Här kommer tio filmer med sommarkänsla utifall att du behöver en boost av det. Håkan Hellström, Astrid Lindgren och campingsemester varvas med haj-skräck, italiensk landsbygd och Patrick Swayze (bara en sådan sak, reds. anm.).
Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen.
De här filmerna passar lika bra för pepp inför stundande strandbesök eller äventyr med vänner som till efter jobbet-dagar när du bara vill drömma dig bort.
Filmer med sommarkänsla – Sverige
En kärlekshistoria
(Roy Andersson, 1970)
Filmen som sparkade igång Roy Anderssons fantastiska filmkarriär och vann priser världen över. ”En kärlekshistoria” är en av de finaste kärleksskildringarna i filmhistorien och bjuder på varm högsommar, skrubbsår på knäna, sommar i stan och kräftskiva på landet. De vill säga total sommarkänsla och mästerverk till film.
Sunes sommar
(Stephan Apelgren, 1993)
En nostalgisk barndomsklassiker som är en av få filmer vars repliker har etsat sig fast hos mig. Peter Haber (som för övrigt påminner om min egen pappa) är fantastisk och filmen bjuder på hejdlöst roliga scener och somriga miljöer i Campingsverige. Filmen spelades in på Tofta strand på Gotland och på Björkviks havsbad i Ingarö.
Känn ingen sorg
(Björn Stein och Måns Mårlind, 2013)
Håkan Hellström fick ställa in årets spelningar på Ullevi och vi är många som hade biljett och sörjer. Ett tips är att dra till Göteborg och besöka alla platser som återfinns i Håkans låtar, men om det blir ett för stort projekt är det tur att ”Känn ingen sorg” finns. Det är en visuell smällkaramell som får en att vilja dra på äventyr, allra helst på en gång. Fantastiskt lyckad sommar- och Göteborgsskildring.
Astrid Lindgrens verk
Barnen i Bullerbyn, Madicken, Emil, Lotta på Bråkmakargatan, Saltkråkan och inte minst filmen ”Pippi på rymmen” bjuder alla på vackra vykort från Sommar-Sverige. Astrid Lindgren var världsbäst på att sätta barnen i den förgrund som de förtjänar och naturfotona i filmerna är magiska.
Farväl Falkenberg
(Jesper Ganslandt, 2006)
Regissören Jesper Ganslandt och flera av hans barndomsvänner spelar sig själva i historien om vännernas sista sommar i Falkenberg. En film fylld av hjärta och smärta. Filmen visar en idyllisk småstadssommar och är oerhört träffsäker i sin skildring av småstadstristessen och längtan bort.
Filmer med sommarkänsla – Utlandet
Dirty Dancing
(Emelie Ardolino, 1987)
Året är 1963 när den 17-åriga Frances ”Baby” Houseman följer med sina föräldrar under sommaren till ett pensionat i Catskillbergen i New York. Resten är (film)historia. Baby och Johnnys (Patricks Swayzes) kemi är total och ramas in av fantastisk musik och dans i somriga miljöer. Som till exempel träningen i vattnet där det berömda svanhoppet skapades.
Hajen
(Steven Spielberg, 1975)
Amity Island är en tillflyktsort för semesterfirare. Att paradiset har blivit granne med en människo tande vithaj är ett mindre problem. ”Hajen” är den perfekta sommarfilmen och passar att ladda med inför stundande strandbesök. Filmen startade konceptet ‘sommarblockbusters’ och är en klassiker som älskas av alla, även de som annars skyr filmer som rör sig inom skräckgenren.
Call me by your name
(Luca Guadagnino, 2017)
Förbjuden och vacker kärlek på den italienska landsbygden under högsommaren i början av 1980-talet, vad mer kan man begära? Detta romantiska drama, som vann en Oscar för bästa manus efter förlaga, har blivit en stor favorit hos många. Filmen spelade in i Crema i regionen Lombardiet och har blivit ett välbesökt resmål, vilket självklart var innan coronapandemins utbrott.
Stand by me
(Rob Reiner, 1987)
Denna klassiker är baserad på Stephen Kings novell “The Body”. Här får vi följa fyra unga grabbar i en amerikansk småstad under 1950-talet, som är med om oförglömliga upplevelser under en sommar. Det är en perfekt film om vänskap som passar särskilt för sommarkvällarna. Både för vuxna och barn.
Do the right thing
(Spike Lee, 1989)
Spike Lees dramakomedi utspelar sig i 1980-talets Brooklyn under århundrades varmaste dag. Vi får följa polisvåld, upplopp och rasism i tryckande sommarhetta. Det är en mångfacetterad skildring av rasmotsättningar i dagens USA. En film som är brännande aktuell med “Black lives matter” och
mordet på George Floyd.