Den 26 januari hålls föreläsningen ”Raoul Wallenberg i Budapest – mannen, hjälten, myten och Örebro” av Mikael Enoksson på Örebro läns museum.
Vad är kopplingen mellan Raoul Wallenberg och Örebro, kanske den observante omedelbart frågar sig. Föreläsaren Mikael Enoksson, till vardags lärare på Lillåns skola, kan berätta.
– Det är ingen jättestor koppling, Raoul Wallenberg gjorde sin militärtjänst här i Örebro, men det är ändå en lite rolig tvist, konstaterar han.
Mikael Enoksson har tidigare rest runt i Europa tillsammans med Svenska Institutet som en pedagogisk sidekick, som han själv beskriver det, till Ungern, Rumänien, Ukraina och Ryssland och berättat om Raoul Wallenberg och hans gärning.
– Att vi var i Ryssland var naturligtvis för att markera att vi inte glömt bort Wallenberg. Tyvärr behöver vi påminnas här i Sverige också, svenska elever känner sällan till honom, och vet man något så är det ofta det att han försvann. Vad vi behöver påminnas om är vad han faktiskt gjorde i Budapest, slår Mikael Enoksson fast.
Raoul Wallenberg var efter en förfrågan från USA Sveriges särskilda sändebud i Budapest 1944, där han kom att rädda tusentals judar undan de nazistiska koncentrationslägren genom utfärdande av skyddspass och upprättande av så kallade ”svenskhus”, som sågs som svenskt territorium, där judiska ungrare kunde söka skydd.
– Man ska också komma ihåg att han inte verkade ensam. Per Anger fanns redan i Budapest när han kom, och det gjorde även Röda Korset och andra organisationer. Det är sant att han gick till tågstationer och på plats förhandlade folk av tågen som skulle till koncentrationslägren, men framför allt var han en lysande administratör som fick sjukvård, matdistribution och mycket annat att fungera, berättar Mikael Enoksson som tycker det är dags att Sverige i större utsträckning uppmärksammar och hedrar hjälten Wallenberg.
Detta och mycket annat om Raoul Wallenbergs gärning i Budapest berättar Mikael Enoksson om på länsmuseet den 26 januari, klockan 14.00.