Pappersmeriter? Absolut. En massa. I den här branschen är de guld värda. Möt Ingrid Engström, ny chef för BillerudKorsnäs fabrik i Frövi/Rockhammar.
Om man tar en person född i Härjedalen och låter henne växa upp i Småland för att sedan studera i Lund, praktisera hos ett storföretag i Tyskland och inleda sin yrkeskarriär i ett globalt innovativt företag i en viktig bransch – då är det ju inte så konstigt om hon hamnar i en koncern med en stor produktionsanläggning i Frövi.
Beskrivningen stämmer in på Ingrid Engström.
– Jag stortrivs här. Det är ett fantastiskt företag och dessutom måste det här vara Sveriges vackraste bruksmiljö, säger hon.
Hade hon inte blivit chef för de cirka 650 anställda hos BillerudKorsnäs i Frövi/Rockhammar hade hon kunnat ta hand om turistbyrån.
Så sent som den 2 juli i år berättade koncernen BillerudKorsnäs att Ingrid Engström skulle bli ny fabrikschef i Frövi/Rockhammar. Hon kommer närmast från Stora Enso och har lång erfarenhet från pappers- och massaindustrin, med olika chefsjobb för kartongproduktion och för enheten i Forshaga.
Måndagen den 3 september gjorde hon sin första dag på fabriken i länet och när vi träffas har Ingrid hunnit med en dryg månad på nya jobbet. Hon har en övernattningslägenhet i Frövi och veckopendlar till hemmet på Hammarö utanför Karlstad där familjen, med man och tre barn, har sina bopålar.
I Värmland har Ingrid Enström haft sitt yrkesliv under många år, ett yrkesliv som kretsat kring alla de träd som inte blivit bopålar utan i stället hamnat i pappers- och massasektorn. Det är en oerhört spännande bransch som satsar starkt på utveckling och innovationer. Den fabrik Ingrid blivit chef för är i världsklass när det gäller vätske- och förpackningskartong och just nu alltså ingår i en del av näringslivet där mycket händer.
– När man började med förpackningar handlade det om att främja hälsa och hållbarhet och det är ju lika aktuellt i dag, konstaterar Ingrid Engström.
– Vår mission handlar om att utmana konventionella förpackningslösningar för en hållbar framtid.
Det är också inom det spektrumet hon hittar en stor del av sin inspiration. När hon kom till branschen arbetade hon mycket kring miljöfrågor. Det handlade om att minska utsläpp och lösa tekniska problem – alltså redan då de framtidsfrågor som i dag är större och mer i fokus än någonsin.
– Det handlar om en stor omställning där vi har papper och kartong som ett klokare alternativ än plasten, som ju är vår konkurrent. Fibern i våra produkter kan man återanvända upp till sju gånger och det fotavtryck de materialen sätter i klimatet är lägre än plastens.
Det gör också att Ingrid Engström kan känna sig belåten över den näringslivssektor hon verkar i.
– Jag har varit chef i många år och kunnat njuta av att vara i en bransch där man kan stå för produkten i alla avseenden, konstaterar hon.
– Det kan vara lätt att missa hur stor del av vårt dagliga liv som innehåller förpackningar av olika slag. Tänk bara på ett besök i matbutiken. Det är få livsmedel eller produkter som inte är förpackade på något sätt.
– När kartong finns som alternativ väljer jag alltid det framför andra material. Det går bra med till exempel juicen – men är svårare med vatten, säger Ingrid Engström.
BillerudKorsnäs ägare har gjort flera stora satsningar de senaste åren. 2014 beslutade man till exempel om en investering på 900 miljoner kronor i Frövi och Rockhammar, vilket gjorde kartongmaskinen här till en av världens största i sitt slag. Nu finns en kapacitet på cirka 470 000 ton per år av förpacknings- och vätskekartong i Frövi, vilket motsvarar närmare 3 miljoner en-liters mjölkförpackningar i timmen. I Rockhammar kan man tillverka upp till 150 000 ton CTMP-massa varje år – en massa som till allra största delen används för tillverkning av kartongen i Frövi.
