Årets bästa filmer 2018

Text: Rebecca Unnerud
Posted 2019-01-03 in Kultur, Nöje

Årets bästa filmer 2018

2018 har varit ett starkt filmår och bjudit på både bra blockbusters (”Mission Impossiple – Fallout”), filmer som enat kritiker och publik (”A star is born”) och svenska succéer (”Gräns”). Det är snart dags att vända blicken mot kommande filmår men först är det dags att summera årets allra bästa filmer.

 

”The Green book”, ”The Florida project”, ”I, Tonya” och ”Herediatary” var några av alla sevärda filmer men vilka fem var det som stack ut lite extra? Det här är årets bästa filmer enligt Rebecca Unnerud.

 

Three Billboards Outside Ebbing Missouri
Fox
IMDB: 8,2

Filmen som blev snuvad på den tyngsta statyetten på Oscarsgalan men som blev belönad för sitt fantastiska skådespeleri (Frances McDormand och Sam Rockwell).

Mildred Hayes sörjer sin dotter Angela, som blev brutalt våldtagen och mördad för sju månader sen. När polisen ännu inte har hittat någon misstänkt för brottet väljer hon att ta saken i egna händer och hyr tre reklamskyltar för att offentligt förolämpa polisen för deras bristande framsteg i utredningen. Ett mångbottnat manus som lyckas vara både känslosamt drama, spännande thriller och svart komedi.

 

Utoja, 22 Juli
Nordisk film
IMDB: 7,6

En film som är värre än din värsta mardröm men som blev verklighet i Norge, 22 juli 2011. Erik Poppes film är gjord i en enda lång tagning med unga amatörer i rollerna. Det är respektfullt att inte visa mördaren och våldet utan istället skildra allt ur ungdomarnas och framförallt 18-åriga Katjas perspektiv (Andrea Berntzen är makalös i huvudrollen).

Den dokumentärlika handkameran medför att det känns som att åskådaren får uppleva all denna rädsla och förtvivlan som ungdomarna kände de där timmarna på ön.

 

A Quiet Place
Paramount
IMDB: 7,6

Nästan helt utan dialog lyckas John Krasinski skapa en otroligt nervig rysare/skräckfilm. Vi får följa Krasinki och Emily Blunt (även gifta i verkligheten) och deras barn som har lärt sig att smyga och veta hur man tar sig igenom en dag utan att låta.

Handlingen utspelas i en post-apokalyptisk värld där enorma rovdjur med extremt välutvecklad hörsel har ätit upp de flesta människorna och de få som har överlevt har gjort det genom att de har varit tysta.
Filmen innehåller ett par scener som kommer gå till filmhistorien, missa inte.

 

Tully
Scanbox
IMDB: 7,0

Jason Reitman och Charlize Theron har tidigare gjort en av mina favoritfilmer (”Young Adult”) men regissören är framförallt känd för ”Juno” vars manus Diablo Cody skrev. Cody har även skrivit ”Tully” som handlar om Marlo som blir allt mer utmattad av livet som trebarnsmamma medan mannen flyter runt. Detta får Marlos brorsa att erbjuda att betala för en så kallad ”night nanny”.

”Tully” är en trovärdig och opretentiös Hollywoodfilm om allt det magiska och tuffa som moderskapet innebär och Theron bekräftar gång på gång att hon kan göra alla slags roller.

 

The Wife
Sony
IMDB: 7,3

Svenska Björn Runge gör sin internationella debut med en nästan osannolik tajming då ”The Wife” rör Nobel och en patriarkal litteraturvärld. Jonathan Pryce spelar författaren Joe som tilldelas årets Nobelpris i litteratur. ”Joan skriver inte”, säger Joe men i återblickar får vi veta att Joan (Glenn Close) i själva verket är den stora författaren av de två men som tvingats hålla tillbaka under alla år med Joe.

Såväl filmen som Close har hyllats av kritikerkåren; kan den fantastiska skådespelaren som tidigare nominerats till sex Oscars äntligen få sin statyett?

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.