Förra året anmäldes i snitt drygt 24 våldtäkter och strax över 230 fall av misshandel i Sverige – varje dag. Det här vill säkerhetsföretaget Safetynet Alarm göra något åt. Deras lösning är att kombinera ditt eget personliga nätverk med modern teknik.
Den här artikeln är ett samarbete med Inkubera.
Kärnan i Safetynet Alarm är en app som, när något händer eller när det känns otryggt, kan aktiveras och meddela personerna i ditt nätverk. De får dels en kartbild med vägbeskrivning och dels GPS-koordinaterna till din position för den händelse att du är på en plats där vägbeskrivning inte är relevant eller möjlig, till exempel ute i skogen. Dessutom öppnas en chatt upp där gruppmedlemmarna kan kommunicera och koordinera sina hjälpinsatser.
Vd för det nya företaget är Joachim Holmqvist som har många års erfarenhet bakom sig från säkerhetsbranschen. Han berättar att det gått fort att gå från idé till en färdig produkt.
– Vi skickade in ansökningen om namnregistrering till Bolagsverket i april förra året. Vi valde namnet Safetynet Alarm som betyder skyddsnät – för det är vad det handlar om.
Joachim tar upp sin larmknapp och trycker två gånger snabbt på den. Ganska omgående börjar ett tjutande sammelsurium av oljud och sirener att strömma från hans telefon. En mörk, myndig stämma säger “Safetynet alarm has been activated” med jämna mellanrum.
– Det finns faktiskt undersökningar som visar att rösten går fram bättre än ljudet, berättar Joachim Holmqvist.
I gratisversion Safetyfree får du larmfunktionen i appen samt möjlighet till ett nätverk på upp till fem personer. Väljer du istället betalversionen Safetybase så ingår en larmknapp, eller ‘Safetybutton’ som den heter. I en hotfull situation finns det sällan tid att få upp telefonen, leta upp appen, vänta på att den startas och sedan aktivera larmet. Med en safetybutton räcker det med två snabba tryck så aktiveras larmet.
– Sedan köper du till så många du behöver. Har du Safetybase köper du larmknappen till ett lägre pris och ju fler du behöver köpa desto större rabatt får du, förklarar Joachim.
I Safetybase ingår dessutom ytterligare två funktioner. ’Follow me home’ är en möjlighet för din nätverksgrupp att följa dig i realtid på en karta när du upplever otrygghet på väg någonstans. Den andra funktionen kallas ‘Tyst larm’. Joachim förklarar:
– Där har vi tagit bort larmljudet i din egen telefon. I exempelvis våldsamma relationer kan ett larm som går igång i kvinnans telefon öka risken för att mannen blir mer våldsam. Genom att hålla inne larmknappen några sekunder så går ett larm ut till nätverket medan hennes egen telefon förblir tyst.
Det var i början av det här året som Joachim gick upp till Inkubera och presenterade sin idé och Inkubera har varit med dem sedan dess. Bland annat har de stått för ovärderlig hjälp genom att vara ett bollplank och ställa frågor de själva inte tänkt på.
– Efter varje möte har jag fått hemläxa vilket lett till att vi trattat ned saker och ändrat konceptet. Så den idé jag gick upp till dem med har skruvats på och ser idag inte alls ut som den gjorde då. Inkubera har ett större perspektiv, själv tenderar man att vara för snäv, slår Joachim fast.
En utlandssatsning ligger inte så långt bort och även där ser han Inkubera som en stor resurs.
– Just nu pratar vi om Sverige, men ganska snart kommer vi att titta utåt och där behöver vi hjälp. Vilka länder ska vi gå in i först? Sverige är kanske inte den största marknaden, titta på Indien eller Sydamerika.
Marknadsföringen av tjänsten är ett annat exempel på hur Inkubera breddat perspektivet. Under lanseringsperioden satsar de delvis på influencers och i telefonen har Joachim möjlighet att följa varje kampanj i detalj.
– Att få kunder är det svåraste som finns när ingen känner till en. Vi är en startup utan pengar så vi har sagt att vi ska satsa på sociala medier. Nu testar vi olika kampanjer med stora och små influencers för att se vad som får bäst effekt. Går det över förväntan kan vi bygga vidare på organisationen och se framåt. Går det under förväntan får vi ställa oss frågan vad som är fel och då har vi särskilda ‘action plans’ att följa. Så det här upplägget är ett klockrent exempel på hjälpen man kan få från Inkubera. Alla idéer passar inte men jag rekommenderar alla att prata med Inkubera, avslutar Joachim Holmqvist.