Recension: Your best life

Text: Rebecca Unnerud Foto: Pressbild
Posted 2019-11-16 in Kultur, Nöje

Your best life

Your best lifeYour best life
Margaux Dietz
(Bookmark förlag)

Omslaget ger skenet av ett glättigt innehåll, det förstärks av en snabb bläddring i boken där cirka hälften av sidorna består av snygga bilder på Margaux och hennes nära och kära. Men jag har delvis fel, ”Your best life” bjuder på mer än så. Boken innehåller Margauxs nio livsmotton för ett lyckligare liv vilket ska inspirera läsaren att leva sitt bästa liv.

Margauxs och spökskrivaren Gro Janarvs tanke med boken är inte helt tydlig, är det en självbiografi eller en självhjälpsbok? Även om Dietz väver in avslutande tips och tankar till varje kapitel ser jag den mer som en självbiografi. Här ryms hela hennes långa (korta) liv med alltifrån berättelser från uppväxttiden i Saltsjöbaden till hennes stormiga relation med mannen Jacob och hennes enorma framfart i Stockholms mediavärld. Det är en varm bok som rymmer en hel del humor och orubblig ”gå sin egen väg”-känsla.

För mig som har en bra koll på Dietz (utan att läsa hennes blogg slaviskt) är det mest intressanta tillbakablickarna till åren då hon inte var känd. Trots hennes glada yta och till synes enkla liv finns det mycket mörker som har präglat henne. Det är just här boken är som starkast, några av bokens starkaste partier är föräldrarnas utdragna skilsmässa och det sexuella övergrepp som hon har varit med om.

Men det som etsar sig fast mest hos mig är hennes mörka relation till sin pappa, en relation som har präglats av kritik och höga krav. En av de bästa scenerna tar plats på en tennisplan när hon förgäves försöker få sin pappas uppmärksamhet när hon vinner en match. Trots vinsten påpekar pappan hennes dåliga forehand och hennes smutsiga tröja som får honom att skämmas.

Det är en sorglig läsning som förstärks när hon på sin bröllopsdag förgäves hoppas in i det sista att han ska dyka upp. Det beskrivs också på ett fint sätt hur det alltid finns förklaringar till varför en person agerar som den gör, i detta fall tar det sig uttryck när läsaren får ta del av pappans svåra barndom som i sin tur har präglat hans uppfostringsmetoder.

Det är en fin och klok bok, om än lite tunn såväl innehållsmässigt som i sidantal. Boken hade tjänat på lite färre proffsbilder och mer analys i texterna. Jag hade gärna sett att hon hade kontrasterat vissa partier och sett saker i ett större sammanhang. Margaux Dietz är en person som fötts in i en välbärgad familj och jag väntar hela boken på att hon ska ha ett klassperspektiv. Mot slutet av boken nämner hon i förbifarten att hon vet hon haft valmöjligheter och förutsättningar som många inte har. Det är inte alla som kan säga upp sig från ett jobb som de tycker är tråkigt för att resa till Sydafrika på obestämd tid. Det är inte heller alla som har möjlighet att säga nej till bra jobbmöjligheter och gå back ekonomiskt för att istället bygga upp något eget.

Mer av detta hade jag velat se för att få en komplexare bild av personen Margaux Dietz men det är helt klart en bok som är så mycket mer än sin perfekt polerade fasad. Fans får ta del av något mer än det de redan har fått i blogg/vlogg/instagram och tv och andra som mest känner till Margaux till namnet får en överraskning över allt som ryms bakom det glada ansiktet.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.