Inget hokus pokus – bara kaffe

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2021-05-09 in Mat & Dryck, Mode & Shopping, Näringsliv

Cozocoffee vid Lindbacka bruk

Några kilometer väster om Örebro hittar vi företaget Cozocoffee vid Lindbacka bruk. Det är här som Oskar Cedermalm rostar kaffe och Totally Örebro har besökt honom och bland annat blivit bjudna på en god kopp kaffe.

 

En smal gångbro leder in till det forna industriområdet i Lindbacka. Gångbron är avstängd för all biltrafik och under bron porlar Svartån på sin väg in mot Örebro. Här har det funnits både kvarn, pappersbruk, garveri och gummifabrik. Industriverksamheten kan spåras tillbaka till år 1776 då tryckeriägaren Johan Lindh lät uppföra ett pappersbruk vid gården Backa som sedan döptes om till Lindbacka.

Här pågick verksamhet fram till och med 2004 och då hade verksamheten helt gått över från papper till produktion av gummidetaljer för skoindustrin, men även tillverkning av cellgummi och massivgummi för tillverkning av både kanoter och pingisrack.

Lindbacka har alltså en lång och brokig industrihistoria och idag fungerar allt som en mindre företagsby. Här hittar vi bland annat delikatessbutiken Dimalda som sommartid har en uteservering, blomstermakeriet som säljer blommor, Hej kombucha som gör kombucha och så Cozocoffe som gör handrostat kaffe.

Utanför lokalen för kafferosteriet Cozocoffee vid Lindbacka bruk står det en skylt med texten ”Öppet 8-19. Måndagar stängt”. En ringklocka finns intill dörren.

– Det är öppet! tjoar Oskar när han öppnar dörren med ett ryck och som följs av ett:

– Välkommen in!

I den ytterst minimala hallen står en frys/kylbox och en mängd kaffepåsar fyller hyllorna längs väggarna. Ett draperi avslutar allt med en skylt där det står ”här slutar lanthandeln” med ett efterföljande swishnummer.

Det är innanför detta draperi som Cozocoffee vid Lindbacka bruk experimenterar med kaffebönor från Jordens alla hörn och hur de ska rostas. Två stora pallar med jutesäckar fyllda med kaffebönor upptar större delen av lokalen. Ett stort rosteri i gjutjärn står i ett hörn och i det andra har Oskar sitt rullande kafébord.

– Vad gillar ni för kaffe? frågar han mig och fotografen.

Framför Oskar står det en så kallad pour-over – det vill säga en filterhållare med filter med malt kaffe och med en tillhörande kaffekanna i glas under.

– Ja, den här gör i princip samma sak som den där espressomaskinen som du kan köpa i designbutiken. Principen är den samma – bara lite billigare, säger Oskar samtidigt som han häller över varmt vatten från vattenkokaren.

Intresset för kaffe började när Truckfighters, det band Oskar spelar bas i, började turnera och det blev allt svårare att få tag på en vettig kopp kaffe. Det är inte alla länder som har ”svenskt kaffe” på sin meny.

– Jag har faktiskt suttit på flygplan och själv malt kaffe i en medhavd kaffekvarn. Snacka om att flygvärdinnorna tittat konstigt på en när man frågat efter lite varmt vatten, haha! Och allt har bara eskalerat. Vid vår senaste USA-turné så stack jag direkt efter soundcheck till närmaste kafferosteri för ett studiebesök innan konsert.

Tro det eller ej, men trots brunt kaffeblask som Starbucks, så är det i USA som det ploppar upp flest mikrorosterier och det lite överallt.

– Man ska inte underskatta Starbucks, även om jag inte dricker det själv, men man får samma smak varje gång och det är inte illa alls. Och faktiskt en konst i sig att få samma smak på kaffet varje gång.

Oskar har malt bönor och hällt över varmt vatten och lokalen börjar fyllas av en välbehaglig kaffedoft. Fermenterade kaffebönor från Costa Rica står på menyn. Alltså jästa kaffebönor. Kaffesmaken är något syrlig och med en extremt lång eftersmak av kaffe. Smaksensationerna avlöser varandra i munnen.

– Mörkt kaffe? Gillar du mörkt kaffe? Svartrostat? Varför då, frågar Oskar undertecknad.

– Njaee, jag gillar starkt kaffe så det kickar igång på morgonen. Det har liksom bara blivit så, svarar jag lite undanflyktigt.

– Du vet att det är det absolut lättaste kaffet att tillverka och som görs av de absolut sämsta bönorna som rostas så hårt att varje skavank och bismak försvinner – även mögelangrepp!

Nästa provsmakning är ett ljust kaffe med bönor från Colombia. Återigen fylls lokalen av en angenäm kaffedoft. Smaken är inte lika intensiv som det från Costa Rica. Detta kaffe faller fotografen på läppen mer än undertecknad.

– Det här gillade jag. Mmm, riktigt gott, måste jag säga, säger han med ett leende.

 

Är temperaturen viktig när man gör kaffe?

– Både ja och nej. Vatten ska ju ha uppnått kokpunkt innan det hälls över de malda kaffebönorna, men om det är 96 grader eller 99 grader… ja, enligt mig har det mindre betydelse än vilken sorts bönor det är och hur de har rostat. Enligt mig är det det som avgör smaken och inte temperaturen på vattnet. Det är inget hokuspokus – bara kaffe.

 

Rostar man bönorna med hjälp av diesel?

– Nej, nej, nej och åter nej! Absolut inte. Jag har också hört den där skrönan om att man rostar med diesel. Jag använder gasol när jag rostar och det lämnar ingen som helst smak på bönorna. Sedan experimenterar jag en del med bönorna. Nästa steg är att låta kaffebönor få ligga och dra åt sig kombucha som en av grannarna här tillverkar. Jag har ingen aning om hur – eller om – kommer att smaka något. Det blir en överraskning.

I en del av lokalen står ett bord med några stolar.

– Det är här jag tänker göra ett litet kafé med fem, sex sittplatser och utvidga min lanthandel. I sommar kan jag tänka mig några bord utomhus. Jag vill att alla ska kunna känna sig välkomna på besök för att få sig en god kopp kaffe. Min lanthandel är lite spartansk för tillfället och i kylskåpet har jag bröd från Lokal i Kumla, lättöl och kombucha. Och så säljer jag givetvis mitt kaffe i olika rostningar och tillbehör för att kunna brygga kaffe, men jag är inte främmande för att ta in fler saker att sälja från andra producenter.

 

Hur kan Cozocoffee vid Lindbacka bruk ha öppet fram till 19:00 i princip varje dag?

– Jo, jag kan styra dörren in till rosteriet via wifi. Och så har jag en liten kamera som går igång när dörren öppnas. Det här gör att jag kan öppna och även stänga dörren även när jag inte är här.

 

Var hittar man ditt kaffe?

– Främst via min hemsida Cozocoffee.com och beställer man kör jag hem beställningen med min paketcykel. Ja, om det är inom rimligt avstånd. Jag försöker hålla allt så ekologiskt som möjligt. Innan pandemin fanns mitt kaffe på några restauranger och caféer, men jag letar fler samarbetspartners som vill satsa på ett handgjort, ekologiskt och lokalt tillverkat kaffe.

 

Kan du leva på det här?

– Jag är så lyckligt lottad så att jag har musiken som min huvudinkomst. Kafferosteriet är en bonus, men visst skulle jag vilja ha en större omsättning. Nu är inte alltid pengar mitt huvudmål och drivkraft i det jag gör – det ska vara kul också och det är det att rosta kaffe.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.