Ebba & Ebba vill följa ÖSK till toppen

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2021-03-12 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje, Örebro SK, Sport

Ebba Lundqvist och Ebba Öhrlund ÖSK dam

Jag och fotografkollega, tillika namne, Tomas tar oss till Behrn Arena en onsdagskväll i slutet av februari. Den värsta kylan har släppt och det är lite blidare väder än vad det varit veckorna innan. Vi ska möta upp tränare och två spelare från ÖSK Dam och försöka få en bild av den här nya grenen av stadens svartvita sportklubb.

 

Det är två Ebbor som möter upp tillsammans med huvudtränaren George Papachristou. Ebba Lundqvist var med redan förra säsongen i ÖSK Söder medan Ebba Öhrlund är ett av säsongens nyförvärv.

Jag börjar ganska snabbt att referera till dem som “Ebborna” och faktum är att det här reportagetillfället lätt hade kunnat bli ännu rörigare att navigera då det dessutom finns en tredje Ebba i ÖSK Dam (Mannfolk). Och visst blir det viss förvirring på träningarna någon gång ibland.

– Vi har ju olika smeknamn, men det är ju så att om någon ropar “Ebba” så är det alla tre som kommer springande, säger Ebba, med efternamnet Lundqvist, och skrattar.

Vi börjar prata om deras bakgrund och båda två berättar att de kommer ifrån trakten från början. Ebba Lundqvist började spela fotboll i Glanshammars IF och är, inte så förvånande, den med den mest utpräglade Närkedialekten. Ebba Öhrlund har IF Eker som moderförening och båda har det gemensamt att de spelat för Kif Örebro tidigare.

Jag ber dem berätta vilka styrkor de har som fotbollsspelare och ingen av dem verkar känna sig bekväm i att framhäva sig själv. Däremot visar de snabbt att de är desto mer stöttande gentemot varandra.

– Oj, det här är alltid en svår fråga. Men jag skulle nog säga att mina starkaste egenskaper är att jag har bra speluppfattning och hyfsat tillslag, säger Ebba Ö.

Försvarskollegan Ebba L bryter dock snabbt in.

– Man ska inte ta bort din vänsterdojja, inte. Den får du allt skryta lite med…

– Det kan ju inte jag skryta om, det får stå för dig då, ha ha.

George Papachristou ÖSK damGeorge Papachristou gör sin andra säsong som huvudtränare för ÖSK Dam.

Men faktum är att även tränaren George Papachristou framhåller den där vänsterfoten som en bra egenskap. Och George Papachristou, ja. Den grekiskfödde huvudtränaren går in på sitt andra år med det här laget. Han berättar att han fastnade tidigt för fotboll och med många fotbollsintresserade i familjen fanns det aldrig någon annan sport för honom. Han insåg dock ganska snabbt att spelarkarriären inte skulle bära så långt som han ville, så därför satsade han på att utbilda sig till tränare redan när han var 18 år.

– Det gick bra som spelare några år men sedan kände jag att jag inte kan nå den nivå jag vill nå, så nu satsar jag på att nå den nivån som tränare istället.

Parallellt med tränarutbildningen hemma i Grekland studerade han också till idrottslärare. Till Sverige flyttade han för att studera vidare – först i Halmstad ett år och sedan i Örebro. Efter en tid i Kif Örebro kom han in i ÖSK och tränade först pojklag innan han tog klivet in i klubbens akademi för att arbeta med de äldre ungdomarna.

George hade ett drygt årtionde med erfarenhet som tränare under bältet när han tog över rollen som huvudtränare för ÖSK Söder Dam. Han erkänner att laget faktiskt överraskade lite på honom.

– Det var krig på varje träning. Det fokuset på träningarna var jätteroligt att se, berättar han och säger också att det gav honom extra motivation att fortsätta träna laget när det togs upp i Örebro SK.

 

Hur gick dina tankar när det började bli allvar med att byta föreningstillhörighet?

– Det lockade mig personligen. Min ambition är inte att träna ett lag i division 1 på damsidan, jag siktar hela vägen upp. Så det lockade att vara en del av ÖSK med allt runt omkring en sådan klubb. Dessutom är möjligheten att ta ett lag underifrån och lyfta upp det något som är spännande för mig.

I år är en av utmaningarna att formera en backlinje med delvis nya spelare. Både Ebba L och Ebba Ö aspirerar på en mittbacksplats även om såväl de som George hintar om att de är mer flexibla än så. Ebba Ö trivs i mittbacksrollen, även i en trebackslinje om det skulle bli aktuellt, medan Lundqvist också kan ta steget upp på mittfältet.

