge för sin dokumentär “Belleville baby” och nu återkommer hon med en ny dokumentär-fiktiv värld i ett drömskt Paris. Förra filmen kretsade kring den franska gangstern Vincent tillika hennes ungdomskärlek medan ”Lucky One” utgår från ett “tänk om”-scenario där Vincent har fått en dotter. Filmen prisade på Göteborgs filmfestival och är den andra filmen i en planerad triologi.

 

Fågelfångarens son (5 april)

Richard Hoberts första film sedan “En enkel till Antibes” (2011) kretsar kring en färöisk familj med två döttrar som riskerar att förlora hela sitt markarrende såvida de inte lyckas få en son innan mannen fyller 39 – allt enligt en gammal färöisk lag. För att höja chanserna i kampen mot klockan planerar familjen att ta hjälp utifrån.

Det känns som en spännande premiss och miljöerna på Färöarna spelar en huvudroll. Hobert är sannerligen ingen favoritregissör och är ojämn i sitt filmskapande men jag hoppas verkligen på den här, inte minst för att Livia Millhagen – som kan bära upp vilket sammanhang som helst – har en av de bärande rollerna.

Extratips!

Dansk-svenska ”Hjärter dam”. I huvudrollerna syns svenska Magnus Krepper och Gustav Lindh och filmen förärades med Göteborg filmfestivals finaste pris ”Dragon Award Best Nordic Film” när den hade premiär på festivalen. En ”riktig” premiär väntar senare i vår, när är i skrivande stund inte bestämt.

 

Dags att ta farväl

”The Americans” sjätte och sista säsong sändes redan förra året men det är först nu som serien har nått Netflix. Detta spännande och svindlande kalla kriget-spiondrama har bjudit på ett fantastisk stämning och historia, tidstypisk 1980-talsmusik och exceptionellt skådespeleri av framförallt Elizabeth (Keri Russell) och Philip Jennings (Matthew Rhys) som de gifta KGB-agenterna.

Det är även dags att säga hejdå till en av de bästa och mest omtyckta serierna i tv-historien – ”Game of Thrones” – som nu är framme vid den åttonde och sista säsongen. Då får vi veta hur det går för Jon Snow (Kit Harington), Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Tyrion Lannister (Peter Dinklage) och alla andra karaktärer som vi älskar och hatar.

Förväntningarna är självklart skyhöga hos såväl fans som kritiker och vi får hoppas på en värdig avslutning som tillfredsställer tittarna. Två personliga favoritserier som i min mening slutade episkt är ”Breaking bad” och ”Six feet under”. De lyckades sannerligen knyta ihop säcken på ett snyggt sätt och slutscenerna kommer jag bära med mig resten av mitt liv.

Game of Thrones har premiär på HBO Nordic och Cmore den 15 april medan The Americans återfinns på Netflix.

 

Fler tips!

* Nya säsonger av ”The Handmaid´s Tale” och ”Big Little Lies” landar snart på HBO Nordic.
* Bioaktuella ubåtsdramat ”Kursk” av mästerliga Thomas Vinterberg.
* Skräckfilmen ”Us” från regissören av Oscarsbelönade ”Det” (Biopremiär: 22 mars)

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.