För tre år sedan fick Claes Nelander i uppdrag av Örebro kommun, Regionförbundet och nuvarande Handelskammaren Mälardalen att göra en förstudie om förutsättningarna i Örebros restaurangbransch. Studien resulterade i en handlingsplan som ligger till grund för den branschgrupp för café och restaurang som startades via Handelskammaren för drygt ett och ett halvt år sedan.
– Jag fungerar som projektledare och koordinator i den gruppen, berättar Claes Nelander.
I dagsläget är ungefär 40 företag med, vilket motsvarar runt tio procent av alla restauranger och caféer i Örebro.
– Det är klart att vi skulle vilja vara många fler, men någonstans måste man börja. Det är en svårflörtad bransch och vi måste bevisa att det finns ett värde i att vara med. Vi har fyra större möten om året och där är uppslutningen bra. Förmodligen för att vi har identifierat rätt typ av frågor att jobba med, säger han.
Gruppen arbetar med fyra fokusfrågor. Den första handlar om relationen mellan restaurangbranschen och offentligheten, exempelvis hur relationen med Örebro kommun ska fungera. Det kan röra allt från uteserveringar till strategier för staden. Den andra frågan handlar om arbetet kring aktiviteter och samarbeten och hur det kan skapa tillväxt. Här är Live at Heart ett typexempel på hur det kan fungera om alla samarbetar för att skapa någonting attraktivt som bidrar till besöksnäringen. Den tredje frågan rör kompetensförsörjningen, vilka krav näringslivet och restaurangbranschen har på exempelvis gymnasieutbildningarna. Branschen är beroende av att få in folk med rätt utbildning för att kunna utvecklas. Den fjärde och sista frågan handlar om att försöka påvisa restaurangmomsens positiva effekt på lokal nivå ,i och med att det finns indikationer på att den kan komma att försvinna framöver.
– Genom att jobba med några unika frågor ökar effektiviteten. Precis som med allt annat handlar det också om tålamod och långsiktighet. Tyvärr har vi ingen tradition av samarbete i den här branschen. Ofta skyller man på att det inte finns tid till engagemang, men det jag försöker visa är att en timme här och en timme där i sådana här samarbeten ger mycket tillbaka. Även om man är konkurrenter når man längre genom att jobba mot samma mål. Ensam är stark funkar inte längre, säger Claes Nelander.
”Trovärdigheten ligger i att jag vet vad jag pratar om”
Han driver eget företag med fokus på projektledning och marknadsföring, är delägare i Brasserie Rendez-Vouz och styrelsemedlem i Örebro Hockey. I grunden är han också utbildad kock och drev under 80-talet restauranger i Örebro. Samtliga delar är viktiga i det aktuella utvecklingsarbetet.
– Trovärdigheten ligger i att jag vet vad jag pratar om. Jag kan sätta mig in i hur vardagen på en restaurang fungerar. Dessutom är min grundfilosofi att om jag, via mina erfarenheter, kan bidra till någon form av utveckling har jag en skyldighet att göra det. Alla kan inte gå och passa, man måste kliva in och agera för att något ska hända.
För att kunna utvecklas handlar det väldigt mycket om att skapa tillväxt – och för att nå tillväxt måste man ha tillgång till kompetenta personer. Därför är arbetet kring frågan om kompetensförsörjning den just nu viktigaste och mest akuta.
– Det måste bli fler människor med rätt typ av utbildning som börjar jobba i branschen. Det handlar om vad vi från näringslivet ställer för krav på utbildningarna. Idag finns det ingen bra dialog mellan parterna. Vi behöver bli skickligare på att träffa varandra och på att diskutera behoven. Med rätt utbildning bidrar vi till att göra Örebros restauranger och caféer ännu bättre, vilket i sin tur leder till att det också blir en ännu bättre besöksstad, avslutar Claes Nelander.