Open Art 2019 – Något för alla

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-02-16 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

Open Art

I år är det två år sedan förra Open Art intog gator och torg i Örebro. Den 8 juni till den 1 september, är det dags igen.

 

Säg ”gul kanin” och ”Stortorget” i samma andetag som du nämner ”Örebro” och ”Open Art” till någon som är intresserad av konst och du får garanterat ett stort leende som svar tillbaka. Testa även med de som inte är så konstintresserade och se reaktionen. Det kan mycket väl bli samma typ av reaktion.

Open Art startades av Mats Nilsson och Lars Jonnson år 2008 och arrangemanget återkom redan året därpå. Då sa den grupp som arbetade med utställningen ifrån och ville att arrangemanget skulle återkomma vart annat år. Så har det också blivit. Förra gången var 2017 och i år är det alltså dags igen för ett nytt Open Art att inta Örebros gator och torg.

Under förra arrangemanget gick kontoret för Open Art att hitta vid Köpmangatans sida av Krämaren. Nu har man flyttat till Holmens industriområde och det hus som tidigare ägdes av Engströms.

– Vi hade lokalerna i Krämaren, delvis som sponsring, från den fastighetsförvaltaren. När sedan vårt kontrakt så att säga löpte ut, så skulle lokalerna användas för annat. Här på Holmens industriområde har vi fått betydligt större och mer ändamålsenliga lokaler, säger Elin Persson som är produktionsledare för Open Art.

Ute på gården bakom huset finns både konstverk som deltagit i föregående utställningar och diverse utställningsmontrar som kan återanvändas till kommande Open Art. Att huset är betydligt större och rymligare än de tidigare lokalerna vid Krämaren råder det inget tvivel om. På tre våningsplan finns det nu aktivitet.

– Det här gör oss mer flexibla. När vi exempelvis får hit konstnärer som behöver arbeta i samband med Open Art så kan de vara här samtidigt som vi får plats med vår stab av medarbetare, säger Lisa Magnusson, enhetschef för Open Art.

 

Skillnaden är även att Open Art numera är en permanent verksamhet inom Örebro kommun och inte drivs i projektform så som det var tidigare. Basen består idag av fem medarbetare, mot förutvarande två och arbetssättet har blivit mer teambaserat och långsiktigt.

– Hela projektorganisationen har fått en ramförstärkning och de tidigare projektanställningarna har nu gått till att bli fasta tjänster. Open Art ingår under verksamhetsområdet Allmänkultur inom Kultur och fritidsförvaltningen som exempelvis Örebro Konsthall, Bio Roxy, Hjalmar Bergmanteatern och Wadköping/Karlslund.

 

Vad har då årets Open Art för tema?

– Vi har inget tema. Som vanligt har vi med konstnärer från hela världen, men fokus i år är på konst från Norden. Därför har vi samarbetat med tre stycken curatorer. En i Danmark, en i Finland och en Norge. Samt att Örebro Konsthall, tillsammans med Open Art, har valt ut konstnärer från Sverige och Island. Bra konst ska påverka och det ska vara konst som inte behöver någon förklaring. När man besöker oss ska man så att säga bli ”konstdrabbad” med en mångfald av konst utan att det ska bli högtravande.

 

De tre curatorerna är:

Iseline Page – konstnär från Oslo och som de senaste åren har arbetat som intendent och assisterande curator på Artipelag i Stockholm.

Stenka Hellfach bor och arbetar i Köpenhamn och är ledare för Somewhere, som arbetar för konst i stadsrummet med rådgivning, produktion och samtal kring samtidskonsten.

Maaretta Jaukkuri som är finskfödd professor på fakulteten för arkitektur och bildkonst i Trondheim. Sedan 1989 var hon curator för Artscape Nordland som idag består av 35 platsspecifika konstverk av internationella konstnärer i norra Norge.

 

Kommer antalet konstverk och konstnärer att utökas?

– Det kommer ungefär att se ut som föregående Open Art. Exakt antal är lite för tidigt att säga eftersom vi för samtal med många av konstnärerna. Men vi hoppas på att årets Open Art kommer att erbjuda något för alla besökare.

Urvalet av konstnärer började redan förra året i och med ”Open Call”, det vill säga det ansökningsformulär som aktiva konstnärer använder för att skicka in ansökningar med konstverk och idéer inför kommande Open Art. Fokus ligger främst på utomhuskonst.

– Vi fick in 550 ansökningar, just med efterfrågat fokus. Och då handlar det om konstnärer från hela världen som ansökt. Under slutet av februari kommer vi att börja släppa namnen på de konstnärer som kommer att medverka under årets Open Art. Vi för idag dialog med ett 60-tal konstnärer. Förra Open Art bestod av cirka 60 konstnärer och 80 konstverk.

 

Kommer ArtStation att återkomma?

– Nej. ArtStation kommer inte att återkomma i den formen. Dels för att vi märkte att besökarna hade svårt att hitta dit, allt låg för långt från centrum, och så har lokalen som vi disponerade förra gången rivits. Vårt mål är att konsten under Open Art ska kunna upplevas som ett pärlband. Så om det är någon fastighetsförvaltare som står med en stor tom lokal i centrum av Örebro så får de gärna höra av sig till oss.

 

Open Art 2019. Blir det något Open Art 2021?

– Det är tanken nu att Open Art med stärkt organisation ska arbeta mer hållbart och långsiktigt. Vi har redan börjat lite med den planeringen. Exempelvis kommer arbetet nästa år att bestå av ansökningar genom vårt Open Call.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.