Cirkus Scott – cirkus på ett nytt sätt


Posted 2014-06-02 in Nöje

Han är den tredje generationen som leder Cirkus Scott. Robert Bronett gjorde en nystart 2011 och 18, 19 och 22 juni kommer han och cirkusen till Marieberg galleria.

 

Släkten Bronett är en cirkussläkt som kan spåra sina anor tillbaka till mitten av 1600-talet. Cirkus Scott är dock betydligt yngre och startades 1937 av bröderna Karl, Herman, Bruno och Natini Bronett, som uppträdde som clowner.

Käte Bronett övertog sedan ansvaret för cirkusen när bröderna avled. Hon ledde cirkusen fram till 1982 då sonen Francois Bronett tog över. Som cirkusdirektör myntade han det numera klassiska uttrycket ”Med största möjliga tysssssstnad”. Francois avled 1994 och då tog sönerna och bröderna Henry och Robert Bronett över verksamheten. 2002 valde dock Robert att hoppa av samarbetet och Henry drev cirkusen vidare ett år innan allt lades på is.

Cirkus Scott3– Jag kände att jag inte längre hade något att tillföra. Vi körde klassisk nummercirkus och det var helt enkelt inte roligt längre. Därför tog jag en paus, säger Robert.

2011 gjorde han en nystart med Cirkus Scott, och bjöd på cirkus på ett lite annat sätt. Idag turnerar cirkusen med Europas största cirkustält, över 4 000 kvm stort.

– Klassisk nummercirkus är så nära cirkusdöden det går att komma. Det är förutsägbart och idag fungerar inte den inramningen med en ung publik. Jag vill att cirkus ska vara banbrytande, engagerande, använda ny teknik, vara gränsöverskridande och provokativ på ett positivt sätt, förklarar Robert.

Tanken med Cirkus Scott anno 2014 är att det ska finnas en röd tråd genom hela showen. Vid nystarten tog man hjälp av Bamse och förra året av magikern Merlin. I år är det piraten Connor McScott som tar emot besökarna i den cirkuspark som finns tillsammans med manegen i det stora cirkustältet. Bamse planeras att återkomma 2015.

– I en vanlig cirkus slussas man in till sina sittplatser och sedan startar föreställningen. Det funkar inte i dagens jäktade samhälle. De första tio minuterna brukar gå åt till att hämta andan efter att hämtat ungarna i skolan, facebookat att man är på cirkus och att mentalt släppa det man gjorde på jobbet. Sedan kan man koncentrera sig på att man är på cirkus.

Därför börjar man som besökare på Cirkus Scott med en vandring genom en cirkuspark som erbjuder alla möjliga aktiviteter. Här får man testa att jonglera och att gå på lina. Ansiktsmålning ingår givetvis och att rida på pirathäst. Varför inte testa trollerihörnan eller minivarianten av dödshjulet som bröderna Frattelli använder i huvudshowen, eller upptäcka hur svårt det är att gå på lina? Här kan man också bli fotograferad mot en greenscreen och välja bakgrund så som piratskepp och annat. Självfallet ska doften av nypoppat popcorn fortfarande finnas där.

– Det här gör vi för att man som besökare ska vara på ett positivt humör när allt börjar. Vi har till i år även tagit ett principbeslut på att inte längre använda elefanter eller sjölejon på Cirkus Scott. Vi gör det av etiska skäl och för att vi inte vill bli sammanblandade med cirkusar som inte sköter sin djurhållning.

circus_2Alltså – inga stora vilda djur, men däremot hästdressyr, Dianas taxar, Angelicas färgsprakande papegojor. Och som en röd tråd genom hela förställningen – att hitta piraten McScotts förlorade skatt.

– Vi vill ge cirkusen en ny dimension, dels genom att väva in en historia och dels genom att använda ny teknik, som den stora bioduken, i föreställningen. Och så använder vi modern musik spelad av en levande orkester. Vi vill inte att vår cirkus ska se ut som den var för 100 år sedan.

Ny teknik som Facebook har också förändrat dagens cirkus. För 40 år sedan var cirkusägarna tvungna att åka runt för att se nya akter och de var mer eller mindre beroende av nätverk för att hitta rätt artister. För 25 år sedan blev det lite enklare genom att man skickade VHS-band på artister.

– Problemet var ju att banden man fick ibland var avmagnetiserade, men i dag ber man bara om en länk till deras hemsida eller kollar en Youtubevideo för att bilda sig en uppfattning om det är värt att åka och kolla artisten. Det är mycket enklare i dag, med en helt annan åtkomst. Sedan börjar det att luckras upp varifrån akterna kommer. Det är inte längre Ryssland, Kina och östra Europa som de bästa kommer ifrån.

 

Du tillhör den tredje generationen som driver Cirkus Scott. Finns det någon som kommer att ta över?

– Jag har en dotter som är 18 år och som gillar hästar, jag har en dotter på sex år som är ett riktigt energiknippe och så har jag en son på fyra år som har en vilja av järn. Men jag tänker inte tvinga på någon av dessa att ta över Cirkus Scott. Det finns inget självändamål med att cirkusen ska överleva. För mig är det viktigare att de blir lyckliga människor.

 

Kommer det att finnas cirkus i framtiden?

– Människor har i tusentals år samlats vid lägerelden för att berätta historier och för att visa vad man kan. Vi kommer alltid att behöva mänsklig kontakt för att överleva och utvecklas och så länge det finns duktiga producenter som vill göra intressant och nyskapande cirkus så tror jag att den kommer att finnas kvar.

 

Pst! Köper du biljetter via oss till Cirkus Scotts föreställningar i Örebro får du ett riktigt piratpris! Köp biljetterna här.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.