Netflix-aktuella Christopher Wollter kommer till Örebro

Text: Thomas Helsing Foto: Åsa Dahlgren
Posted 2019-04-12 in Kultur, Nöje

Christopher Wollter

När man pratar om aktualitet så finns det nog få personer som är mer aktuella än Christopher Wollter, just nu. Ja, i alla fall om man pratar om Örebro-området – den 23 april kommer han exempelvis till Hjalmar Bergman-teatern tillsammans med Åsa Fång i konsertföreställningen ”Brel möter Piaf – rebellen och sparven”.

 

När Totally Örebro når honom på telefon håller han på att göra sig redo för turnépremiären i Örebro.

 

Du har gjort tv, film, teater och nu skiva. Kan man kalla dig en ”mångsysslare”?

– Nej, inte mångsysslare. För mig är det någon som gör saker inom olika yrken. Jag är ju skådespelare och sångare även om jag gör många olika typer inom dessa.

Trots erfarenheten är det först nu han begår skivdebut. I skrivande stund har två låtar funnits ute på streamingplattformar och hela skivan väntas släppas i månadsskiftet april/maj. Inrikting? Jacques Brel, såklart.

– Jag har gjort ett par skivor tillsammans med andra men det här är min första egna skiva och det var naturligt att det blev just Brel. Jag älskar verkligen materialet. Trots att musiken är gammal är den fortfarande relevant. Det är tidlösa teman i hans musik, säger Christopher Wollter.

 

Du har beskrivit det som äldre musik i modern mixning. Har ni stött på några svårigheter i att åstadkomma den kombinationen?

– Inte direkt. Det här är en akustisk skiva och mixningen har gjorts av Anton Sundell. Han är bara 28 år men så duktig och han har redan fått två Grammisnomineringar. Han gillar att sätta låtarna i olika sammanhang. Det har varierat från att han lagt på en reverb till klangen från en baskagge.

 

Du har levt nära Brels musik i många år. Vad är det som lockar och håller en kvar i hans musik?

– Det är väldigt teatraliskt. Varje låt är som en pjäs: den har en tydlig början, en brännpunkt och ett tydligt slut. Åsa har sjungit Piaf i snart 30 år och det är ett drömprojekt för oss att kunna lägga samman de här två i en föreställning. Musiken handlar om kärlek i alla dess former – allt från ung kärlek till gammal. Sedan passar det bra för oss som spelat musikal tidigare.

 

Ja, för visst finns det ett tydligt inslag av teater i sångerna?

– Ja, och det krävs att man går in i texterna till hundra procent. Precis som i en teaterroll måste man våga öppna upp sig.

Föreställningen ”Brel möter Piaf” går av stapeln om en dryg vecka. Men redan nu kan du se Christopher i Netflix första svenskproducerade serie. Han spelar pappan till huvudkaraktären Maja Norberg, och han medger att han drog en del paralleller till sitt eget faderskap när han filmade.

– Jag har själv en dotter i samma ålder som Maja. Rättegångsscenerna var särskilt svåra att spela in då det var lätt att identifiera sig med karaktären. Sedan finns det någon slags parallell i det att de vuxna är perifera karaktärer i serien och en del överklassföräldrar har inte alltid sådan nära kontakt med barnen.

 

Men vill man se dig live, och framförallt uppleva Brel och Piaf så live man kan, så är det Hjalmar Bergman-teatern som gäller. Vad kan publiken vänta sig?
– Musik som handlar om hjärta och smärta, humor, livet, kärleken och döden. Som en recensent skrev; allt det som betyder något i våra liv.

 

Christopher Wollter ser du den 23 april på Hjalmar Bergman-teatern, på Netflix i ”Störst av allt” och snart på skiva och stream på närmaste hak för det. Första singeln ”Du får inte gå” kan du exempelvis höra här (vi rekommenderar ett mörkt rum och hörlurar).

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.