Örebroarnas esportsintresse kan stillas på flera sätt

Foto: Casper Johansson/Unsplash
Posted 2020-04-07 in Leva & Bo, Nöje

Esport har gått från att ha haft en exklusiv följarkrets till att bli ett fenomen som lockar lika många tittare som traditionella sporter. I Örebro har en stor esportkultur vuxit fram genom åren och det har öppnats spelkaféer såväl som utvecklats egna esportplattformar. Örebros stora idrottsklubbar har också fått upp ögonen för esport och staden finns representerad i både Eallsvenskan och ESHL.

 

Esport finns tillgängligt för örebroare, och alla andra, på flera olika sätt. Det finns massvis med plattformar som erbjuder spel, såväl som sänder olika matcher och turneringar. Det går att följa lokala esportlag och fler kan komma att bildas i takt med att staden fortsätter sin esportsatsning.

 

Epulze erbjuder tävlingar för alla

Esport har blivit en miljardindustri. 2021 förväntas tittarantalet att uppgå till  550 miljoner och omsättningen räknas nå 1,6 miljarder dollar enligt marknadsanalysföretaget Newzoo. Den snabba utvecklingen har däremot lett till stora klyftor mellan spelarna. Antingen är man proffs eller så är man amatörspelare. Att ta sig till proffsnivå kräver oroligt mycket och är väldigt svårt.

För att göra esporten mer inkluderande grundades örebroföretaget Epulze. Epulze erbjuder en plattform där spelare på alla nivåer får en chans att mötas i matcher på samma sätt som proffsspelarna. VD:n Mattias Lövgren, som är en hängiven amatörspelare, startade plattformen 2014 med målet att ge spelare chansen att tävla i olika spel, bland annat CS: Go och Dota 2. Det förbereder dem för matcher på högre nivåer samtidigt som det blir extra roligt att spela. Plattformen ger möjligheten att delta i snabba matcher, utmaningar, turneringar och ligor. För att delta skapar spelaren ett konto och betalar en avgift för varje match.

 

 

Följandet sker online

Det går att vara på plats och titta på en esportturnering på samma sätt om du går och tittar på en fotbolls- eller tennismatch. Majoriteten av allt tittandet sker däremot på nätet.

Det är inte samma plattform som sänder all esport. Det innebär att tittarna måste ta reda på vem eller vilka som har sändningsrättigheterna för respektive turnering. Traditionella tvbolag som Svt och Viaplay sänder vissa turneringar och matcher. Svt har sänt Dreamhack summer såväl som Dreamhack masters sedan 2017. Viaplay har en hel kanal dedikerad till esport som kallas för Esporttv HD. Den finns tillgänglig via mobil och surfplatta. Där sänds bland annat Esl one och Intel extreme masters och det går att se matcher i CS: Go, LOL och Starcraft 2. För att få tillgång till kanalen måste tittaren minst abonnera på ett baspaket, vilket kostar 235 kronor i månaden.

Det är vanligare att esport följs via nätplattformar som Twitch, Facebook, Twitter och Youtube. Olika plattformar har gått ihop med olika turneringar för att få exklusiva sändningsrättigheter, men flera lag sänder sina matcher via egna kanaler på Youtube eller Twitch. Eallsvenskan går till exempel att se på respektive lags kanaler medan gruppspelen och finalerna sänds på Dplay och via Eallsvenskans egna Youtube och Twitch-kanaler. Ibland sänds matcher via bettingsidorna.

I takt med att fler har börjat att följa olika eturneringar har det blivit vanligare att betta på esport. Bettingen går till på samma sätt som på andra sporter och den vanligaste bettingformen i kategorin esport är matchvinnare. Precis som i kategorierna fotboll eller ishockey går det att spela på olika ligor, både stora och små. Det går att spela på ESL pro league, vilket är en liga för CS: Go, och på olika Pro leagues för Rainbow 6.

Den som vill spela själv har alla möjligheter att ladda ned spelen till olika enheter och börja spela. League of legends fortsätter att vara ett gratisspel som spelare kan ladda ned på sina datorer efter att de har registrerat sig. På plattformen Steam kan spelare köpa och ladda ned flera olika spel såsom CS: Go. Det är samtidigt en plattform där spelare kan prata med varandra och byta tips och information.

 

Dreamhack lockar örebroarna

Dreamhack är Sveriges största esportfestival och många örebroare sätter sig på tåget till Jönköping om somrarna. Det är trots allt endast tre timmar ned till den småländska staden. Dreamhack summer brukar hålls i början av juni på Elmia men i år har festivalen skjutits upp till augusti. De nya preliminära datumen är 6-9 augusti.

Esportfestivalen är mer än en enda stor spelfest. Under fyra dagar går det att lyssna på livemusik, ställa frågor i frågepaneler och det går att träffa esportstjärnor och spelutvecklare. Det arrangeras cosplaytävlingar där deltagarna klär ut sig till olika karaktärer och tävlar om vem som har den bästa kostymen. Under festivalen tävlas det också i olika turneringar så som i World of warcraft classics, Overwatch och Playerunknown’s battlegrounds. Utställare brukar komma och visa upp den senaste spelutrustningen och besökare får chansen att testa nyheterna.

 

Esportlagen i Örebro

Ett tecken på att esporten växer i Örebro är att både Örebro HK och Örebro SK har valt att starta sina egna esportlag. Örebro SK var en av de första allsvenska fotbollsklubbarna att kontraktera esportare som skulle representera dem i FIFA Global Series. Den första säsongen av eAllsvenskan spelades 2019. Örebro tog sig till finalen där de ställdes mot Malmö FF. Tyvärr förlorade de med 2-6 och fick nöja sig med en andraplats.

Säsongen 2020 spelades ESHL för första gången. I e-versionen av landets högsta hockeyliga möttes klubbarna i EA NHL 20. Örebro, som leddes av Joakim ”Nexhztah” Stewart, var en av favoriterna att ta sig till slutspelet men det blev inte verklighet den här säsongen. Linköping blev de första titelmästarna.

 

Foto: Emmanuel/Unsplash

 

Örebro har flera resurser för de som är intresserade av att starta sitt eget esportlag. Tegelbruket är en idrottsklubb där esport ingår som satsning tillsammans med sporter som dans, innebandy, orientering och bmx. De har lag för den som vill tävla i CS: Go, Fortnite, League of legends och mer. På Stålgatan ligger stadens första spelkafé. Det är spelföreningen Playstar som ligger bakom initiativet och de har datorer med upp till 300 installerade spel. Det går också att hyra utrustning om man vill arrangera ett lan eller en mindre esportturnering. Föreningen är sedan starten 2010 medlemmar i spel- och hobbyförbundet Sverok.

Esport fortsätter att växa och Örebro var tidiga med sin satsning. Örebroarna har alla möjligheter att utveckla sitt intresse för esport, både som tittare och som spelare.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.