Skoltiden må vara till för högre lärande, men bjuder också på många spännande intriger, äventyr och livsläxor. Så kanske är det inte så konstigt att många tv-serier väljer att placera sin handling på campus och college, ibland med väldigt lyckat resultat. Här berättar vi om åtta serier som riktat sina kameror ditåt.
Fresh Meat
I den brittiska humorserien Fresh Meat möter vi sex unga människor som är på väg att bli universitetsstudenter. Det finns bara ett problem: eftersom de alla har lämnat in sina ansökningar för sent får de inga studentbostäder vid universitetet. De får dela på ett hus, en bit från campus, och där möts deras öden och vävs samman. Den udda sextetten består av den snobbiga före detta privatskoleeleven JP, seriens mest älskvärda karaktär Kingsley, överentusiastiska Josie, hårda ”cut the bullshit”-tjejen Vod, socialt tafatta besserwissern Howard och slutligen Oregon, som desperat vill vara cool och är livrädd för att framstå som tråkig. I serien får vi se dem försöka hantera en rad studentrelaterade problem som pluggstress, betygsångest och bristande privatekonomi.
Panik i plugget
I Judd Apatows kultförklarade skapelse Nollor och nördar (Freaks and Geeks) fick tittarna följa en grupp high school-tonåringar. Med sitcomserien Undeclared – i Sverige sänd som Panik i plugget – återvände Apatow 2001 med en berättelse om det oglamorösa livet på college. Tyvärr gick de bägge serierna samma öde till mötes: till följd av låga tittarsiffror fick de läggas ner efter en säsong var, trots att de rosades av kritikerna. I efterhand har emellertid både Freaks and Geeks och Undeclared omfamnats av tittarna, och fått stor spridning. I den senare möter vi en rad skådespelare från den förstnämna, bland andra blivande stjärnorna Seth Rogen och Jason Segel. I den älskvärda huvudrollen ser vi Jay Baruchel som även han har en stadig skådespelarkarriär idag. Baruchel spelar Steve Karp, freshmanstudenten som är redo att fullt ge sig hän åt hela collegeupplevelsen. Det hade nog varit enklare om inte hans pappa hade bestämt sig för att också flytta in på campus.
Felicity
J J Abrams dramaserie Felicity blev en omedelbar succé när den började sändas i slutet av 90-talet. Keri Russell spelar huvudkaraktären som serien är namngiven efter. Storyn börjar när den blyga och tillbakadragna Felicity efter studenten följer efter sin high school-crush från Kalifornien och börjar plugga på samma universitet som honom i New York. Där faller hon för en annan kille, och ett segdraget triangeldrama uppstår som ska komma att bestå under alla de fyra framgångsrika säsongerna. Felicitys bekymrade och stränga föräldrar försöker till en början få henne att förverkliga deras dröm och återvända hem för att studera till läkare, men den unga studenten inser snart att hon inte flyttat till New York endast för att hitta kärleken – utan också för att hitta sig själv.
Community
I den amerikanska komediserien Community möter vi den före detta advokaten Jeff som, efter att ha fått sin bluffexamen granskad, tvingats lämna juristyrket. För att plugga upp sina betyg söker han sig till ett community college – ett slags mellanting mellan svensk gymnasie- och högskola. Det är här han möter, och försöker inleda en relation med, studenten Britta. Via henne hamnar han i en studiegrupp med många färgstarka karaktärer – bland andra den självgoda och empatilösa mångmiljonären Pierce (spelad av humorlegenden Chevy Chase) som drivits till skolan av ren och skär uttråkning. (Meta-)humorn i Community är full av populärkulturella referenser och drivs ofta av folks fördomar. Klichéerna staplas på hög när serien spelar på redan befästa stereotyper. Efter fem säsonger bestämde sig NBC tidigare i år för att lägga ner serien men i juni la streamingsajten Yahoo! Screen en order på 13 nya avsnitt. I Sverige sänds serien på TV6.
