Everest är den tredje romanen i en svit av tre av författaren Lars Ulfvensjö.
I den här berättelsen har han blandat in sina egna erfarenheter från en resa till Nepal och Kathmandu.
– Att skriva är ett kall som man inte blir särskilt rik på. Det är ett fåtal i Sverige som kan leva på sitt författarskap. Ska du göra det måste du sälja cirka 18 000 böcker varje år. Jag skriver mest för att jag måste och för att jag behöver uttrycka mig, säger Lars Ulfvensjö när vi träffas för att samtala om hans tredje bok.
Romanen ”Everest” är den tredje i en trilogi där huvudpersonen och antihjälten Frank Anderssons liv och leverne med bland annat upplevelser som vårdare inom den svenska tvångsvården presenteras i samklang med grannen Bo Ehn – en granne som kanske inte alltid kommer med de bästa råden eller lösningarna.
I den här trilogin ingår romanerna ”Ingemar på TV” och ”Vi köper nya krukor till övervåningen, älskling” men Lars Ulfvensjö har skrivit betydligt mer än dessa romaner. Främst handlar det om böcker med utgångspunkt från arbetet som musikterapeut vid bland annat behandlingshemmen Runnagården och Hlins hus. En snabb sökning på författarens namn hos näthandlaren Bokus ger 13 träffar med titlar som ”Gud i blodet – berättelsen om Nina Ka-Ching” och ”Drivkraft – att finna sin inre motivation. Runnagården 50 år 2017”.
Vad har du för förebilder när du skriver?
– Jag försöker skriva med så mycket detaljrikedom som möjligt för att läsaren ska få en bild av det som beskrivs i texten. Jag har en hel del kontakt med författaren och min gode vän Hasse Gunnarsson* som är något av en mentor och vägledare för mitt skrivande. Han korrläser det jag skrivit och har visat stor vänlighet och engagemang och kommer med mycket värdefull input. Han har även skrivit bokens baksidestext vilket han sa kändes lite annorlunda eftersom en av hans böcker förekommer i boken.
”Everest” ges ut av förlaget Vulkan, som är Nordens största bokutgivare och ett ’on demand’-förlag.
– Att skicka manus idag till förlag och försöka bli antagen är nästan tröstlöst. Du ska slåss med 1 000-tals andra om samma sak. Den här lösningen kostar lite, men det är så jag valt att göra.
”Everest” innehåller en rad saker som hände vid ett besök och semester i Nepal och Kathmandu för några år sedan.
– Det är en helt annan värld att besöka och ett helt annat sätt att leva. Att resan dit skulle fungera som en kuliss för en roman slog mig först när jag kom hem.
Finns det några detaljer med i Everest från den resan?
– Det finns en del. På hotellet vi bodde serverade de varje dag något de kallade wheat grass juice som smakade horribelt illa, men jag drack det i tron om att det var nyttigt. En dag frågade jag en av de anställda om de också drack juicen och han svarade: ”Oh no sir, i don’t drink that. Taste like shit”, ha ha.
”Everest” var tänkt att släppas i början av november. Nu blev det istället ett digitalt släpp på Facebook den 10 december.
– Vi spelade lite musik, pratade om boken och chattade med de som deltog.
Everest är även inläst som talbok av musikern och skådespelaren Niclas Ekholm.
– Han har gjort ett fantastiskt jobb och jag kunde inte ha fått någon bättre inläsare, avslutar Lars Ulfvensjö.
Fotnot: Allt överskott från försäljningen av ”Everest” går till Läkarmissionens projekt i Nepal som går ut på att köpa getter till leprasjuka. I skrivande stund har pengar från Örebro redan skickats till Nepal för detta ändamål.
* Hans Gunnarsson är född 1966 i Finspång och är svensk författare och manusförfattare. Han skriver kortare noveller och romaner i realistisk stil. Han bodde och studerade under många år i Örebro. 1997 tilldelades han Katapultpriset. 2002 fick han en Guldbagge för manuset till ”Leva livet”. Tolv romaner och novellsamlingar har det blivit och sju filmmanus där ”Leva livet”, ”Ondskan” och Arn-filmerna är de mest kända.