Prestigefyllt spelpris till svenskar

Text: Thomas Helsing
Posted 2020-03-28 in Kultur, Näringsliv, Nöje

Aggie awards

Ända sedan 2009 har sajten Adventure gamers delat ut priser (under namnet ’Aggie awards’) till de bästa spelen, utvecklarna och skaparna inom äventyrsspelsgenren. Genren domineras av peka/klicka-spel men även andra typer av spel kvalar in emellanåt beroende på innehåll. Exempelvis tog pussel-fps:et “Portal 2” hem priset för bästa äventyrsspel 2011. Andra vinnare genom åren har bland annat varit “Tales of Monkey island”, “The Walking dead” och “Thimbleweed park”.

 

Varje pris under Aggie awards ges i två versioner; ett som Adventure gamers redaktion utser och ett som sajtens läsare utser. Under de 12 år som priserna delats ut har redaktionen och läsarna bara varit överens 5 gånger om vilket som varit det bästa äventyrsspelet och de kunde inte enas denna gång heller. Redaktionens val blev, inte helt oväntat, “Outer wilds”. Spelet blev hyllat både här och där när det släpptes och handlar om en rymdfarare som fastnar i en tidsloop på 22 minuter som alltid avslutas med att den närbelägna solen exploderar i en supernova. Kanske inte ett klassiskt äventyrsspel, och måhända hör det mer till pusselgenren, men med tanke på att Portal 2 kvalade in så är det inte så konstigt.

Läsarnas val blev däremot det svenskutvecklade “Whispers of a machine” som vi för övrigt recenserade här på Totally Örebro förra året. I den recensionen konstaterade undertecknad att spelet hade potential det inte riktigt lyckades infria, uppenbarligen tyckte äventyrsspelsfansen annorlunda.

Förutom läsarnas val ovan knyckte Whispers också åt sig priserna “Bästa story” (av både redaktion och läsare), “Bästa manus” (läsare), “Bästa gameplay” (läsare), “Bästa skådespeleri (röster eller agerande)” (läsare), “Bästa ljudeffekter” (läsare) och “Bästa traditionella äventyr” (redaktion och läsare). En ganska monumental publikfavorit under årets Aggie awards, med andra ord.

Whispers of a machine

Man ska ha klart för sig också att det här inte är något dussinpris trots att genren i sig inte är lika het som på 1990-talet. Adventure gamers har tack vare välskrivna och initierade artiklar och recensioner lyckats bygga upp en respekt bland både spelskapare och spelare.

Sajten lanserades 1998 som Adventure fan och har sedan starten publicerat recensioner, artiklar, analyser och intervjuer – allt med fokus på äventyrsspel. Att man nått en hög grad av respekt, och inte minst auktoritet, märks inte minst på att man är listade som en pålitlig recensionskälla av sajterna Metacritic och Gamerankings, två sajter som sammanställer professionella recensioner av hög kvalitet.

På sajten finns en kort genomgång av sajtens historia och dess evolution. Exempelvis kan man läsa att de blev bestulna på sin första domän. Det är därför man idag ligger på adventuregamers.com, plural-formen och inte singular, som det var från början.

För några år sedan lämnade sajtens grundare, Marek Bronstring, skeppet för att ägna sig åt andra saker. Det var ett imponerande verk han lämnade efter sig och i dagens läge ter det sig smått osannolikt att man fortfarande är en ‘indie’-sajt och dessutom communitydriven. Särskilt som man idag utan tvekan är nätets största auktoritet på, en förvisso nischad, men ändå så populär genre.

Så det säger lite grann om vilket genomslag de svenska utvecklarna Joel Staaf Hästö och Petter Ljungqvist fått med sitt spel.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.