Mer styrelsearbetare än proffs


Posted 2016-11-11 in Näringsliv

Kia Orback-Pettersson fick sitt första styrelseuppdrag 2001 och sedan åtta år tillbaka arbetar hon på heltid med olika styrelseuppdrag – men vill ändå inte kalla sig för proffs.

 

Idag är hon styrelseordförande i Teracom Group, NAI Svefa, Riksdalen och Friskis & Svettis Riks. Dessutom är hon ledamot i styrelserna i JM, Kungsleden och Odd Molly. Hon har även hunnit med att grunda stiftelsen Göra Gott som arbetar för att lyfta fram unga förebilder som gör goda saker. Trots den gedigna erfarenheten vill hon hellre kalla sig för styrelsearbetare än proffs.

– Det kanske är lite fånigt, men att kalla sig för proffs betyder för mig att man är färdig. Jag känner inte igen mig i det utan beteckningen arbetare stämmer bättre överens med hur jag ser på styrelserollen. Proffs är det gamla epitetet och arbetare signalerar mer att man är aktiv.

Kia Orback-Pettersson betonar att mycket har hänt med styrelserollen under de senaste årtiondena.

– Förr fick man ofta styrelserollen som tack för lång och trogen tjänst. Idag ställs det helt andra krav och man behöver som styrelsearbetare ha bra koll på vad som händer i omvärlden.

På årets Styrelseakademien Örebros Stora styrelsedag den 14 november är Kia inbjuden för att tala om vad som händer när man tar med sig omvärldsperspektivet in i styrelserummet.

– Årets tema är G.U.D. – globalisering, urbanisering och digitalisering – och det är bra perspektiv. Jag kommer att prata om vad som händer när man tar med sig dessa saker in i styrelserummet. Förr var styrelsen ett slags kontrollorgan men nu handlar det mer om att titta framåt och förutse förändringar. Hur adderar man olika kompetenser för att få fram en bra dynamik i styrelserummet? Det kommer jag att ta upp under Stora styrelsedagen. I ägarledda bolag är man ofta fullt upptagen av det operativa, men tiden hinner ifatt en förr eller senare. Något förändras i kontexten i bolaget och då blir styrelsemötet det naturliga steget att ta när det gäller frågor som hur man ska tänka strategiskt. Sedan kräver även aktiebolagslagen att man har en styrelse så frågan om en professionell styrelse blir snabbt aktuell för allt fler bolag idag.

 

Vad ska man tänka på när man sätter samman en styrelse?

– Det grundläggande är att idén måste komma från ägarna. Det är de som formulerar vad man vill med bolaget och det är där allt börjar. Sedan får man titta på vilka erfarenheter och kompetenser man behöver i styrelsen. Då får man fram en kravspecifikation som man använder för att rekrytera rätt personer till styrelsen.

 

Vad är det som lockar med styrelsearbete?

– Jag är nyfiken och tycker om att träffa människor med olika erfarenheter och de erfarenheterna tar jag med mig in i styrelserummen. Det är inte helt olikt konsulter som går mellan olika uppdrag och bolag men skillnaden är att som styrelsearbetare blir det en extra krydda att man faktiskt blir ansvarig för det som beslutas. Man får vara med och fira framgångarna, men är samtidigt ansvarig när det går dåligt.

 

Stora styrelsedagen arrangeras av Styrelseakademien Örebro och är till för att ge besökarna tips, idéer och inspiration för en styrelse som kan föra deras förslag in i framtiden.

Tid: 14 november
Plats: Örebro Universitet, Aulan Nova i Novahuset
Mer information: www.styrelseakademien/saorebro/

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.