Efterfrågan ökar på säkerhetscertifierade hotell

Text: Annika Wihlborg Foto: Rebecka Bjurmell photography
Posted 2019-08-15 in Näringsliv

säkerhetscertifierade hotell

Säkerhetscertifierade hotell blir allt vanligare. Hittills har 160 hotell i ett sextiotal länder runtom i världen valt att genomgå säkerhetscertifiering via svenska Safehotels.

 

Ett allt osäkrare omvärldsläge är en faktor som kan ha bidragit till att många företagskunder numera betraktar säkerhetscertifiering som ett måste när de bokar hotell.

– Den grundläggande idén med vår certifiering är att vi, i egenskap av oberoende tredjepart, säkerhetscertifierar hotell utifrån 240 kontrollpunkter. Några av dem är obligatoriska, andra bidrar till att hotellet når en högre nivå i sin certifiering. Vår certifiering finns för närvarande på tre olika nivåer, från grundläggande till avancerad. Säkerhetscertifieringen fungerar som en vägledning för kunder som vill boka ett tryggt och säkert hotell, säger Joachim Törngård, vd på Safehotels.

 

Kan bli ny branschstandard

Det är inte helt ovanligt att större företag skickar ut frågeformulär med säkerhetsfrågor eller skickar ut egna säkerhetsinspektörer till hotellkedjorna för att säkerställa att de håller den säkerhetsnivå man önskar. En tanke med Safehotels certifiering är att företagen själva slipper lägga ner den tiden och istället kan förlita sig på ett oberoende certifieringsorgan specialiserat på hotellsäkerhet. För att få behålla certifieringen krävs att hotellen genomgår en årlig besiktning, där Safehotels kontrollerar hur väl de uppfyller Safehotels globala standard.

Efterfrågan på säkerhetscertifierade hotell har på senare år ökat från företagskundernas sida. Det bidrar förstås till att allt fler hotell väljer att certifiera sin verksamhet.

– Ett allt mer osäkert omvärldsläge bidrar förstås till att många företag ställer högre krav på säkerhet och trygghet för medarbetare som bor på hotell runtom i världen. Jag tror att vår standard snart kommer att bli en ny internationell branschstandard för hotellbranschen. Ett växande antal hotellkedjor betraktar säkerhetscertifieringen som ett sätt att visa att de verkligen månar om sina gästers trygghet och säkerhet, säger Joachim Törngård.

 

Utbildas i att förebygga och hantera säkerhetsincidenter

För att bli säkerhetscertifierad ska hotellen bland annat uppfylla krav på tekniskt och organisatoriskt brandskydd, ha erforderlig brandskyddsutrustning och annan säkerhetsutrustning som är kontrollerad och i fungerande skick, upprätthålla en organisation som har rutiner för incident- och krishantering samt tränas i detta. Radisson var en av de första hotellkedjorna som tecknade ett globalt avtal med Safehotels, för att säkerhetscertifiera sina hotell världen över.

– Vi tar säkerheten på största allvar och både våra gäster och vår personal förväntar sig i allt högre utsträckning en trygg och säker hotellupplevelse och arbetsmiljö. Certifieringen är ett kvitto på att vi både jobbar för att minimera risker och är väl förberedda på att hantera eventuella incidenter, säger Ann-Sophie Myrefelt, vd och hotelldirektör på Radisson Blu Hotel Uppsala, som säkerhetscertifierades sommaren 2018.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.