– Det är service som gäller och att få människor att ”må bra” som är min drivkraft. Jag skulle kanske ha valt en annan bransch där det finns mer pengar att tjäna. Men när man jobbar med service får man omedelbara reaktioner på vad man uträttar – det är svårt att värdera detta förhållande men det är otroligt intressant att jobba med det, menar Tommy Svensson.
Tommy är delägare och marknadschef för O’Learys i Örebro, Gävle och Karlstad. Restaurangimperiet, med Brasserie Rendez-Vous i Örebro, har Tommy Svensson och Jakob Strömberg byggt upp på mindre än fem år. Och mer är det på gång!
Det totala antalet anställda uppgår idag till 110 personer, hel- och deltid.
Det var kanot som gällde
Vi sitter och samtalar i en av stans elegant inredda vinkällare – några av dem är relativt okända för Örebroarna utan att alls vara hemliga. Det riktigt långa massiva ekbordet i tre sektioner med bordsskivor i svart marmor ger den där verkliga “tyngden” åt källarlokalen. Här ryms drygt 20 samtidigt sittande gäster.
På golvet ligger en heltäckningsmatta som i det bleka lampskenet ger en förbluffande naturtrogen likhet med gatstensbeläggning. Mattan dämpar effektivt ljudet i lokalen.
Tommy är född i Örebro och uppvuxen i Sörby. Han ägnade sig åt fotboll, bandy och ishockey som så många andra unga killar. Men främst kanot. Tommy har vunnit tre Svenska Mästerskap i K 2 och K 4 för ungdomar och juniorer. Tommy är utbildad snickare och har jobbat bland annat vid Asplunds Bygg och Eurowand.
– Idag är jag fotbollstränare för pojkar 03 i Forward där min yngste son tränar. Det tar visserligen mycket tid på kvällar och helger men det är helt klart värt all tid att träna och utbilda dessa fantastiska ungdomar, menar Tommy Svensson.
Första kontakterna med restaurangbranschen
– Som ung gjorde jag två jorden-runt-resor och eftersom jag saknade tillräckligt med pengar fick jag ”jobba mig fram”. Det blev bland annat arbete på restauranger som i Australien, Nya Zeeland, USA och Canada. Samtidigt fick jag möjlighet att åka skidor utför i både Canada och Nya Zeeland, berättar Tommy med ett leende och fortsätter.
– I slutet av 1980-talet började jag jobba extra vid Restaurang Nya Continental i Örebro. Det var så det började. 1993 tog jag och min brorsa över Arboga Golfrestaurang fram till 1997. Då hade jag redan startat Babar på Kungsgatan i Örebro tillsammans med en kompanjon 1995, varför jag i princip jobbade dubbelt i ett par år.
– Babar hade vi inrett ytterst elegant och det lockade restaurangfolk ända från Stockholm för att titta på vår inredning. Vi hade ett otroligt tryck på Babar de första två åren, minns Tommy.
I mitten av 2000-talet Tommy var Tommy lärare under ett år vid Tullängsskolan. Det var när bygg- och matprogrammen härjade som mest i TV-kanalerna och intresset för att plugga med dessa inriktningar var som störst.
– Det innebar att bara de som hade de bästa betygen kom in på utbildningen. Nackdelen med det var dels att de snart tröttnade eftersom de teoretiskt var överkvalificerade, dels att de mer praktiskt sinnade inte fick plats i undervisningen, förklarar Tommy.
O’Learys Örebro
Bakom Tommy Svenssons rygg där vi sitter hänger en hel del tavlor på de vitmålade väggarna – franska restaurangmotiv av Jirlov, ett fräckt foto i svartvitt på en del av Eiffeltornet och ett par målningar med motiv av Pont Alexandre III och från Montmartre.
Tommy Svensson och Jakob Strömberg startade O’Learys I Örebro 2007 med adress Drottninggatan 12 – ett alldeles ypperligt sk A-läge i stan. Här hade tidigare bland annat inrymts moderna banklokaler för Skandinaviska Enskilda Banken och senast det statliga Apoteket Hjorten.
O’Learys i Örebro drog omedelbart stora skaror besökare – Örebroarna hade fått en ny lokal för upplevelser. Här erbjöds inte bara mat och dryck – utan också fotboll och ishockey på storbildskärmar, en genuin amerikansk sportmiljö och ett umgänge med likasinnade.
Måste kunna delegera
Framgångarna lockade Tommy och Jakob till nya satsningar i Gävle 2010 och i Karlstad 2011. Samtidigt hade man hunnit inta ytterligare ett plan på Drottninggatan i Örebro, varför restaurangen nu erbjuder plats för sammanlagt 750 gäster. Man kan fråga sig hur Tommy Svensson hinner med.
– Redan när jag för 15 år sedan dubblerade med Arboga Golfrestaurang och Babar insåg jag att man inte alltid behöver vara på plats – inte ens den stockholmske stjärnkrögaren Erik Lallerstedt var det på sin tid, menar Tommy med ett leende och fortsätter.
