Ett gäng vänner har flyttat från de brittiska öarna hit till Sverige och Örebro och deras mission är att berika örebroarna med unika upplevelser. Först ut var vikingarestaurangen Valhalla, därefter öppnade virtual realityarkaden Arcadia på Drottninggatan och nu har de två nya verksamheter igång – den japanska restaurangen Grandmaster Sei (i Valhallas tidigare lokaler) och så The Rage Room Örebro.
“Rage rooms are all the rage” skrev CNN som fyndig rubrik när de gjorde ett inslag ifrån ett ’raserirum’ förra året. Fenomenet har dock funnits längre än så och den 7 augusti i år fick Örebro sitt eget raserirum när The Rage Room Örebro öppnade upp på Drottninggatan 38.
Många källor på nätet anger Japan 2008 som starten men det är svårt att verifiera. Troligen är fenomenet ännu äldre men det gör det inte mindre populärt. I exempelvis Usa har det spridit sig ordentligt och verksamheterna är i grunden lika även om de skiljer sig en del på ytan. I New York kan du exempelvis avnjuta en cocktail i stillhet innan du går in och exploderar vilket inte är möjligt överallt. Helt klart är i alla fall att intresset är stort oavsett var du kommer i världen.
– Vi har aldrig haft så mycket ‘buzz’ en vecka före öppning kring någon av våra verksamheter, bekräftar Eyad El-Khouly när vi gör ett besök.
Han är en av de ansvariga bakom The Rage Room Örebro som är den senaste nyöppningen från gänget som hittills gett oss spelhallen Arkadia VR, den japanska restaurangen Grandmaster Sei och innan dess det numera vilande restaurangkonceptet Valhalla.
– Vi försöker berika Örebro med unika upplevelser, säger Eyad.
Ansvarig på The Rage Room Örebro är Javed Faqir.
– Vi förväntade oss faktiskt många kvinnor som gäster och det har vi redan sett. Det finns något tabubelagt med ilska bland kvinnor, de vill inte få höra kommentarer om att “det är den tiden på månaden”. Kvinnor borde också få uttrycka sig fritt utan att bli dömda och här kan de få göra det, slår han fast.
The Rage Room Örebro har två rum där allt lösöre kan, och bör, slås sönder. Precis som med mycket annat i livet är det de små sakerna som gör det. Detsamma verkar gälla här.
– Trots att vi har tv-apparater och andra stora saker så vill man krossa glas. Det kom förbi en äldre man häromdagen och han var inne på att ljudet av glas som krossas är symboliskt för något från barndomen. Det är det ultimata tabut, funderar Javed.
Javer Faqir med kollegor står redo att ta emot på The Rage Room Örebro.
Att kliva in i ett av deras raserirum kostar 250 kronor för fem minuter. Det kan låta som kort tid men Javed och Eyad förklarar att det är fullt tillräckligt för de flesta. Många är rejält trötta i slutet av sessionen.
– Och vi står inte där med ett tidtagarur och går in och stoppar dem. Om en gäst behöver någon extra minut för att slå sönder det sista så ger vi dem extra tid. Kundnöjdhet och att de får en positiv upplevelse att ta med sig därifrån står över allt annat, förklarar Eyad.
I raserirummet finns en hel del att slå sönder och det varierar från gång till gång. Allt från dricksglas till speglar, tv-apparater och annat som går att demolera med ett tillhygge. Vid vårt besök fanns exempelvis en stor kopiator på golvet som förde tankarna till en klassisk scen i filmen “Office space”. Där hämnas några frustrerade kontorsarbetare på kontorets krånglande kopiator genom att fullständigt krossa den i en park.
Som en extra service kan du också ta med dig något eget objekt du vill slå sönder. Tavlan på svärmor, den där hemska vasen du fick i julklapp från jobbet eller något annat som får ditt blod att koka. Som tillhyggen finns bland annat kofot, slagträ och golfklubbor att tillgå och dessutom har du möjlighet att välja soundtrack till din bärsärkagång.
– Det vanligaste är faktiskt Beethoven, påpekar Javed och måhända är det en följd av att många sett filmen “A Clockwork orange” där klassisk musik ackompanjerar ultravåld men musiken som får folk att pumpa upp aggressiviteten varierar över alla genrer.
Som extra grädde på moset filmas hela din session och dagen efter kan du få en kopia.
– Om de inte vill att vi filmar det så stänger vi förstås av kameran, vi respekterar alltid gästernas integritet, men om de vill så lägger vi gärna ut klippet på våra sociala medier. Då kan de enkelt dela det med vänner, förklarar Eyad.
Är det svårt att hålla rummen fyllda med saker att slå sönder?
Eyad: Innan vi öppnade hade vi en fas där vi tittade på hur vi skulle skaffa nytt att slå sönder och det kommer från många olika ställen. En del skänker saker till oss och vi letar online efter sådant som förmodligen skulle ha kastats ändå.
Att det finns något primalt med att gå bärsärkagång och agera ut sin ilska fysiskt känns som en ‘nobrainer’. Men vad är det i konceptet som gör att den moderna nutidsmänniskan lockas så starkt att hen gladeligen betalar en slant för att få göra det? Eyad tror att det till viss del handlar om politisk korrekthet och omgivningens förväntningar på en.
– Såg du filmen “Fight club”? Den satte fingret på precis det här. Där samlades de och slogs som ett sätt att uttrycka sig. Det här är samma sak men betydligt säkrare. Vi lever i ett samhälle där man inte vågar sticka ut från mängden. Det borde vara accepterat att få utlopp för sina känslor utan att känna att man riskerar något, menar han.
Bakom gängets alla verksamheter finns ett djupare tänk än bara just det affärsmässiga. Exempelvis har de upprättat ett samarbete med Röda korset där en del av intäkterna från The Rage Room Örebro går till välgörande ändamål.
– Detta är mer än ett företag för oss, vi servar i grunden ett behov. Kan vi göra det så kommer kunderna att hitta hit och då följer framgången automatiskt, menar Eyad och Javed fyller i:
– Och man måste ha lite tilltro till att om man gör något bra så får man tillbaka. Jag tror på det där med karma. Du måste ha ett mer ädelt mål som gör livet värt att leva, som inte bara är att tjäna pengar.
Hur jobbar ni med säkerheten?
Javed: Vi har tydliga regler för våra rum. Du måste vara över 18 år och självklart får du inte vara påverkad av droger eller alkohol. Och i övrigt gäller sunt förnuft.
Eyad: Alla som går in i rummet får ta på sig heltäckande overaller som desinficeras både före och efter användning. Dessutom har man heltäckande hjälm och dubbla handskar. Det handlar om sunt förnuft och det viktigaste är kommunikationen med gästen och att vi går igenom allt lugnt och fint.
Är det här en positiv aktivitet från ett vetenskapligt perspektiv?
Javed: Den stora frågan är ofta: “är detta lösningen på ilska?”. Såklart inte, för att lösa aggressionsproblem behövs behandling och kommunikation. Den enda lösningen på problem är att prata om dem. Så från en vetenskaplig synvinkel är det här ingen lösning i sig själv, men det kan vara något positivt i kombination med andra saker som exempelvis terapi. Främst ser vi det här som en konstform där människor får uttrycka sig.
Vad vill ni säga till de som är skeptiska eller tvekar kring att gå hit?
Eyad: Du kan prata en massa om det – men det är inte förrän du slår sönder en tv för första gången, eller mosar något med baseballträ, som du förstår hur roligt det här faktiskt är.
Javed: Kom hit! Ingen kommer att döma dig här.