Trött på fotboll, hockey och boule? Vill du känna dig som en hjälte igen? Nu har alla vi som drömde om att bli jediriddare (eller sithvarianten för de som var lagda åt det hållet) möjligheten nu när Ludosport etablerat sig i Örebro.
Ludosport började en gång i Italien och historien går ungefär så här: några kompisar med intresse för både svärdsfäktning och Star wars fick för sig att kombinera de två intressena och skapa en helt ny sport när en av dem fyllde år. Är den bakgrundshistorien för tråkig kan du alltid läsa serien de tagit fram för att skapa lite mer mystik kring sporten. Dessutom lockar man med att du som utövare en dag kan bli en del av serien, inte illa.
Trots nördstämpeln på hela konceptet så har man inte haft speciellt svårt att bli tagna på allvar som en legitim sport.
– Vi jobbar aktivt med att profilera det som en sport, men det har inte varit så svårt. I Göteborg får de till och med bidrag. Ludosport är väldigt visuell och får folk bara hålla i ett svärd brukar de bli intresserade, berättar Eli Petersson som är ”Dean” (en slags rektor) för den nystartade Örebroakademin.
Efter åtta års utveckling och träning lanserades sporten 2014 och sedan dess har det gått fort. Eli berättar att det finns cirka 3 000 utövare i världen och 100-150 av dem återfinns i Sverige. Ursprungligen utvecklades sju olika stilar (se faktarutan längre ned) men snart är man uppe i hela tio stycken, allt för att varje utövare ska kunna finna den som passar bäst. Inspirationen har så klart kommit från Star wars-universumet men sedan har grundarna tagit fram egna former av stilarna. Inom ett par år ska det även finnas en fullt utvecklad stil för stavar.
Svärden är fjärran från de billiga plaströr du kan hitta i leksaksaffärerna men så kostar de också därefter. Runt 3 000 kronor och uppåt kan du få lägga ut på ett Ludosport-sanktionerat ljussvärd. Jodå, du läste rätt, svärden behöver vara godkända av Ludosportförbundet och i dagsläget finns få tillverkare som lever upp till de hårda kraven.
– Det är hårda kriterier med bland annat speciella längder på svärden. Du kan göra svärdet mer personligt med ljud och ljus men det får inte vara distraherande, berättar Eli.
Det positiva är dock att nya elever brukar få låna svärd av akademin i början. Och sedan behövs inte så mycket mer utrustning mer än ett par handskar och – om du har behovet – en suspensoar.
Eli berättar att det finns tre grundprinciper som alla Ludosportare får rätta sig efter. Den första principen är att man ska hjälpa varandra att bli bättre. Nummer två är att visa tydlig respekt mot både varandra och folk utanför. Den tredje principen är att vara aktsamma mot varandra. Huggen med svärden ska bara nudda vid motståndaren, inte försöka kapa handen på denne (lex Darth Vader vs Luke Skywalker).
– Det är väldigt viktigt att veta vad man gör, att ha kontroll, säger Eli.
Han var som många andra Star Wars-intresserad men fastnade till slut för något annat.
– Jag brukade gå på konvent och det var där jag lärde känna en instruktör. Jag har aldrig varit intresserad av sport men jag blev inbjuden att testa så jag tackade ’ja’. Gemenskapen jag upplevde gjorde väldigt mycket för att få mig att fastna för sporten, berättar Eli.
Sedan dess har han tränat, och det krävs en hel del av den varan om man vill avancera upp genom stilarna.
– Man tränar varje form ungefär 14 månader och sedan får man ta stilexamen. Det är lite som graderingar i karate, förklarar han.
Efter sex månader kände han att han ville satsa på att bli instruktör. Utbildningen hölls i Madrid och pågick en vecka och i april förra året blev han utexaminerad instruktör. Nu är han Dean för Örebroskolan som till att börja med ska ha träningar på tisdagar, torsdagar och lördagar. En termin kostar 2 200 kronor och då ingår minst 23 lektionstillfällen. Han hoppas på att få se alla möjliga åldrar hitta dit.
– I Göteborg är den yngsta 16 år och den äldsta är runt 45. Alla kan mötas i Ludosport, det handlar bara om att visa respekt för varandra. Vi vill att folk kommer och testar, avslutar han.
Stilarna inom Ludosport
Form 1 – en bra allround-stil som balanserar offensiv och defensiv. En bra stil för nybörjare då den kan försvara mot alla kommande stilar.
Form 2 – en mer explosiv och offensiv stil.
Form 3 – kallas för ”spin to win” och används för att lura motståndaren att anfalla.
Form 4 – en mer akrobatisk stil som utvecklats för att ta sig igenom motståndarens ”farozon”.
Form 5 – utvecklar spiralerna i form 3 med mer kraft och fart.
Form 6 – favoritstilen bland de äldre och mer erfarna. Innehåller delar från alla de andra stilarna.
Form 7 – handlar mycket om stora rörelser för att sätta skräck i motståndaren.
Form 8 – en teknik som ökar svårighetsgraden med två svärd.
Form 9 – fokuserar på aggressivitet och rörlighet.
Örebroskolan tränar i Kulturhuset samt ett tillfälle i veckan i Kristinaskolan i Lindesberg. För att komma i kontakt med klubben kan man kika in på sweden.ludosport.net.