Fullspäckad helg för alla bokälskare


Posted 2014-03-18 in Nöje

Det börjar dra ihop sig till årets bokmässa på Conventum Konferens. 28–29 mars är det dags för många bokfantasters högtidsdagar.

 

Årets bokmässa – där man bland annat har lagt fokus på barn och ungdomars läsande och inte minst då pojkars läsande som tyvärr minskar – är minst sagt fullspäckad. För att sätta fokus på skriv- och lässvårigheter har rapparen Petter bjudits in för att hålla en föreläsning primärt riktad till skolungdom och lärare. För övriga som känner sig hugade att lyssna på föreläsningen kommer det att finnas ett begränsat antal platser tillgängliga. Eftersom suget efter föreläsningen har varit så stort har den flyttats från det ursprungliga Club 700 till Conventum Kongress. Petters föreläsning är också startskottet för ett läs- och skrivprojekt på tema Hiphop som kommer att bedrivas i ABF:s regi i deras musikhus i Varberga och Brickebacken.

Nu är Bokmässan 2014 naturligtvis mycket mer än så, bland annat gör journalisten Martin Shibbye ett undantag från det tidigare beslutet att inte tala mer om fångenskapen i Etiopien tillsammans med fotografen Johan Persson. Martin kommer nu till Örebro för att berätta om boken 438 dagar, som han och Johan har skrivit tillsammans och som handlar om fångenskapen.

Bokmässan kommer också att gå i antirasismens tecken. Majgull Axelssons senaste bok, Jag heter inte Miriam, kommer ut i handeln i samband med mässan och anknyter i allra högsta grad till strömningar som den senaste tiden har gjort sig synliga i samhället. Jag heter inte Miriam handlar om den romska kvinnan som under andra världskriget antog ett judiskt namn och identitet för att överleva i det nazistiska koncentrationslägret Ravensbrück. Handlingen kan verka märklig, men romerna stod under judarna i den av nazisterna skapade hierarkin. På samma tema är också boken Ramiz Resa – En romsk pojkes berättelse, skriven av Gunilla Lundgren, men berättad av Ramiz Ramadani från Kosovo.

Det blir en hel del för den deckarintresserade också. Den 31 mars skulle Dagmar Lange, mer känd som Maria Lang, ha fyllt 100 år. Maria Lang – vår första Deckardrottning är den allra första biografin över författarinnan från Nora och på plats på Bokmässan finns de två författarinnorna till biografin, Lisbet Wikner och Lena Lundgren.

Det finns också utrymme för nu verksamma deckardrottningar och både Anna Jansson, Kristina Apelkvist och Elisabeth Akteus Rex kommer vara på plats. Skulle det vara så att man är mer lagd åt något agentaktigt … typ Hamilton … kanske dessa dagar blir en dubbel julafton; Jan Guillou finns på plats under mässans båda dagar.

Varken sist eller minst hålls det under bokmässans andra dag en debatt som återkopplar till tidigt 1990-tal då ABF Örebro fick Kultursverige, åtminstone den skrivande delen, att gå i taket. Biblioteket i Vivalla hotades då av nedläggning och ABF meddelade därför att de tänkte ta över biblioteket. I debatten ska nu de som mest högljutt protesterade mot detta på 90-talet, och det var inga mindre än Jan Myrdal och Björn Ranelid, möta ABF:s Bengt Wentzel för att publikt samtala om vad som hände då och vad som hänt sedan dess. Debattledare är Dixie Eriksson, tidigare kulturredaktör på NA.

Detta är bara ett axplock ur bokmässans digra program. För mer smått och gott, besök orebrobokmassa.se.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.