Tarantino är tillbaka (sommaren är räddad)


Posted 2019-07-14 in Kultur, Nöje

Once upon a time in Hollywood

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen. 

 

Ny Quentin Tarantino-film är lika med julafton för filmälskare. I augusti har nionde filmen ”Once upon a time in Hollywood” premiär.

 

Tarantinos filmer kommer med några års mellanrum så förväntningarna hinner alltid växa och filmerna har alltid en väldigt hög lägstanivå. Även om senaste ”The hateful eight” (2015) inte älskades av alla är det fortfarande en riktigt bra film.

”Once upon a time in Hollywood” är en film som rymmer höga förväntningar, inte bara för att den är signerad Tarantino utan för att det är första gången som Leonardo DiCaprio (”Django Unchained”) och Brad Pitt (”Inglourious Basterds”) möts på bioduken. De spelar bästa vännerna Rick och Cliff, den ene var en gång en populär cowboystjärna på tv, den andre är hans trogne stuntman.

Filmen baseras på ”familjen” runt Charles Mansons sekt som bland annat låg bakom mordet på Sharon Tate, Roman Polanskis dåvarande fru, 1969. Filmens rollbesättning är helt otrolig, förutom DiCaprio och Pitt innehåller den namn som Al Pacino, Margot Robbie, Kurt Russel, Dakota Fanning, Emile Hirsch, Lena Dunham och Luke Perry, i sitt livs sista roll.

Tarantino är en mästare på dialog, använder underhållningsvåld på ett snyggt och skickligt sätt och visar sin stora kärlek för mediet genom nördiga filmreferenser. Hans kanske allra största styrka är att skriva färgstarka karaktärer vilket gör att han är en favoritregissör hos en bred publik (en av få regissörer som har en lika stor fanskara hos kritikerkåren som hos filmälskarna). Han har dessutom en förmåga att fördela roller till precis rätt personer och vågar tro på både anonyma och oväntade kort.

Han lyckas ge skådespelare en guldbiljett tillbaka till Hollywoods finrum. Rollen som Vincent Vega räddade inte bara John Travoltas karriär utan ledde också till en Oscarsnominering. Att som ung regissör våga satsa på en då D-listad skådis till huvudrollen var ett genialiskt beslut och det är utan tvekan hans hitintills bästa roll.

Här kommer fyra andra favoritkaraktärer från Tarantinos filmografi (det finns egentligen minst ett dussin sådana men), here we go:

 

HANS LANDA
Skådespelare: Christoph Waltz
Film: Inglourious Basterds (2009)

Christoph Waltz är makalös som den sadistiske naziöversten Hans ”Judejägaren” Landa och det räcker att se inledningsscenen för att inse det. Landa är otroligt hotfull och brutal men också påtvingande charmig och rolig, en riktig hatkärlek-karaktär.

 

MIA WALLACE
Skådespelare: Uma Thurman
Film: ”Pulp Fiction” (1994)

Med sin korpsvarta bob, vita uppknäppta skjorta, röda naglar och en cigarett i handen är hon en av de mest frekventa och snyggaste utstyrslarna på maskerader runtom i världen. Mia/Uma är inte med särskilt mycket om man ser till den långa speltiden men den magnetiska utstrålningen gör henne till en av de mest minnesvärda filmkaraktärerna.

 

BEATRIX KIDDO/ THE BRIDE
Skådespelare: Uma Thurman
Film: Kill Bill 1 och 2 (2003 och 2004)

Uma Thurman igen. Här gör hon en minst lika bra roll igen och klarar galant skiftningarna mellan fight-scenerna och de lugnare partierna med mycket dialog. ”The bride” är löjligt cool i sin gula overall och är den bästa ”revenge”-karaktären i filmhistorien.

 

CALVIN CANDIE
Skådespelare: Leonardo DiCaprio
Film: Django Unchained (2012)

Den listige, oberäknelige och obarmhärtige Calvin Candie, plantageägare på Candyville, är en karaktär som etsar sig fast. Han är ett rasistiskt svin som värderar varje slav i dollar. DiCaprio är lysande och borde helt klart fått en Oscar för rollen.

”Once Upon a Time in Hollywood” har biopremiär 9 augusti.

 

 

Line of duty

Smarta, fantastiska ”Line of Duty”

En personlig favorit i genren ”smarta och spännande polisserier med komplexa karaktärer” är brittiska ”Line of Duty”. Femte säsongen visades i Storbritannien i våras och när säsongen gick i mål drog den otroliga nio miljoner tittare.

SVT som visar serien skriver följande om handlingen:

”När tre poliser skjuts ihjäl under en kapning av en drogtransport får AC-12 ta hand om utredningen av möjlig korruption”.

Martin Compston, Vicky McClure och Adrian Dunbar är tillbaka som Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings. Bland nykomlingarna finns bland andra Stephen Graham (”This is England”) i rollen som John Corbett, en polis som varit undercover under flera månader.

Det här är en serie som det går att hoppa in i eftersom fallen är fristående men sjävklart tjänar serien på att man varit med från början och lärt lärt känna huvudkaraktärerna. Serien litar på tittaren och skriver inte hen på näsan men är samtidigt inte för smart för sitt eget bästa. Det är en serie som är lika bra hela vägen (säsong två och fyra håller jag högst där Keeley Hawes och Thandie Newton uppvisade fenomenalt skådespeleri).

Jag har aldrig hört någon säga något dåligt om serien men den är samtidigt ingen ”snackis”. Nu är det dags att ge den all uppmärksamhet som den förtjänar.

Line of Duty, säsong 5, har premiär på SVT den 12 augusti.

 

 

Tre tips!

”Midsommar” är Ari Asters (”Hereditary”) nya skräckfilm som utspelar sig i Sverige med svenska stjärnor som Anna Åström och Henrik Norlén. Biopremiär den 10 juli.

Den sjunde och sista säsongen av ”Orange is the new black” har premiär den 26 juli.

”Crawl”, om du gillar skräckfilm och katastroffilmer med krokodiler. Biopremiär de 24 juli.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.