Greek
Greek berättar om händelserna kring ett fiktivt Ohio-universitets så kallade ”greek system” – de olika könsbaserade studentföreningar som är vanliga vid USA:s högskolor – och visar upp de komiska intrigerna inom föreningarna Kappa Tau Gamma (ΚΤΓ), Omega Chi Delta (ΩΧΔ) och Zeta Beta Zeta (ΖΒZ). När Rusty börjar plugga vid universitetet har han bestämt sig för att inte längre vara den tönt han var i high school. Han är fast besluten att gå med i en ”fraternity” och får, till sin syster Caseys stora förtret, två erbjudanden om medlemskap – ett från systerns ex-pojkvän och ett från hennes nuvarande kille. Casey – som inte har berättat för sina skolkompisar att hon har en bror – hade helst önskat att Rusty inte hade börjat på skolan, och är verkligen inte glad över att han numera umgås med båda hennes kärleksintressen. I Sverige visas serien på Kanal 5.
Hemma värst
I den hysteriska komediserien Hemma värst delar fyra missmatchade universitetsstudenter ett hus i Thatcher-erans London – coola Mike, hippien Neil, anarkistiska sociologistudenten Rick och den våldsamme punkaren Vyvyan som läser medicin. Deras gemensamma, kaosartade äventyr är ofta surrealistiska och inte sällan fyllda av våld. När serien började sändas i början av 80-talet lockade den bisarra humorn en yngre publik till BBC och banade väg för en ny sorts, alternativ, tv-komik. 1985 började Hemma värst att sändas på MTV och var ett av de första icke-musikbaserade programmen att sändas på den då spirande kanalen (även om ett antal kända band, bland andra Motörhead och Madness, hoppade in med musikframträdanden under seriens gång). Serien har tagit sin originaltitel, The Young Ones, efter en låt med Cliff Richard. Även han gör vid ett tillfälle ett inhopp i programmet.
Dotter på vift
Dotter på vift (originaltitel: A Different World) är en spin-off-serie från den populära familjeserien The Cosby Show och följde till en början äldsta dottern Denise när hon ska börja plugga på college. Handlingen utspelar sig på en fiktiv så kallad HBCU-skola – ett amerikanskt universitet som historiskt sett varit ämnad för svarta studenter. Det var Bill Cosbys idé att serien skulle handla om hur Denise börjar studera på skolan tillsammans med en vit kompis – spelad av Marisa Tomei. Men under de sex säsongerna tog programmet en ny riktning och två andra elever, den ambitiösa södertjejen Whitley och mattegeniet Dwayne, kom istället att hamna i berättelsens centrum. Till skillnad från The Cosby Show var Dotter på vift inte rädd att ta i kontroversiella ämnen och samhällsproblem. 1990 sände till exempel programmet ett avsnitt som blev en av de första i USA att adressera landets epidemi av HIV och aids.
Blue Mountain State
2010 började den kanadensiska komediserien Blue Mountain State att sändas på MTV. Serien kretsar kring några amerikanska tonåringar som spelar amerikansk fotboll i det fiktiva laget Mountain Goats, vid Blue Mountain State University. Man kan kanske tycka att en sund och hälsosam livsstil borde vara en självklarhet för de aktiva sportkillarna som hoppas på en karriär inom idrotten, men deras liv vid universitetet präglas i hög grad av ett vilt festande och ett frekvent och ofta urspårat drickande – för att inte nämna droger, sex, våld och mobbing. Serien har sågats av de flesta kritiker men den American Pie-inspirerade humorn har ändå lockat ganska många tittare, och sedan den började visas på streamingsajten Netflix har Blue Mountain State till och med lyckats få ett litet kultfölje
Fem andra serier som utspelar sig i pluggmiljö
Buffy the Vampire Slayer
Sabrina tonårshäxan
Glory Daze
About a Girl
The Best Years