Örebroaren: Lina Lagsten


Posted 2013-06-05 in Nöje

Tvärtemot vad många kanske tror så är festivalen Frizon ingen kyrkobubbla, utan snarare en festival för alla där man lyssnar på musik men även diskuterar livsfrågor. Vi har pratat med Lina Lagsten, projektledare för festivalen, om Frizon, framtiden, och hur det funkar att ha gudstjänst på ett dansgolv.

 

Berätta om dig själv.

– Jag har läst ekonomi tidigare, och sedan november förra året jobbar jag heltid som projektledare för festivalen Frizon. Jag vill jobba med projektledning eller med att driva projekt på något sätt. Och att då få jobba med något som man verkligen brinner för är oerhört kul och verkligen en förmån. Jag har jobbat på bank tidigare, och på laget.se, så jag har alltid jobbat med administration och ekonomi fast på olika sätt.

 

Är det mycket jobb?

– Verkligen! Det är jag och en till som jobbar med festivalen, han jobbar halvtid, och vi gör allting runtomkring den. Från marknadsföring och samarbeten till att boka artister, hela delen så att säga. Väl på festivalen så har vi uppemot 450–500 volontärer. Fast det som är så roligt är att få vara med om alla moment.

 

Varför heter festivalen just Frizon?

– Namnet har funnits med ett tag, det är femtonde året i år som festivalen hålls. Men namnet kommer från att festivalen är en frizon där det är högt i tak och man får uttrycka längtan, funderingar, och tankar. Från första början så var det en ganska intern festival för ungdomar från EFK (Evangeliska frikyrkan, red. anm.), som ligger bakom festivalen, en plattform för ungdomarna och de unga vuxna där de kunde uttrycka sig som de ville.

 

Hur har festivalen utvecklats sedan dess?

– Från att vara ganska intern till att vara till för alla. Den har verkligen breddats, idag är det ungdomar från många olika kyrkor och även många som inte alls är troende. Det har blivit mer som en mötesplats där vi vänder och vrider på frågor och pratar om framtiden som även är årets tema.

 

Ja, temat är ”tillbaka till framtiden”, vad innebär det?

– Temat är bland det första vi sätter när vi börjar planera nästkommande festival, vi börjar i temat och utformar festivalen efter det, lyfter temat i seminarier och diskussionsgrupper. Årets tema handlar om att försöka ta tillbaka ett perspektiv på framtiden. Vi upplever idag att man pratar mycket om framtiden, om att jorden kommer gå under, om miljöförstöringar och andra problem. Något som vi tror leder till en känsla av hopplöshet. Att vi inte kan förändra framtiden eller påverka den. Och vi vill diskutera hur vi ska kunna se på framtiden på ett hoppfullt sätt, både på ett universellt och privat plan.

 

Måste man delta i seminarier eller samtal?

– Det finns inga krav på att man måste delta i något på festivalen, man får bara vara om man vill det, hänga i husvagnen med kompisarna eller äta mat. Det är som sagt väldigt öppet – en frizon. Det finns samtal att ta del av men allt är helt frivilligt.

 

Vilka är de största skillnaderna mellan Frizon och andra festivaler?

– Den vi har mest likheter med skulle jag säga är Peace & Love som också har teman och är en idéburen festival, precis som vi. Bakom många festivaler står stora bolag med ett vinstintresse men vi gör det för att vi tror på ett samtal. En tydlig skillnad är annars exempelvis att hos oss är det helt drogfritt.

 

Finns det några krav artisterna som uppträder?

– Från början var det mer interna artister som uppträdde, när det fortfarande var väldigt internt, men så ser det inte ut idag utan vi har en väldig bredd. Vi tror inte bara att goda röster och tankar kommer från de som har en tro utan vi tar gärna in artister och personer som visar på något gott, oavsett om de har en personlig tro eller inte. Vi lägger stor vikt vid vilka vi bokar, som exempelvis Adam Tensta som ska spela i år, Han förespråkar och brinner för drogfria miljöer och rättvisefrågor – något som även vi står för. Det är mycket så vi tänker.

 

På programmet står det ”klubblovsång”, vad innebär det?

– Det är helt nytt för i år. Det är en annan form av gudstjänst. Det finns många olika former att fira en gudstjänst och det ser olika ut beroende på vilken församling man kommer till. Men här kommer det vara ett dansgolv med en DJ som mixar musik och har ett kristet budskap. En miljö som idag för många kanske är relevantare än en stor kyrkolokal.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.