Anna Jansson – Sveriges deckardrottning

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2020-01-09 in Kultur, Nöje

Anna Jansson

Hennes böcker om och med Maria Wern utspelar sig på ön där hon föddes och växte upp – Gotland. När Anna Jansson skulle utbilda sig till sjuksköterska i slutet av 70-talet flyttade hon till Örebro och det är även där som Totally Örebro träffar henne.

 

Efter två års författande debuterade hon med ”Stum sitter guden” som även kom att bli den första i raden av kriminalromaner med Maria Wern i huvudrollen och där handlingen utspelar sig på Gotland. Året var 2000.

– Allt började egentligen med att jag skaffade en dator 1998. Och så behövde jag ha något att göra på fritiden, säger Anna Jansson på frågan om starten på hennes författande.

21 böcker har det blivit totalt med Maria Wern, men Anna har skrivit betydligt mer än så. Dels är det fyra böcker med frisören Angelika Lagermark, som kan beskrivas som ’romantisk feelgood’-litteratur. Och så en mängd barnböcker, bland annat 16 böcker om Emil Wern. Böckerna har sålt i över fyra miljoner exemplar totalt. Allt som allt har det blivit 56 böcker sedan debuten. Dessa har släppts i 17 länder.

– Allra bäst säljer mina böcker i Finland. Men där blir mina böcker en tredjedel tjockare än vad de brukar bli. Det beror på översättningen till finska. I början trodde jag att översättarna skrev till några kapitel själva, haha. Men så var det inte. Jag för en ständig dialog med de som översätter mina böcker till andra språk.

Nytt från Anna Jansson är boken ”Dotter saknad” med kriminalinspektör Kristoffer Bark.

– Här har jag förlagt handlingen till Örebro och Bergslagen med kommissarie Kristoffer Bark som är satt med sitt team för att lösa ouppklarade mord – ’cold cases’. Han har ett snarast dysfunktionellt team där han själv har fått problem med att sköta jobbet efter att hans dotter försvunnit spårlöst. I teamet ingår även Alex med svår adhd, Henke som vabbar 50 procent av tiden, Inga, 60 år, som sagt ’sanningen’ till fel person och som tänker fortsätta att göra det och så är det Sara som är långtidssjukskriven. De utgår från tornrummet på polishuset. Sedan går Kristoffer hos en terapeut på Fredsgatan för sina vredesutbrott. En terapeut han dessutom är kär i, vilket han inte kan säga eftersom han då tvingas sluta hos henne.

 

Hur går du tillväga när du skriver en bok?

– Först gör jag en ordentlig research. Innehåller boken exempelvis en bypassoperation så tar jag reda så mycket det bara går om hur en sådan operation går till. Handlar det om fågelinfluensa pratar jag med pandemiexperter. Jag rådfrågar alltid expertis för att få allt så autentiskt som möjligt. När all sådan research sedan är gjord så sätter jag mig och skriver tills boken är klar. Det tar cirka två till tre månader. Jag arbetar inte med några synopsis eftersom jag tycker det begränsar mig, utan jag har allt i huvudet och kan på så sätt vara flexibel. Efter det låter jag en grupp testläsa boken och komma med synpunkter. Bland annat innehåller den här gruppen några poliser, så att deras arbete i böckerna blir så autentiskt som möjligt.

 

Hur ser då en vanlig dag ut?

– Jag går upp runt fem, halv sex på morgonen. Då sätter jag mig och korrläser det jag skrev dagen innan och så fortsätter jag skriva. Bryter för lunch och så slutar jag skriva vid fyratiden på eftermiddagen. Ungefär så ser det ut. Jag kan liksom planera min tid helt själv och även bryta för att göra något annat någon dag om det skulle behövas.

 

Var kommer all inspiration från?

– Från böcker, tv, radio, film och att prata med människor. Det finns berättelser överallt. Det handlar bara om att fånga dem och få allt nerskrivet. Och så från musik. Utan musik vore livet tomt. Musik ger ett lugn i mitt liv som jag behöver. Sedan var min far en stor historieberättare och det är en skatt jag brukar hämta berättelser ur.

 

Skrivkramp?

– Nej, har aldrig fått eller upplevt skrivkramp och jag har aldrig börjat om med någon bok. Det är snarare så att jag blivit mer och mer säker för varje år när det gäller själva skrivandet.

Anna Jansson är en av få författare i Sverige som helt och hållet kan leva på sitt författarskap. Ungefär två procent av alla de skriver böcker kan göra det i vårt land idag.

– Det kan bero på att böckerna filmatiserats och att marknaden för den här typen av böcker är så mycket större utanför Sverige. Exempelvis säljer mina böcker om Angelika Lagermark som bäst i Spanien och Frankrike. Jag har väl fångat något i de böckerna som tilltalar läsarna i de länderna. Hon sysslar mycket med matchmaking och det kanske är det just det som fångar läsarna i Europa. Att leva på mitt författarskap kan jag göra idag, men så var det absolut inte i början. De första nio åren deltidsjobbade jag som sjuksköterska för att få ekonomin att fungera.

Men skrivandet fanns redan tidigt hos Anna.

– På högstadiet och en bit in på gymnasiet gjorde jag och en kompis en tidning vi kallade för ”Yxbladet”, som var en skoltidning och som handlade om våra kompisar. Upplagan var på 100 stycken och vi gjorde tidningen med hjälp av så kallade spritstenciler. Det här var långt före alla moderna kopieringsapparater och datorer. Jag minns fortfarande doften av de där stencilerna…

Eva Röse är den skådespelare som gestaltat Maria Wern i ett stort antal filmatiseringar sedan 2007 och fler filmer är det tänkt att bli.

– Ja, minst åtta avsnitt till är det tänkt. Under hösten har det spelats in på Gotland och sedan ska detta redigeras. Här deltar jag i manusarbetet som bygger på karaktärerna och inte längre på böckerna. Jag tycker Eva är som klippt och skuren för rollen som Maria Wern. Hon får gärna fortsätta spela Maria så länge hon vill.

 

Och när det gäller utgivningen av böcker inför 2020?

– Jag ligger ungefär ett år före med produktionen av det som ska ges ut. Det gör att i nuläget är jag helt klar med det som ska ges ut under 2020. Sedan har jag bok nummer 22 med Maria Wern ute på ”remiss” hos min läsargrupp. Den släpps då 2021.

 

Finns det något i ditt författarskap du skulle vilja göra mer av?

– Barnböcker. Som liten brukade jag spana på ”misstänkta” och leka detektiv i Visby. Det är den humorn jag vill fånga i mina barnböcker. Humor är en viktig ingrediens i livet och som jag vill ha med i mina böcker.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.