Med skateboard som livsstil

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-04-10 in Leva & Bo, Nöje

Daniel Schön

Han har ett SM-guld i truppgymnastik. Men Daniel Schön är mest känd som skateboardprofil och grundare samt ordförande för Örebro skateboard. Sedan januari 2019 har han desutom sitt drömjobb som verksamhetschef och utvecklingsansvarig i Örebro skateboard. Totally Örebro träffade honom på Örebro skateboardhall för ett samtal som kom att handla om – allt möjligt. Inte minst om att bli nominerad som Årets idrottsledare.

 

För nästan precis ett år sedan öppnade Brädcentralen sina nya lokaler på CV-området i Örebro och blev Örebro skateboardhall. Då hade flytten gått från gamla Ica Hakons kontor intill korsningen Östra bangatan och Östra nobelgatan.

– Allt tog 30 dagar att bygga. Bland annat hämtade vi material från Allaktivitetshuset i Kumla som kommunen stängt. Totalt var vi ett 40-tal från föreningen som hjälptes åt med att bygga, berättar Danne Schön när vi träffas i skateboardhallen.

 

 

Daniel Schön
Daniel och Daniel var nominerade till Årets idrottsledare.

 

Det är tomt denna förmiddag. Det är bara Daniel Schön och Daniel Nätterdal som är på plats.

– Bättre än att vara ute i december. Men visst, det är en liten hall, säger Danne.

Intresset för just Skateboard började efter att ha sett en tävling i Brickebacken. Året var 1979 och efteråt byggde Danne en egen skateboard av en klosslåda.

– Jag har inte minnen av det där, men jag har sett bilder. Och jag har alltid hållit på med idrott på något sätt. Fotboll, skateboard och även gymnastik.

Danne har ett SM-guld i truppgymnastik och även ett SM-förflutet i skateboard. Han har dessutom tävlat i snowboard i G-spotteamet tillsammans med legendaren Ingmar Backman. Men det var först 1988-89 som han tvingades välja.

– Jag hade varit på fotbollsträning vid fotbollsplanerna i Pettersberg när min tränare sa att jag var tvungen att välja. Som 13-14-åring hade jag då fått vara med och spela i ungdomslaget och ville jag fortsätta var jag tvungen att välja bort skateboarden. Då tackade jag för mig och sedan dess har jag inte spelat fotboll.

Riktig skjuts på skateboard blev det efter att familjen flyttat till Axbergs skola utanför Hovsta.

– Det var då jag hörde ljudet. Grannkillen åkte skateboard. Och då hängde jag på. För att få tag på material och någonstans att åka var vi tvungna att bilda en förening, vilket vi gjorde, och sedan fick vi tillåtelse att bygga ramper på en gammal tennisbana.

 

Det sägs att Daniel Schön brutit alla ben i kroppen som det går att bryta. Stämmer det?

– Njaee, handlederna, fingrar, tår, fotled, revben och nyckelben. Och så har jag brutit svanskotan två gånger. Jag var väldigt aktiv och rörlig när jag var yngre, hehe.

 

Men varför byte från skateboard till snowboard?

–Mycket enklare att åka snowboard är skateboard. Och då var det även mycket enklare att få möjligheten till sponsring.

 

Landslaget? OS?

– Riktigt så bra var jag aldrig. Och snowboard som OS-gren kom in i princip när jag slutade åka. Men det handlade om inbjudningar till nationella tävlingar och till Skandinavium och ’big jump’-tävlingar. När jag höll på var snowboard ganska litet och låg som en del under svenska skidförbundet, vilket kanske inte var så lyckat.

Åkandet ledde till att Danne var med när David Hedman öppnade G-spotbutiken på Änggatan 1994.

– Jag skulle egentligen göra lumpen i Boden men jag fixade en konflikt med kaptenen där och fick på så sätt frisedel. Jag jobbade extra i butiken tills de insåg att jag behövde anställas. Butiken var även som en samlingsplats för oss som åkte.

Detta ledde även till att Örebro skateboardklubb bildades 1996 och att Danne var med och öppnade butiken ”We” som sedan blev ”Wesc”.

– 2009-10 var jag säljchef för Sverige, Danmark och Norge och reste otroligt mycket. Sedan blev bolaget börsnoterat och det kom in riskkapitalister som inte visste något om något. Detta ledde till att jag slutade  2014. Då hade grundaren Greger Hagelin slutat och ledningsgruppen bestod av en samling nötter. De kunde varken branschen eller varumärket. Jag hade ett samtal med vd:n som ledde till att jag slutade.

Självförtroende, envishet och en förmåga att tro på det man brinner för – det är Danne Schön i en nötskal. Det var dessa egenskaper som gjorde att skateboardparken i Drottningparken blev en verklighet.

– Knepet är att få ’politiken’ att tro att de är ursprunget till idén. Vi i föreningen hade gjort hela förarbetet, och det kanske lite för bra, men slutprodukten blev precis så bra som vi önskade.

Danne håller sedan en lång utläggning i hur olika nämnder i kommunen fungerar, hur de i sin tur påverkar varandra och hur man ska bete sig för att exempelvis reversera ett beslut i kommunstyrelsen.

 

När blir du politiker?

– Hehe, det är ju det vi är. Egentligen. Vi arbetar egentligen politiskt för att både höras och för att få vår vilja igenom. Annars skulle vi inte finnas som förening.

Idag har Örebro skateboard 1 600 medlemmar och Daniel Schön och Daniel Nätterdal var nominerade som Årets idrottsledare på Örebrogalan som skulle gått av stapeln i mars.

– Enormt kul och hur det än hade gått så hade vi gått dit som vinnare. Nomineringen var ett bevis på att hur vi arbetar och vad vi gör är rätt!

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.