När vi tar en rundtur inom fabriksområdet sätter Ingrid Engström på sig sin vita hjälm med namnet prydligt på fronten – och då handlar det inte om huruvida hon riskerar att ”slå huvudet i taket” för produktionskapaciteten eller inte, utan om säkerhet. Hjälmen är viktig, och ett krav på flera platser inom fabriksområdet.
– Jag har några fokusområden här som chef, säger Ingrid Engström. Ett är säkerhet. Det ska vara säkert att jobba här, vi ska helt enkelt inte ha några allvarliga skador.
– Det finns inget tillfälle jag mår så dåligt som när någon skadat sig på jobbet. Det ska vara lönsamt också. Lyhört. Öppet utåt.
– Långsiktighet är centralt, transparens likaså och att vi gör allt när det gäller miljö, klimat och hållbarhet, konstaterar hon.
– Det är jätteviktigt hur vi som företag uppfattas, inte bara för att vi har en viktig roll i samhället och kan påverka miljö och energi utan även för att man ska vilja jobba hos oss.
– Att ha medarbetare som vill arbeta här och känner att arbetet är meningsfullt är oerhört viktigt. Det är en anrik fabrik på en historisk plats och rötterna är viktiga men det är och måste uppfattas som en modern industri för framtiden. Både och, alltså.
Som med barnen som av sin kulturintresserade mamma Ingrid fick beskedet att det var okej att de sysslade med idrott – så länge de spelade något instrument också. Ändå var det idrotten som förde henne till Frövi. Första gången, alltså.
– Äldsta dottern sysslade med judo och vi följde med henne hit för ett judoläger. Idrott är inte paradgrenen vid samtalsbordet annars, erkänner Ingrid Engström.
– För mig är alla bollar fyrkantiga…
– Det var lite jobbigt i Värmland i början när alla på jobbet pratade om Färjestad och Boltic och jag inte hade riktigt koll på vilket lag som var vilket.
– Fast jag tycker om att åka skidor, både på längden och utför. Båda varianterna har sin speciella tjusning. Och det är klart: sett ur en längdskidåkares perspektiv är ju den platta slätten där hon hamnat alldeles förträfflig. Ingrid har även fotograferat som hobby, och är intresserad av kultur och böcker. Hon läser helst romaner där ”Den svavelgula himlen”, av Kjell Westö, är den senaste favoriten.
Från början höll Ingrid på att hamna i en helt annan bransch. Hon utbildade sig till kemiingenjör i Lund och praktiserade sedan inom läkemedelsindustrin. Snabbt kom hon in på trä och papper eftersom hon började som trainee inom skogsindustrin när 1990-talet hade sju år kvar innan det skramlades för millennieskifte. Sedan dess har hon varit verksamhetsområdet och Värmland troget.
– Det har jag aldrig ångrat. Jag har fått jobba med många intressanta utvecklingsprojekt och det är en bransch med värderingar för och vilja att möta framtiden. Det händer oerhört mycket just nu inom förpackningar utifrån klimatfrågor, miljö, hållbarhet och framtid.
– På det innovativa planet finns komposterbara livsmedelsförpackningar, snabbmatsförpackningar som man kan äta – liksom ätbara engångsbestick – vid sidan av nya material, alternativa material som utvecklas för vätskekartong, en inriktning mot en cirkulär ekonomi även i förpackningar och över huvud taget har vi gått från att bara diskutera produkter och varor ur miljösynpunkt till att tala om transporter och logistik och nu till att inkludera förpackningarna och få ett helhetsperspektiv på hela kedjan.
Inom BillerudKorsnäs har fokus hela tiden legat på att vara i framkant med material. Och då handlar det både om tjusiga förpackningar för exklusiv dryck, choklad och kosmetika, som den där ”vardagskartongen” vi hittar i så gott som varje kylskåp för mjölken, juicen och maten.
