Kattutställning – en rolig hobby med charm

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-01-18 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

kattutställning Eva Porat är med och anordnar

Helgen den 8 och 9 februari är det dags för Sveriges största kattutställning på Conventum i Örebro. Arrangörer är Nerikes kattklubb och Totally Örebro tog därför ett samtal med Eva Porat, ordförande för klubben, om vad som kommer att hända under utställningen och om katter i allmänhet.

 

Det latinska namnet är ’felis catus’ och de absolut äldsta spåren efter katt som husdjur har hittats i en grav på Cypern som tros vara cirka 9 500 år gammal. Annars brukar de gamla egyptierna tillskrivas som den kultur som förespråkade katt som husdjur.

Taxonomisk klassificering, det vill säga indelning enligt den biologiska vetenskapen, fick katten först via Carl von Linnés tionde upplaga av ”Systema naturae” som utgavs 1758.

– Man får inte glömma att katten faktiskt är ett rovdjur, säger Eva Porat när vi träffas för att samtala om klubbens kommande kattutställning och hennes eget intresse för katter.

Allt började med att Eva köpte en ’helig birma’, en raskatt med halvlång päls, och började delta på kattutställningar. Detta gjorde att hon blev intresserad av klubbverksamheten inom Nerikes kattklubb och kom med i styrelsen 1983. Vägen gick från att vara sekreterare till vice ordförande och till att bli ordförande.

– Totalt har det blivit 38 år i styrelsen för Nerikes kattklubb. Det ena gav det andra och jag skaffade fler katter och deltog i fler utställningar. Det här gjorde att jag kom i kontakt med riksförbundet, Sverak (Sveriges kattklubbars riksförbund), där jag utbildade mig till kattdomare med examen 1989. I Sverak är jag förtroendevald sedan 20 år och de senaste tio har jag varit vice ordförande, berättar hon.

Men det har inte bara blivit styrelsearbete. 1988 befann sig Eva som arbetslös och i jakt på arbete kom hon i kontakt med Hund & kattspecialisten som då bedrev sin affärsverksamhet i en lokal på cirka 65 kvadratmeter på Karlslundsgatan.

– Jag frågade ägaren om jag kunde få prya eller något liknande i butiken men fick svaret ”tyvärr, men… du kan få köpa butiken”. Och sedan 1 maj 1988 driver jag Hund och kattspecialisten. Efter några år flyttade vi till den lokal vid Elementvägen på Aspholmens industriområde där vi finns i idag. Då bytte jag 65 kvadrat mot 650 kvadratmeter. Sedan gick det ytterligare några år och det företag som då flyttade in som granne ville inte ha så stor lokal, så jag fick överta en del. Idag är lokalen cirka 1 100 kvadratmeter med runt 10 000 olika artiklar för hund- och kattägare. Jag har valt att specialisera mig på katter och hundar och att inte ha exempelvis fiskar eller gnagare i affären.

Sedan 2005 finns även en butik i Karlstad. Butiken i Örebro är en av Sveriges största och specialinriktningen är pälsvård för katter. Eva håller då och då pälsvårdskurser runt om i landet.

– Jag har även hållit i pälsvårdskurser i både Polen, Brasilien och på Island.

Det kommer cirka 1 600 katter utspritt på två dagar till Conventum och det som är Sveriges största  kattutställning. 22 domare är engagerade och kommer att göra 800 bedömningar varje dag.

–Vi höll först till på Örebromässan men när Conventum byggdes 2008 så flyttade vi dit med utställningen och genomförde allt första helgen i juli. Numera har vi flyttat utställningen till att genomföras i januari/februari varje år. Vi har haft ett jättebra samarbete med både Conventum och med Scandic grand.

I Sverige finns det uppskattningsvis 1,4 miljoner katter. Då inräknade både det man brukar kalla för huskatter/bondkatter och raskatter. Varje år tillkommer cirka 12 000 nya raskatter. Av de totalt 45 raser som är godkända av Sverak kommer ett 30-tal olika raser delta i Nerks kattutställning.

– Visst kan man delta med en helt vanlig katt som inte är en raskatt. De bedöms i en egen kategori. Alla katter bedöms efter ett ideal, en rasstandard, som det egentligen inte går att leva upp till utan bör ses som ett mål. Kattutställningen blir så att säga en samlingsplats för likasinnade. Det här är en hobby som ska vara rolig, även om det finns ett visst tävlingsmoment. Vi i föreningen brukar exempelvis samlas ibland på sommaren med våra husbilar för grillkvällar.

 

Varför är det viktigt att få sin katt bedömd av en domare?

–Viktigt och viktigt, det handlar mer om man vill syssla med avel. Då är det viktigt att veta hur katten är i förhållande till det ideal som finns. Jag kanske ser en bra hane till min hona men för att få fram de färgerna eller måtten kanske jag hellre vill låta min hona para sig med hankattens far. När katten sedan vinner skrivs detta in i stamtavlan som Champion eller Internationell Champion. Varje år sammanställs också vilka katter som är mest vinstrika under året.

Därför är en vinst och ett deltagande vid kattutställningen i Örebro nästan ett måste. En vinst här ger en fingervisning för det sammanlagda resultatet. Och till utställningen 8 och 9 februari kommer även 2019 års vinnare att presenteras.

–Det här gör att man nästan måste vinna i Örebro för att ha chans att vinna.

 

Vad kostar då en katt som kan ställa upp på en kattutställning?

– Någonstans mellan 10 00 till 20 000 kronor får man räkna med. Och 8 000 till 10 000 för en sällskapskatt. Allt beror lite på hur ovanlig rasen är och även vem som är uppfödare och hur framgångsrik denne har varit.

Vill man deltaga på en internationell kattutställning är det bäst att först konsultera Jordbruksverkets regler för in- och utförsel av djur och vilken vaccination som krävs.

– Är man riktigt intresserad så går man självfallet med i en kattklubb och får hjälp med alla sina frågor och funderingar där.

 

Och på utställningen på Conventum – kommer det att gå att köpa katt där?

– Nej, nej! Absolut inte! Det är ingenting vi sysslar med på utställningarna. Däremot kan kontakter knytas mellan uppfödare och den som är intresserad av ett kattköp. Att köpa en katt innebär ett långt åtagande och då är det bra att ha kontakt med, och få hjälp av, en seriös uppfödare.

 

Går det att träna en katt precis som det går att göra med en hund?

– Du kan aldrig få en katt att göra något den inte vill. Det går att träna en katt, men då gäller det att ha tålamod. Mycket tålamod och tid. En katt är ett egensinnigt djur och det är lite av charmen med att ha en katt.

 

Kommer ni att fortsätta med utställningar på Conventum?

– Absolut! Vi ser inget bortre slutdatum och när jag inte längre orkar är jag säker på att det kommer att finnas andra i Nerikes kattklubb som kan ta över. Nästa år, 2021, kommer vi att genomföra en så kallad ’Världsutställning’ som bara genomförs vart tredje år i Sverige. 2018 var senaste gången för Göteborg – 2021 är det dags för Örebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.