– Ja, jag är väl en central spelare i grunden. Jag vill helst hålla mig centralt i planen, men sedan kan jag köra både som back och på mittfältet. Jag kan nog köra det mesta, säger hon men avslutar ändå den meningen på en lite osäker ton.

 

Så att om det krisar hoppar du även in på topp?

– Ha ha, det är klart man ställer upp men jag vet inte om någon skulle vilja sätta in mig där.

Så är det nog så vi återvänder till mittbackspositionen istället och frågar Ebba L om hennes spetsegenskaper där.

– Jag har bra spelförståelse, skulle jag vilja säga, och jag trivs bra när jag kan stötta de runt omkring mig. Jag tror det är därför en central position passar mig väldigt bra för då har man spelare runt omkring som man kan hjälpa och samarbeta väldigt bra med.

Hennes beskrivning påminner mig lite om forna tiders ‘hjälpgummor’, eller ‘städgummor’, och jag undrar om det begreppet lever kvar fortfarande. De var ofta flexibla spelare med övergripande defensiva uppgifter och som inte sällan opererade ömsom på mittfältet och ömsom i backlinjen för att stötta och försvara där det behövdes. Ebborna skrattar lite åt namnen och skakar på huvudet.

– Det har jag aldrig hört, men jag tycker det låter bra, säger Ebba L.

Ebba Lundqvist och Ebba Öhrlund ÖSK damEbba Lundqvist och Ebba Öhrlund testar om nickkänslan finns där

Det är uppenbart att här finns en glädje inför att spela fotboll, detta trots att damspelare generellt får sämre förutsättningar än de manliga spelarna. Det är onekligen en stram ekonomisk verklighet, särskilt som ung fotbollsspelare på damsidan, och inte ens i Damallsvenskan är en majoritet av spelarna heltidsproffs. I division 1, där ÖSK Dam spelar i år, är det inte ens att tänka på.

Även om Elitklubbarna runt om i Sverige satsar på damlag så är resurserna fortfarande förhållandevis små, även om det sakta blir bättre och bättre. Den största förändringen för det här laget efter klubbytet är att de får bättre träningsförutsättningar med tillgången till Behrn Arena. Ebba L är den som kan jämföra då hon fanns i laget redan förra säsongen, men hon får tänka efter en stund när jag frågar om flytten in i ÖSK Dam inneburit några fler omedelbara förbättringar:

Ebba L: Jo, vi kommer få lite mer förmåner. När vi åker på bortamatcher kommer vi få mat, bland annat.

Ebba Ö: Och lite skor och sådana saker…

Ebba L: Ja, vi har fått joggingskor och så kommer vi få fotbollsskor. Det har vi fått stå för själva tidigare.

Ebba Ö: Och det var väl också att vi skulle få träningskläderna tvättade inför varje träning och lite sånt?

Ebba L: Men det har det alltid blivit… så vi har ju blivit ganska bortskämda innan också, det måste jag säga.

En del mer erfarna spelare skulle förmodligen ha en del att invända mot det sista men samtidigt visar uttalandet på de här spelarnas ödmjukhet och att kravribban ännu inte hunnit läggas så högt. Krav är ofta relaterade till vad man är van vid.

Men även om Ebborna tonar ned skillnaderna mellan klubbtillhörigheterna så tror ändå tränare George att det betyder en del för dem.

– Man får tänka på att division 1 är amatörnivå och när en stor klubb kommer in med resurser som Behrn Arena, kläder och en tydlig organisation – då blir det en annan känsla för tjejerna, menar han.

Spelarnas positiva hållning går igen även när vi kommer in på ämnet fritid. Räcker tiden till för ett ‘normalt’ fritidsliv eller får man göra uppoffringar?

Ebba Ö berättar att hon pluggar heltid på universitetet. Ebba L pluggar till sjuksköterska och jobbar dessutom extra inom hemtjänsten. Mellan en heltidssysselsättning samt träningar och matcher så är det lätt att anta att de får offra delar av ett socialt liv och andra intressen. Det visar sig dock att de klarar av att pussla in även sådant.

– Ja, det tycker jag, säger Ebba Ö och Ebba L fyller i:

– Man har ju lärt sig att lägga upp det så att man skapar sig tid, men då är det mest att man bara hittar på något med någon i laget. För det är ju så att man har väldigt många vänner inom laget och då har man lättare att ses för att man har samma schema.

Den här säsongen spelar laget i Division 1 norra Götaland, samma nivå som förra året då laget slutade sexa, med viss vittring på toppen. George Papachristou är den som återigen ska lotsa tjejerna till framgång, även om varken han eller klubben har som ambition att avancera i seriesystemet redan i år, eller ens nästa år. Det här är en uttalad långsiktig satsning men förra årets resultat ger ändå en del hopp.

 

Hur nöjd var du med förra säsongen som helhet?