– Jag har lärt mig genom åren att delegera. O’Learys har platschefer på våra tre restauranger. Man måste ha en policy och alla i organisationen måste genomsyras av den. Och jag begriperatt det finns personer i företaget som kan saker och ting bättre än jag – det gäller för alla att ta ansvar och att vara lojala. Det är alla dessa duktiga medarbetare som gör jobbet.
Okomplicerat och med viss elegans
Tommy Svensson ger ett insiktsfullt intryck när han berättar om förutsättningarna för O’Learys framgångar och restauranger i allmänhet. Restaurangvärldens terminologi är ungefär densamma som i övrigt företagande, varför ord som exempelvis marknad, segment, koncept och policy ofta dyker upp i hans resonemang.
Men Tommy Svensson gör det på ett naturligt och okomplicerat sätt. Man får intrycket av att hans kunskaper är stora och hans erfarenhet bred. Han har lätt för att uttrycka sig på ett förståeligt sätt och han gör det med ett visst eftertryck – inte sällan med viss verbal elegans.
Under kavajen bär Tommy en bländvit skjorta som står sig väl mot ansiktets lätta solbränna. Skjortan är utsmyckad med detaljer som till exempel halvt dolda blå ränder i kragens insida och i skjortbröstets undre knapprad.
Störst i Örebro
– Vi trodde att vi hade nått toppen för O’Learys i Örebro men vi fortsätter att växa, vilket vi är väldigt glada över. Som enskild restaurang är Örebro störst i den svenska O’Learyskedjan. Under lördagar kan man ha upp till fem sittningar – shoppingkunder runt lunchtid, matchgäster under eftermiddagen, gäster vid senare eftermiddagsmatcher respektive kvällsmatcher samt sena kvällsgäster.
O’Learys är Örebros största restaurang både vad det gäller popularitet och omsättning. Men de båda kompanjonerna förfaller inte slå sig till ro.
Förutom ständigt underhåll av de befintliga restaurangerna har man redan planer på dels att göra en mindre ombyggnad av O’Learys Örebro under 2013, dels att utvidga sitt imperium med ett O’Learys i Västerås kanske 2013 och senare eventuellt i Linköping. Att man redan har första ”tjing” på ett O’Learys i Sälen, bekräftar Tommy Svensson.
– Det stämmer, men vi vet ännu inte riktigt när det i så fall kommer att ske. En etablering där är inte helt okomplicerad och säsongen är kort, dock betydligt längre än motsvarande turistlägen vid de svenska kusterna sommartid. Men ett O’Learys i Sälen skulle vara ett fantastiskt annonsläge för hela kedjan, menar Tommy och fortsätter.
– När Jakob och jag startade O’Learys I Örebro var våra tankar att kan vi sköta en O’Learysrestaurang kan vi sköta fem. Längre än så har vi inte resonerat om ett utökat engagemang i kedjan, berättar Tommy och fortsätter.
Bidrag till kedjan
– Vi har trots allt bidragit med en hel del till kedjan. Den har behövt utvecklas av entreprenörer från andra branscher. Flera av de framträdande detaljer som numer kännetecknar nästan alla O’Learys restauranger kommer från Örebro som till exempel läktare, rödmålade tak, lounge och heltäckningsmattor. Till skillnad från andra O’Learys i Sverige kommer allt snickeri i våra restauranger från Örebro med högre kvalitet än i tidigare restauranger.
Till höger om Tommy, där vi sitter, är vinkällarens ena kortsida heltäckt av glas, bakom vilket det döljer sig vita och röda viner i ett otal, tillsammans med mousserande viner och äkta champagne. En enkel bardisk är placerad i ett av lokalens hörn – kanske för att användas vid olika dryckesprovningar.
Nya förvärv
Sedan årsskiftet har ”firma Svensson & Strömberg” gått in som delägare i det relativt nyöppnade Brasserie Rendez-Vous vid Näbbtorget i Örebro. Övriga delägare är Stefan Samuelsson och Clas Nelander. Ytterligare en Örebrokrog lär vara ”på gång” att förvärvas av ”firma” Tommy och Jakob.
– Jacob och jag gjorde det av två skäl när det gäller Brasseriet. Dels därför att det är ett fantastiskt fint koncept med mat av hög kvalitet, dels att vi vill vi vara med och utveckla Södercity med Conventum i absolut närhet och att göra Näbbtorget än mer attraktivt än vad det är idag, avslutar Tommy Svensson.
När vi kliver uppför trappan från vinkällaren och ut i den friska luften möts vi av en bländande majsol som sticker i ögonen – strax är det sommar!
Tommys favoriter
Mat – Husmanskost, till exempel mammas recept på kålpudding med gräddsås och lingon
Dryck – Vatten
Bok/författare – Allätare, gärna deckarromaner med till exempel Camilla Läckberg
Musik – Billy Joel, Elton John, mjuk pop
Bil – Mercedes
Idrott – Se på fotboll. Åka skidor, framförallt utför
Hobby – Golf
Familj – Sambo, dotter och två söner
Bor – I villa på väster i Örebro