Kyrkan som blev ett prisbelönt bageri


Posted 2015-11-02 in Mode & Shopping, Näringsliv

Det mesta av det ekologiska vete som odlas i Sverige går till djurfoder. Totalt onödigt tyckte Emanuel Eskilsson och Sam Pettersson och bestämde sig för att öppna surdegsbageri. Nu har de vunnit guldmedalj på SM i mathantverk för deras vetesurdegsbröd Algot.

 

Salemkyrkan i Kumla vid Västra Drottninggatan har blivit bageri – surdegsbageri. En doft av nybakat bröd möter när porten till den forna kyrkan öppnas. Utanför finns en generöst tilltagen parkering och lokalerna rymmer med råge både bageri, lager och försäljningsdel.

Det som möter besökarna på bageriet Lokal ekologiskt surdegsbröd är en försäljningsdisk, ett antal stålvagnar fyllda med bröd och så finns det en hylla med mjölpåsar – för den som vill baka själv. Det bröd som säljs är till 100 procent ekologiskt framställt, närodlat och Kravcertifierat surdegsbröd.

– Vi använder oss bland annat av ett 11 000-årigt urvete som heter enkorn. Vi använder också ett vete som heter emmer, som bland annat vikingarna odlade och bakade sitt bröd på, säger Sam Pettersson som fram till för två år sedan arbetade som pastor. När han och Emanuel träffades ändrades planerna och från att han sålt bröd på marknader blev han surdegsbagare på heltid.

Idag består vardagen av att sätta händerna i äkta stenmalet enkornsmjöl, nakenhavre och svedjeråg. Att baka surdegsbröd är lite annorlunda än traditionell bakning. Här handlar det om långa jästider – upp till två dygn – men så blir också brödet skonsammare för magen och kroppen kan lättare ta upp järn. Tyvärr går det mesta ekologiska vetet till djurfoder därför att dagens moderna bagerier inte kan baka med den här typen av mjöl.

– Allt hänger på baktekniken. När vår bonde Arne Stenbeg, som odlar emmer, såg vårt bröd trodde han knappt det var sant. Detta är en seger för både Närke och alla ekobönder.

Arbetet har resulterat i medaljer vid SM i mathantverk i Östersund tidigare i år. Det blev en guldmedalj för deras vetesurdegsbröd Algot och en bronsmedalj för rågsurdegsbrödet Närkeråg. Allt är givetvis lokalt odlat, Närkerågen görs av råg från Åsbro och vete från Täby.

– Vi säljer bröd per kilo och därför kan man köpa halva brödlimpor av oss. Självfallet går det att frysa in det här brödet, men tänk på att tina upp brödet i en kökshandduk, då behålls den krispiga skorpan runt brödet, tipsar Sam.

Vad gör man om ett besök i Kumla är för avlägset, men man vill köpa surdegsbröd? Lokal ekologiskt surdegsbröd finns att köpa fyra dagar i veckan hos ICA Maxi Eurostop och så han man inlett ett samarbete med Fruktbudet som levererar fruktkorgar till företag. I dessa korgar ska man i framtiden även kunna hitta surdegsbröd.

 

Finns det några planer på att öppna café? Ett surdegscafé med mackor och kaffe?

– Vi har massor av idéer. Det där skulle kunna vara en av sakerna vi gör i framtiden, men just nu har vi öppnat bageriet och det gäller att få det att fungera med bakning och leverans till de vi samarbetar med.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.