Ida Thorell – regionchef för Ung Företagsamhet

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-10-11 in Näringsliv

Ung företagsamhet

När dörren in till Ung företagsamhet i huset vid Köpmangatan öppnas möts vi av ett glatt ”Hej!”. Under den knallröda kalufsen döljer sig Ida Thorell, regionchef för Ung företagsamhet.

 

Ung företagsamhet har funnits sedan 1980 är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar UF även inom grundskolan.

– Idag är det kopplat till vissa utbildningslinjer på gymnasiet om man ska få möjlighet att driva ett UF-företag eller inte. Vi arbetar för att alla ska få den chansen, säger Ida Thorell när vi sitter i fikarummet hos Ung företagsamhet.

UF erbjuder läromedel, lärarhandledningar, fortbildning, bedömningsstöd, möjligheter till stipendier, utbyte med andra länder och inspiration för lärare, elever och skolledare. UF finns över hela Sverige, från norr till söder, genom ett nationellt kansli och 24 regionala föreningar. De har över 100 engagerade medarbetare till hjälp för elever och lärare, och organisationen har en bred kompetens inom entreprenörskap. Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

– Jag har varit regionchef sedan 2013 och arbetet kan närmst beskrivas som att vara vd för ett mindre företag. Det här är ett 24-timmarsjobb, sju dagar i veckan. Missförstå mig rätt nu, jag vet när det är bra att vara ledig och kan vara det också, men det handlar om att kunna vara nåbar.

 

Hur ser din dag ut på jobbet?

– Oj! Oftast vet jag vad som står på agendan. Vilka möten som är inplanerade, men sedan kan allt hända. Det här är ett åtta till fem-jobb, men det är ofta att det händer något på kvällen – ett möte eller en föreläsning. Och sedan har jag ett personalansvar med allt vad det kan innebära.

Förutom att vara regionansvarig för Ung företagsamhet sitter Ida med i styrelsen för Örebro läns fotbollsförbund.

– Ja, jag är en föreningsmänniska.

 

Spelat själv?

– Nej nej! Jag och idrott går inte ihop. Så är det.

 

Vad är fördelen med att driva ett UF-företag?

– Du lär dig ta ansvar. Du lär dig att ta vara på dina idéer och att utveckla entreprenörskap. Det här är inget man lär sig i skolan idag. Hur använder jag ett OCR-nummer och hur betalar jag en faktura via min bankdosa? Det är inte självklart att alla lär sig detta hemma. Sedan finns det forskning på att de som har drivit ett UF-företag både har färre arbetslöshetsdagar och kommer snabbare in i arbetslivet. Det är ändå de unga som kommer att driva företagen i framtiden och då är UF-företag ett utmärkt sätt att lära sig det på.

 

Om vi tänker framåt tio år. Vilken roll har möjligheten till att driva UF-företag då?

– Jag hoppas att alla på gymnasiet ska få möjlighet att göra det. Flera av de som drivit UF-företag driver företag idag. Exempel på detta är Delumo, Ocean cleaning Sweden AB och Quinyx. Det handlar om att locka fram entreprenörsandan och att se unga människor växa. Att se en kille som inte vågar stå framför en folksamling och prata, helt plötsligt kan stå framför 250 personer och engagerat prata om sitt företag. Eller den där blyga tjejen som inte vågar säga någonting och som gör en perfekt pitch för sin företagsidé.

 

Mycket jobb. Stort engagemang. Ser du själv någon bortre parentes som regionchef?

– Just nu är det här hur kul som helst. Men skulle jag en dag vakna med en klump imagen över att behöva gå till jobbet – då skulle jag se till att hitta något annat att göra och det snabbt.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.