Krönika: Kärleken till underdogen


Posted 2015-08-17 in Mer Läsning, Nöje

Gångna veckors spaningar ger vid hand att boxningstider står för dörren. I september får Sverige sin första proffsmatch sedan 1968 när Sörmlandsboxaren Erik Skoglund möter Oleskandr Cherviak i Nyköping, och drygt ett halvår senare sätter Örebro länsteater upp musikalen Boxaren, om Tyskland främste boxare Johann ”Zigenaren” Trollmann.

 

Denna knockande vurm återspeglas inte minst i filmvärlden. Förutom bioaktuella Southpaw står en handfull produktioner och väntar i de filmindustriella korridorerna. I december har Rocky-spinoffen Creed premiär, där Sylvester Stallone dammar av sin sävliga vänsterslugger Rocky Balboa, och under 2016 får Hands of Stone premiär, med Robert DeNiro som den legendariska tränaren Ray Arcel. Utöver detta ligger en biopic om Mike Tyson i planeringsstadiet.

Jag har full förståelse för den cineastiska suck som säkert flämtas ut här och där, när ännu ett träningsmontage rullar fram i ännu en boxningsfilm. Jag vet, genren har inte världens mest fantasifulla dramaturgi. Men den har något annat. Det är en genre där förmodat uträknade kämpar protesterar mot sin lott – och bryter sig loss. Det är sällan rivalen i ringen som är den egentliga motståndaren. Det är snarare socioekonomiskt utanförskap, samhällelig marginalisering eller politiskt och kulturellt förtryck. Vill man så skulle man kunna se den filmiska boxningsringen som en samhällskropp i miniatyr där handskarna agerar guldnyckel ut ur den sociala djävulskap som rivalen symboliserar. Eller som en vän resonerade härom veckan: ”Boxningsgenren är filmvärldens motsvarighet till hip hop”.

Lite generaliserande kanske, men många skulle nog hålla med. Det är till exempel ingen tillfällighet att Antoine Fuqua ursprungligen ville ha Eminem i huvudrollen till Southpaw. Enligt brittiska Business Insider var rollen specialskriven till Detroit-rapparen, vars liv har stora likheter med rollfiguren Billy Hope. Ska jag nämna en boxningsfilm att ringa in med extra fet markeringspenna är det The Hurricane (1999). Den har allt. Och Rocky. Och The Champ. Och Million Dollar Baby. Och Raging Bull. Och Rocky II. Och…

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.