Örebro och dess författare genom 750 år


Posted 2014-12-22 in Nöje

Lagom till Örebros 750-årsjubileum kommer boken Författarna och staden Örebro – 750 år i litteraturen av Clas Thor och Astrid Lindén.

 

Det är minst sagt en praktfull bok, innehållande 300 författare med kopplingar till Örebro, som Clas Thor och Astrid Lindén åstadkommit. Många av namnen är välkända, som Hjalmar Bergman, Jeremias i Tröstlösa och Jan Mårtensson, för att bara nämna några, men det finns också en hel del oväntade kända författare, som Maria Gripe som tillbringade några år av sin barndom här, Fredrika Bremer vars bok Hertha utspelar sig här och Jan Lindblad vars farfar hade en butik på Rosta strand.

– För några år sedan gjorde vi en bok om litteraturens Lindesberg till vilken vi hittade 80 författare och då kom idén om att göra en liknande bok om Örebro, berättar Clas Thor.

Tillsammans med Astrid Lindén har han tillbringat runt två och ett halvt år åt att på heltid söka författare, leta i arkiv och skriva. Av en ren slump, när de satt och skrev varsitt kapitel, blev det så att de började med att berätta ur ett barns perspektiv, och det blev sedan något av ett tema i boken.

– Ett undantag är kapitlet om Fredrika Bremer, det börjar inte med ett barn, men å andra sidan verkade hon i en tid då kvinnan sågs och behandlades som ett barn, utan någon som helst självbestämmande rätt och med pappan eller maken som förmyndare, konstaterar Clas Thor.

Boken består dock inte bara av författare sida upp och sida ned. Här kan man läsa om både numera nedlagda Örebro-Kuriren, där Clas Thor själv arbetade under en period, och Nerikes Allehanda.

– Det har alltid varit så att det har arbetat författare på Nerikes Allehanda, som till exempel Jeremias i Tröstlösa. Jag tror att det är först nu det inte finns någon författare där. Örebro-Kuriren å sin sida har fungerat som plantskola för många som senare gått vidare till att bli författare, berättar Clas Thor.

Naturligtvis finns Hjalmar Bergman med i boken också, med kanske det största ”egna” kapitlet, där det både berättas om honom, hans barndomsstad, böckerna och dem som i sin tur skrivit om honom. Men vi möter inte bara flydda tiders författare, här finns också de som är verksamma i Örebro idag, som Staffan Ekegren, Agneta Wistrand Rosendal, Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Boken hålls ihop med årtalsrutor, en slags krönika över Örebro genom århundradena som ger ytterligare en dimension till boken. Författarna och staden är väl värd sin plats under julgranen i år.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.