– Vi driver fram förändringar genom att fokusera på viktiga globala utmaningar, säger Ingrid Engström. Det hon tänker på är nedskräpning, klimatförändringar och behovet av att minska berget av matavfall.
Man kan nörda ner sig hur mycket som helst?
– Ja, absolut, men för mig personligen är det kopplingen mellan vår kärnverksamhet och de stora globala frågorna som ligger mig varmast om hjärtat, säger Ingrid Engström.
Pappers- och massaindustrin är underskattad på många håll i Sverige. När IT-bubblor spruckit och postorderfirmor bytt namn till e-handlare och blivit globala är det våra klassiska svenska branscher inom skog, stål, papper och massa som tuffar på och garanterar välståndet. För svensk export har skog, papper, massa och alla de produkter de genererat alltid varit viktigare än till exempel de bilar vi tillverkar i Göteborg. Detta tack vare att förädlingsvärdet hos bilarna och den stora importen av komponenter till dem knaprar i sig så mycket av nettot till vårt BNP. Inhemsk skog som förädlas till papper och massa gör Sverige till en stor nettoexportör. Att skogen och därmed de produkter vi får av den är en svensk grundbult när det gäller vår välfärd märks till exempel på att vi har världens äldsta skogslagstiftning, påpekar Ingrid Engström.
– I Sverige har vi en skog som växer, vi har aldrig haft så mycket skog som i dag medan det ser annorlunda ut globalt, säger Ingrid.
I Sverige är siktet inställt på framtiden och möjligheter i en hållbar utveckling, konstaterar Frövi-chefen och hänvisar till den satsning som sker på forskning och utveckling inom alla delar av BillerudKorsnäs.
– Forskning och utveckling finns centralt men även ute i alla enheter inom koncernen och det är en stor styrka att man även sitter ute i enheterna, nära verksamheten, menar hon. Hon arbetar inom en kapitalintensiv, investeringstung och på många sätt energikrävande sektor och det gör att kraven på en modern företagsdrift är ännu mer central än i andra regioner. Kanske är det också därför hela industrin är engagerad i ett så stort innovationssamarbete som till exempel det som klustret Paper Province driver, bland annat i samarbete med Karlstad universitet. Just nu finns ett flertal framtidsprojekt med potential presenterade via det samarbetet och det arbetet pågår och utvecklas hela tiden.
– Det händer oerhört mycket intressant på innovationsområdet, och vi har även flera projekt på gång inom koncernen BillerudKorsnäs, säger Ingrid Engström.
Till exempel att skapa ett pappersbatteri, något som gör det möjligt att lagra energi i förpackningar och papper? Samarbete pågår inom BillerudKorsnäs med Uppsala universitet. Målet är att små pappersbatterier tillsammans med sensorer i framtiden ska göra det möjligt att mäta temperatur på varan och även se var förpackningen befinner sig.
Ett annat projekt handlar om en till hundra procent återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar pappersflaska som fungerar för kolsyrad dryck. I Paper Bottle-projektet är det fullt fokus på denna innovation och BillerudKorsnäs samarbetar där med några av världens ledande aktörer både när det gäller barriärer, design och teknik.
– Jag är oerhört stolt över att vara i den här branschen och tycker att det är väldigt, väldigt roligt att ha fått det här jobbet i Frövi, sammanfattar Ingrid Engström.
– Det är en fantastisk arbetsplats med engagerade medarbetare och det måste till. Långsiktiga resultat får man bara om man har alla med sig.
Vi tror henne.
Och skulle vi inte göra det finns det säkert papper på saken.
Det här är Billerud Korsnäs Frövi
Billerud Korsnäs Frövi är tillsammans med anläggningen i Rockhammar ett av Sveriges största integrerade kartongbruk. Där arbetar cirka 650 medarbetare som tillverkar 470 000 ton vätske- och förpackningskartong årligen.
Billerud Korsnäs levererar förpackningsmaterial och förpackningslösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Företaget är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 400 anställda i runt 13 länder.
Billerud Korsnäs omsätter cirka 22 miljarder svenska kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.
(Källa billerudkorsnas.se)