– Som alla vet så hände det här med Covid-19 och det var ingenting som hjälpte oss. Vi var nästan ett helt nytt lag med 6-7 stycken vi plockat upp underifrån. Men vi tränade hårt och fick ihop en jättestark grupp till slut. Vi slutade sexa och då var vi 2 eller 3 poäng från tredjeplatsen. Så med tanke på vad vi hade från början så var jag jättenöjd.

När vi ses den här kvällen är det fortfarande högst osäkert när säsongen kommer att dra igång frö ÖSK Dam. Fortsatt tuffa restriktioner på grund av en hög smittspridning gör att ansvariga ännu inte kan spika något startdatum definitivt. Förhoppningen är att starta seriespelet den 10 april och ÖSK:s premiär är preliminärt satt till dagen efter, borta mot Trollhättan. Hemmapremiären skall ske fem dagar senare mot Rävåsen från Karlskoga.

 

Tror ni att det kommer att kännas speciellt på något sätt när ni springer ut till de första matcherna som en företrädare för Örebro sportklubb?

Ebba Ö: För mig är ju allting helt nytt så det kommer nog bli en upplevelse i sig, men det är alltid kul att bara spela. Och det är kul att spela för ÖSK, det är ändå en stor klubb.

Ebba L: Jag tror inte att jag kommer ta med några sådana känslor in på planen även om det är jättekul att vi blivit en del av ÖSK, det lyfter ju fram damfotbollen i Örebro. Men jag tror inte att det kommer vara någon större skillnad när man står där ute, för då är det bara fokus som gäller.

 

Har ni några drömmar och mål med fotbollskarriären?

Ebba Ö: Det är väl att bli bättre hela tiden.

Ebba L: Ja, och så skulle det vara otroligt kul om vi fick kliva upp i Damallsvenskan med Örebro SK en vacker dag.

Ebba Ö: Ja det hade varit kul att bli ett etablerat elitlag.

Ebba L: Att få vara med om den resan!

 

Ingen särskild liga eller klubb som ni vill spela i en dag?

Ebba L: Nej..?

 

Okej då säger vi så här: Först tar ni klivet upp i Damallsvenskan med ÖSK Dam. Sedan är väl nästa steg ut i Europa, och det kan ni väl lika gärna göra med ÖSK?

Ebba L: Ja, absolut!

 

 

George Papachristou ÖSK dam

George Papachristou, tränare för ÖSK Dam, om…

…Ebba Lundqvist

– Jag tränade henne redan förra året och hon kan ge oss lösningar både som mittback och central mittfältare. Hon är jättelugn med bollen och har en bra blick framåt.

…Ebba Öhrlund

– Hon är ett av våra nyförvärv. Jag coachade henne för 3-4 år sedan när vi båda var i Kif Örebro. Hon är en lugn spelare med en jättebra blick framåt och en fin vänsterfot

…årets trupp

– För att vara ärlig – i år blir det ännu jobbigare. Just nu har vi åtta stycken nyförvärv och vi har inte ens provat spela tillsammans än. Så det är ganska nytt och det finns några frågetecken. Men vi ska i alla fall jobba hårt och det finns ingen stress att vi ska konkurrera om förstaplatsen i år. Tanken är att vi bygger vidare på vad vi har och utvecklar. Vi vet inte heller om vi ska spela en vanlig säsong eller om vi ska spela halva eller vad det blir.

…en spelare att hålla koll på i år

– Jag vill aldrig plocka ut enskilda spelare. Kommer man ner och ser oss så bär alla spelare ÖSK:s logo. Men det jag kan säga är att jag är jättenöjd med Matilda Wennberg som var vår MVP förra året. Så jag vill och hoppas att hon fortsätter på samma sätt i år. Så det är en spelare vi har förväntningar på i alla fall.

…hur hans lag ska spela

– Det beror lite på vad vi har för spelare, såklart, men huvudidéer finns och vi ska vara ett lag som vill spela oavsett. Samtidigt vill vi vara ett starkt lag defensivt sett, jag vill att vi är starka bakåt och inte släpper in enkla mål. Vårt fokus ligger på att vi ska vara ett vinnande lag så att vi ibland kan vinna en match även när vi är dåliga. Men vi satsar på vårat spelsätt och utvecklar därifrån.

…vikten av att jobba med det mentala

– Jag är en sådan tränare som jobbar ganska mycket med laganda och att pusha spelarna. Samtidigt är vi ett amatörlag där tjejerna pluggar och jobbar på sidan om så det är inte enkelt att behålla motivationen hela tiden. Det påverkas också av Covid-19 så vi kan inte gå in i omklädningsrummet och ha en genomgång. Och så har det varit -15 grader ute – så vi har inte fått en chans att komma samman som grupp än.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.