Filippa Klippel är Örebros möjligtvis yngsta vd. Nitton år gammal rekryterades hon av Städarna för att dra igång deras Örebrokontor. Vi ville naturligtvis träffa henne.
– Dagarna flyger fram, det är inte ovanligt att jag klockan tre kommer på att jag inte har ätit lunch.
Filippa Klippel berättar från kontoret i Nasta utanför centrala Örebro. Här hamnade hon efter att hon sett en annons från Städarna, som sökte en vd som skulle etablera företaget i Örebro, gärna någon som hade drivit UF-företag tidigare. De hade anställt en vd på samma sätt i Katrineholm i början av 2016, var nöjda, och ville göra samma sak i Örebro.
– Christoffer Sjögren som grundade Städarna var själv väldigt ung när han grundade företaget, och han tror på att ge unga människor chansen, berättar Filippa.
Och Filippa passade kravspecen. På gymnasiet, Thoren Business School, läste hon samhällsprogrammet med inriktning ledarskap. Hon var en av grundarna av ett med UF-mått mätt framgångsrikt företag som sålde silverhalsband och skänkte hälften av vinsten till Örebro katthem. När hon såg annonsen tvekade hon inte.
– Att driva företag är det roligaste jag har gjort. Det triggade igång någonting hos mig, företagandet har blivit mitt stora fritidsintresse. Jag såg annonsen och tänkte att varför ska jag låta bli den här chansen när den finns? Jag visste inte vad jag gav mig in i egentligen, jag bara körde, och hittills har det varit väldigt roligt och utvecklande. Omvärldens reaktioner har varit mestadels positiva, berättar Filippa.
– De flesta tycker att det är roligt att Städarna satsar på unga personer. Jag får många meddelanden och mail, många från andra unga som tycker att det är fantastiskt att jag har lyckats bli vd vid 19 år och undrar vad jag har för tips. Många vill önska lycka till. Jag har inte sett jättemånga negativa kommentarer, men det finns ju alltid några såna. I ärlighetens namn trodde jag att det skulle vara mer, men jag lägger inte så mycket kraft på det.
Varför valde Städarna just dig, tror du?
– För att de såg vilket driv jag har, hur mycket jag brinner för det jag gör. Jag tror att de såg min potential. Jag är framåt, positiv, och ambitiös, lite av en problemlösare vilket är en del av vad min roll innebär. Det är alltid saker som behöver lösas.
Du är ganska ung i sammanhanget. Hur ser du på det?
– Jag tror att min unga ålder kan vara en fördel på det sättet att jag kan ha ett nytt perspektiv på saker. Det är klart att jag inte har någon erfarenhet och det är jag medveten om, jag vet att erfarenhet är viktigt. Men jag vet hur det är att vara ung och anställd, och hur jag skulle vilja att det ska vara. Det kan jag ta med mig hit.
Filippa berättar att hon har fått mycket stöd från Städarnas andra lokalkontor.
– Man blir väldigt bra bemött, det är en härlig företagskultur där alla har väldigt positiv inställning och är peppande.
Mest kontakt har hon med likaledes nytillträdda vd:n för Motalakontoret, Filip Printzell, som precis som Filippa är 19 år.
– Vi har lite interna tävlingar och ringer varandra nästan varje dag, vi diskuterar och frågar hur det går och delar med oss av våra erfarenheter. Jag brukar också höra av mig till Ebba Bauer Zetterblom i Katrineholm som har hållit på i nio månader och redan har gått igenom allt som vi går igenom.
Att vara den första anställda på en startup innebär såklart att man blir lite av en allt-i-allo. Den första tiden har Filippa tagit hand om både rekrytering, beställningar, kundkontakter, hemstädsmöten och företagsmöten. Ekonomidelen sköts av Städarnas servicekontor.
Den 21 oktober började arbetet med de första kunderna. Filippa säger att målet för 2016-2017 är att skapa femton nya arbetstillfällen, heltid eller deltid.
Vad hade du för förväntningar när du tackade ja till jobbet?
– Jag hade inte så mycket förväntningar men jag visste att det skulle handla mycket om nätverkande, social marknadsföring, om att synas utåt. På det sättet har det varit som jag förväntade mig, och kanske mer ändå. Jag trodde inte att Göteborgs-Posten eller Expressen skulle skriva om mig, var inte beredd på att det skulle bli så mycket uppmärksamhet som det har blivit.
När vi gör den här intervjun har du jobbat i strax över en månad. Vad har du lärt dig under den tiden?
– Jag blivit tryggare i min roll och min person. Allt går i ett och jag lär mig saker varje dag. Jag har varit på rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen, håller i arbetsintervjuer, lär mig system. Tusen saker. Och framför allt har jag lärt mig mer om städyrket. Jag har städat sex månader som anställd tidigare, men har lärt mig massor.
Hinner du med någonting annat än jobbet just nu?
– Nej jag har ingen tid till annat. Jag är helt slut när jag kommer hem på dagarna, det blir långa dagar. Jag drömmer om jobbet! Många av de saker som jag har gjort nu – till exempel leta lokal eller lära mig system – är sånt som jag inte kommer att behöva göra igen. Men det kommer nog vara lika mycket jobb framöver, inom andra områden.