Nu har det gått strax över fem år sedan Maria Tedsjö var med och startade upp TNG:s Örebrokontor. Man har sedan dess vuxit till en etablerad aktör på marknaden med stor tillförsikt till vad framtiden har att erbjuda.
Till TNG kom Maria Tedsjö från ett annat företag i branschen, vars vd just hade rekryterats av TNG. Hon blev nyfiken och började läsa på om TNG och deras värderingar. Företagets tankesätt kring mångfald och att arbeta fördomsfritt stämde överens med hennes, berättar hon, så hon kontaktade ägarna: ville de att hon skulle starta upp ett Örebrokontor?
Så blev det, det var 2012, och med hårt och tufft arbete har man tagit en plats på bemanningskartan i länet.
– Vi jobbar med rekrytering och bemanning på tjänstemannasidan, och det som skiljer oss åt från andra rekryterings- och bemanningsföretag är att vi har valt att vända på processen vilket innebär att alla får samma chans när man söker.
Att “vända på processen” är, som Maria beskriver det, ett väldigt rationellt sätt att hitta talanger på.
– Traditionellt så skickar man in sitt CV och personliga brev och utifrån det så bedömer en rekryterare om man har potential. Det kan vara svårt. Så vi införde screeningtester, vilket innebär att alla sökande får göra exakt samma tester. Testerna anpassas så klart efter vilken typ av tjänst det gäller, ska vi tillsätta en ekonom så fokuserar vi på numerisk förmåga och är det en administratörstjänst fokuserar den på det verbala och så vidare. Utöver det har vi ett personlighetstest som alla får göra. Sedan görs en samlad bedömning av resultatet på testerna och personens kompetens, utifrån cv:t. Man måste ha grundläggande kompetens, men våra tester ger ytterligare en kvalitetssäkring och säkerställer att alla får samma bedömning oavsett kön och ålder. Vi har faktiskt tagit bort just ålder så att inte rekryterarna ser det, det vi gör urvalet på är testresultaten.
Maria berättar att de seniora rekryterarna på kontoret, de som har jobbat i 10-20 i branschen, ser stor skillnad.
– Med hjälp av de här testerna kan vi presentera kandidater som inte haft lika stor möjlighet tidigare. Man ser personens potential, även om de inte har jobbat länge eller är nya i Sverige.
Det känns för undertecknad ganska givet att de som arbetar med personalrekrytering och HR-frågor vill jobba fördomsfritt och med mångfald.
– Därför är det många som tycker att det här är ett bra sätt att arbeta. Myndigheter jobbar ju helt kompetensbaserat de också. Vi var först ute bland bemanningsföretagen att arbeta på det här sättet och har fått väldigt positiv respons.
En annan styrka som Maria vill framhålla hos TNG är deras fokus på de digitala kanalerna.
– Vi arbetar med sökordsoptimering, Linkedin, Twitter, en mängd olika kanaler. Vi ger också kunderna tips om hur de bäst kan nå ut. Allt måste funka på Google, folk går inte in på jobbsajter i samma utsträckning numera.
Ni erbjuder någonting kallat “second opinion” också, vad är det?
– Det kan vara så att vi har en kund som själv har tagit fram tre slutkandidater, och vill ha en utomstående som gör en bedömning av vem som har mest potential. Då gör vi tester och djupintervjuer på de personerna. Det kan även vara vid interna tillsättningar, att man vill ha en utomstående bedömning. Det är sällan man hittar en kandidat som är 100 procent perfekt, men då gäller det att ta reda på – vad behöver man stötta just den här personen med? Vem passar bäst för just den här tjänsten?
Det sägs att man vid rekryteringar ofta anställer personer som är lika en själv.
– Vi kan se att det finns en del som gärna vill rekrytera såna som redan finns på avdelningarna eller i grupperna. Men ska du arbeta med redovisning kanske du inte behöver vara så utåtriktad, utan snarare fokuserad och strukturerad. Systemutvecklare – behöver man vara personen med de roligaste berättelserna vid fikabordet? Nej det är den som är duktig på kod och lösningar på utveckling. Det är det vi vill få med våra kunder på, att fokusera på de egenskaper som är viktigast. Man ska inte rekrytera för fikabordet.
Hur stora är TNG i Örebro?
– Jag kan säga att vi har tagit en ganska stor marknadsandel, men jag vill inte säga hur stor – det vet jag inte heller, jag vet inte hur stor del de andra har. Men vi har blivit ett namn i regionen, vi är välkända och har fått ett gott rykte i länet.
.
Vad säger du om bemanningskonjunkturen just nu?
– Den är jättestark. Sedan ett år tillbaka märker vi ett jättetryck i Örebroregionen, vilket är väldigt positivt. Det känns verkligen. Överlag har vi en väldigt bra arbetsmarknad i Örebro. Vi försöker fånga många av de som är nyexade i vår, när vi får ut dem i arbete så har kunden nästan alltid en tanke med att först hyra i sex månader för att sedan anställa. Samtidigt kan kandidaten känna på hur det är att arbeta på företaget. Idag har man inte anställningar i fem till sju år, man stannar snarare i två-tre år. Man ser inte ett jobb som för alltid utan det är något man ska berikas och utvecklas av, och sen går man vidare.
På tal om det, du har varit på TNG i fem år nu, när går du vidare?
– Haha, ja det var en bra fråga. Jag har varit i branschen i snart 14 år, och jag brukar säga att att det är få yrken som ger så mycket positiv feedback och är så utvecklande för en själv. Man blir oerhört allmänbildad i det här jobbet, vilket är väldigt roligt. Att få ge en människa ett jobb som den verkligen trivs med och tycker är jättekul, det är väldigt roligt.