Kavalkad – Örebros retrobutik vid Järntorget


Posted 2019-10-12 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Kavalkad

Retro, återanvändning eller återbruk – kalla det vad du vill, men det är på Kavalkad som du hittar design från 50-, 60- och 70-talet. Anna Ågerfalk och Staffan Werme har drivit Kavalkad sedan december 2016, men affären som sådan har funnits i mer än 22 år vid Järntorget i Örebro.

 

Är du kanske på jakt efter Stig Lindbergs ”Berså” eller varför inte Hertha Bengtssons ”Blå eld” så är det just Kavalkad vid Järntorget som du ska besöka. Här finns det mesta för den som letar efter inredningsobjekt från 50-, 60- och 70-talet.

Teakmöbler, Orreforsglas, serviser. I taket hänger en lampa som för tankarna till 70-talet.

– Ja, det är en ”Bumling” med design av Hans Bergström. Den fanns i en rad olika färger. Röd, grön, orange och, som denna, i brunt. En klassisk lampa som aldrig bli omodern, säger Staffan Werme när undertecknad påpekar att något liknande hängde i barndomens kök i början av 70-talet.

Ateljé lyktan, som Hans Bergström drev, stod även bakom Bumlings golvlampmodell som fick namnet Knubbling.

En kund äntrar butiken från entrén mot Järntorget och frågar efter de grönfärgade glas som nyligen lagts ut på butikens Instagram. Det blir affär. Kunden lämnar nöjd med sex stycken av de efterfrågade glasen.

– Vad som går bäst just nu? Det är lampor och lampskärmar, säger Anna Ågerfalk.

Tillsammans med maken Staffan Werme tog hon över Kavalkad för lite knappt tre år sedan.

– Det är ju lite beroende på säsong och vi märker direkt när folk tycker att det börjar skymma och det är dags att göra höstmys. Då handlas det plädar och textil också.

Här finns ett sortiment som även varierar över tid.

– Vi lyssnar till vad kunderna efterfrågar och försöker anpassa oss efter det och kommer det då in de som vill sälja så vet jag på en ungefär vad jag kan köpa in.

 

Är det inte frestande att spara en del saker åt sig själv?

– Vissa föremål känner man ju mer för men, nej det skulle inte fungera. Vi har visserligen ett mellanlager med grejer, men det är sådant som ska till butiken för försäljning. Hemma hos oss är det dessutom en helt annan tidsepok som gäller. Vi bor i en stuga från 1850-talet och försöker hålla den stilen hemma på landet.

 

Om någon söker en del, exempelvis en kopp till Mon amie, säljer ni enstaka delar av en servis?

– Ja absolut! Vill man ersätta något som är sönder eller som saknas så hjälper vi självfallet till. Vi försöker dock att hålla sex delar av varje i en servis, så att det ska gå att köpa en komplett uppsättning, men idag gillar många att blanda olika koppar hemma också.

 

Hur får ni in grejer till butiken?

– Dels håller vi koll på de lokala auktionerna. Dels handlar det om dödsbon som kontaktar oss och så kommer det in privatpersoner som vill sälja. Då värderar vi och kommer med ett bud på det man vill sälja. Förhoppningsvis kan vi göra affär.

 

Om vi blickar fram fem år. Finns Kavalkad kvar?

– Absolut! Vi är säkra på att det kommer att finnas ett intresse för vackra ting av nordiska formgivare en mycket lång tid framöver. Och återbruk blir ju också allt intressantare i en värld som måste hantera klimat och miljö. En kombination av skönhet och miljömedvetenhet är och kommer att vara det bästa för kunden och för jorden, avslutar Anna och Staffan innan de fortsätter att plocka upp veckans retronyheter.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.