Veterantågen i Nora tuffar vidare

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-07-19 in Leva & Bo, Nöje

Nora järnväg

2018 fyllde Nora Bergslags veteranjärnväg hela 40 år och intresset var stort. Enbart det traditionella tågsläppet i april det året lockade 1 700 besökare. I år blev det av naturliga skäl inget tågsläpp men eftersom intresset är så pass stort så kommer Nora järnväg att ha passagerartrafik på veterantågen även i år.

 

Detta år har dock föreningen Nora Bergslags veteranjärnväg jobbat vidare på att anpassa sommarens tidtabell till rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vilket bland annat innebär att det finns färre biljetter till försäljning.

Nora järnväg och dess historia

Tillsammans med stiftelsen Nora järnvägsmuseum förvaltar man idag det som ofta benämns som den svenska normalspåriga järnvägens vagga. I mars 1856 rullade det första tåget på sträckan Nora-Ervalla och sträckningens officiella invigning skedde i juni samma år. Mer än 160 år senare ser förvaltarna till att spåret fortfarande trafikeras. I föreningen som sköter trafiken finns det 40-50 personer som arbetar aktivt med verksamheten och tillsammans jobbar de för att försöka utveckla verksamheten.

Nora järnväg Corona-sommaren 2020

I år fick man flytta fram trafikstarten till den 1 juli på grund av rådande förhållanden kring coronapandemin. Det innebar att årets premiär blev ett par veckor försenad men i gengäld körde föreningen fyra dagar på raken till och med den 4 juli.

Från och med den 11 juli kör föreningen ångtåget varje lördag under juli och augusti och till den allra sista helgen planerar man för någon form av överraskning. Man flaggar dock för att detta kan komma att justeras löpande beroende på om nya direktiv kommer från Folkhälsomyndigheten.

Nora järnväg

När det gäller de så viktiga biljetterna så är det endast förköp som gäller i år, detta för att föreningen ska kunna säkerställa att antalet passagerare blir begränsat enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. För att skapa en trygg miljö under resan har man valt att begränsat biljettförsäljningen till 30 procent av tågets tillgängliga sittplatser och man uppmanar såklart alla att endast åka med om man är fullt frisk.

Resan, som ju går till vackra Järle station, tar cirka 1.5 timme vilket inkluderar 50 minuters fikapaus i Järle. En nyhet för i år är att du kan förhandsboka fika i Järle i samband med att du beställer dina tågbiljetter.

Biljett- och reseinformation

Du köper biljetter och förhandsbokar ditt fika i Järle via deras webbtjänst på butik.nbvj.se. Den bokningsbekräftelse du får tar du antingen med i mobilen eller skriver ut och visar upp för tågpersonalen på perrongen, i samband med ombordstigning. Sker något tätt inpå så kan du enkelt avboka din resa utan kostnad genom att maila föreningen senast 24 timmar före avfärd.

Till en början erbjuds enbart biljetter för sträckan Nora-Järle där en vuxenbiljett kostar 150 kronor och barn/ungdomar (6-15 år) betalar 25 kronor. Såväl hundar som cyklar och barnvagnar får medföras utan avgift men se till att meddela konduktören i god tid före avresa så hen kan anvisa lämplig plats för detta.

Nora järnväg lockar med natur, bad och idyll

Till sist kanske några undrar vad det är som lockar med att ta en tur på en veteranjärnväg? Vi låter Mats Abrahamssons ord från 2018 få sätta ord på det.

– Först och främst är det en fantastisk miljö här i Nora – både staden som sådan och järnvägsområdet. Det sistnämnda är i princip orört sedan 100 år tillbaka. Och vad åker vi till då? Jo, dels åker vi till Järle station som har Sveriges äldsta stationshus! Det är en idyll där det finns ett öppet fik som många stannar vid. Åt andra hållet åker vi till Pershyttan där man kan titta närmare på gruvområdet och sedan ta tåget tillbaka igen. Sedan finns det många badplatser runt om som går att nå med våra tåg.

Sammanfattning

Så med ett stigande antal engagerade i föreningen och med ett likaledes stigande intresse från allmänheten ser den här anrika föreningen ut att kunna fortsätta utveckla dessa naturnära och historiefyllda upplevelser framöver.

Nora järnväg

För den som inte får nog av praktisk järnvägshistoria kan vi också rekommendera ett besök hos Nora järnvägsmuseum som håller öppet måndag till fredag mellan klockan 10 och 14 under juli månad. Här finns välbevarade stationshus, banvaktsstugor och broar som utgör en värdefull järnvägsmiljö utan motsvarighet i hela landet.

För mer information samt bokning av grupper hänvisar vi till Nora turistbyrå.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.