Oavsett om du älskar klassiska popcornrullar med mycket action, vill ha en kuslig skräckfilm eller längtar efter en mysig film att må bra av finns det en film för dig sommaren 2019. Det är kanske inte de bästa filmerna som har premiär på somrarna men det är få saker som slår att se nya filmer och sedan komma ut till en (förhoppningsvis) ljum kväll.
Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen.
Blockbusterfavoriten
Dark Phoenix
Premiär: 7 juni
Omåttligt populära X-Men är tillbaka med ”Dark Phoenix” med återkommande stjärnor som Jennifer Lawrence, Michael Fassbender och James McAvoy. Här möter X-Men sin mäktigaste fiende hittills: en av deras egna.
Under ett räddningsuppdrag i rymden blir Jean Grey (Sophie Turner) nästan dödad när hon träffas av en mystisk, kosmisk kraft. När hon återvänder hem blir hon starkare men med krafter som hon inte kan kontrollera.
Skrattfesten
Booksmart
Premiär: 19 juni
Inför sista kvällen innan de går ut skolan inser två plugghästar att de skulle pluggat mindre och haft lite roligare och bestämmer sig därför att ta igen fyra års festande på en kväll.
Detta är en hämningslös komedi, berättad från ett originellt perspektiv, som har fått idel positiva recensioner från den internationella kritikerkåren.
Skådespelerskan Olivia Wilde slog igenom stort i serierna ”The O.C” och ”House” men har även hunnit med en radda filmer. Med ”Booksmart” gör hon sin regidebut och vilken imponerande sådan!
För skräckfilmsälskaren
Childs play
Premiär: 22 juni
Den onda dockan är tillbaka. Det har inte direkt varit några lyckade uppföljare till filmen som kom 1988 utan snarare har det handlat om direkt-till-dvd-filmer som inte alls varit skrämmande.
Denna moderna nytolkning ska vara mer som den första, det vill säga en mörk och våldsam skräckfilm. Star Wars-ikonen Mark Hamill har lånat ut sin röst till den onda dockan.
Finsmakande romantiker
Sir
Premiär: 12 juli
Det är inte de mest prisade filmerna som kommer under sommarmånaderna men det finns undantag. ”Sir” har både prisbelönats i Cannes och fått utmärkelsen ”Publikens favoritfilm” på fyra festivaler.
Ratna kommer från en fattig liten by på den indiska landsbygden och drömmer om att designa kläder. En dröm så gott som omöjlig att förverkliga om man som Ratna kommer från en lägre kast. Hon arbetar som hembiträde åt Ashwin, son till en av stadens rikaste familjer, och en oväntad förälskelse uppstår.
För hela familjen
Lejonkungen
Premiär: 17 juli
Disneys klassiska succé kommer nu i en helt ny tappning och tar oss till Afrikas savanner där den framtida kungen föds. Donald Glover gör rösten till Simba, som Nala hör vi Beyoncé, James Earl Jones som Mufasa, som Scar hör vi Chiwetel Ejiofor och Seth Rogen och Billy Eichner är Timon och Pumbaa.
Jag var nio år när Lejonkungen hade premiär så att det ska bli nostalgiskt att få återse Simba och co på vita duken är en stor underdrift.
Ålder är bara en siffra
Poms
Premiär: 2 augusti
45 minuter utanför Phoenix ligger ett bostadsområde för pensionärer, en plats där ”taxi” (ambulansen) kör förbi flera gånger om dagen eftersom det ofta är ”slutdestinationen” för de som bor där. Här bor Martha och Sheryl som startar USA:s första cheerleading-grupp för kvinnor 60+.
Denna otroliga historia är sann och var beredda på feelgood med bland andra fantastiska Diane Keeton och Pam Grier (Jackie Brown).
Svensk stjärnglans
Tre sekunder
Premiär: 16 augusti
Peter Koslow (Joel Kinnaman) arbetar som informatör åt polisen. Efter ett misslyckat uppdrag där en polis dör tvingas Koslow i fängelse för att fortsätta infiltrera maffian. Frågan är hur länge han kan hålla sitt uppdrag hemligt och vad händer om han avslöjas?
Denna amerikanska filmatisering bygger på boken med samma namn av Börge Hellström och Anders Roslund och har även gått som tv-serie på SVT. Med ett välgjort manus och en Joel Kinnaman som alltid levererar bör detta resultera i något bra, lägg därtill Rosemund Pike och Clive Owen i viktiga biroller.
Några andra nya filmer i sommar: Toy Story 4, Fast & Furious, Anabelle comes home.
Svin som gör mästerliga filmer
Efter att ha sett ”Finding Neverland” och ”R Kelly” pratas det mycket av bojkott. Många väljer att sluta lyssna på R. Kellys och Michael Jacksons musik efter att ha sett dokumentärerna och lyssnat på de fasansfulla skildringarna från offren. Som filmälskare tänker jag på filmbranschen och hur den genom #metoo fått upp mycket till ytan med Harvey Weinstein som katalysator. Men många filmstjärnor har trots att de blivit dömda för misshandel fått fortsätta sina blomstrande karriärer och göra nya filmer.
I Sverige har vi ett aktuellt exempel i skådespelaren som har huserat på Dramaten i storpjäser, varit med i storfilmer som ”Solsidan” och filmer signerade Colin Nutley. Två andra bufflar som har fått fortsätta sina karriärer under alla decennier är Woody Allen och Roman Polanski. Allen är en favorit hos många och även om han inte är min så har han gjort fantastiska ”Match Point” som jag håller högt. Polanski, däremot, har gjort några av mina personliga favoriter, ”Rosemarys Baby”, ”Chinatown” och ”The Ghost Writer” tillhör min 20-i-topplista över bästa filmer som någonsin gjorts.
Kan man hålla isär verk och person? Verk som ovan känns nersmutsade när jag vet vilka män som står bakom dem men samtidigt såg jag ”The Ghost Writer” på bio fast jag visste att Polanski har våldtagit barn. Hur går den ekvationen ihop? 85-åriga Polanski fortsätter för övrigt att göra nya filmer.
Tre tips!
Skräckthrillern ”Ma” med en kuslig Octavia Spencer i huvudrollen (Biopremiär: 31 maj).
”Chernobyl”, miniserie av Johan Renck med stjärnor som Stellan Skarsgård, Emily Watson, Fares Fares, har premiär 6 maj på HBO Nordic.
Se Elton Johns liv i biopicen ”Rocketman” med Taron Egerton (Biopremiär: 29 maj).