Brokks Hus öppnade i oktober 2001 med inriktning av behandlingsvård/öppenvård för missbrukare. Marknad har pratat med en av grundarna, Tommy Bagari, om fördelar och nackdelar med att driva eget företag.
Brokks Hus hittar vi på vad som kan beskrivas som baksidan av ICA Parkhallen i Adolfsberg. Här bedriver företaget behandlingsvård för missbrukare. Och enbart behandling för män.
– Vi har gjort så för att vi tror att det är svårt i början av tillfrisknande och att det är bättre att då separera män och kvinnor. Kvinnorna i den här typen av missbruk har oftast farit väldigt illa i relationen till män.
Därför har man sedan ett år även öppnat Hlins Hus, som då enbart tar emot kvinnor, och med samma ledning för verksamheterna.
– Tre av oss som var med att starta Brokks Hus är fortfarande kvar i verksamheten. Brokks Hus fungerar så att socialtjänsten remitterar till oss. Sedan har vi även en god samverkan med Beroendecentrum vid Region Örebro och då särskilt med Laro-mottagningen och Neuropsykiatriska mottagningen.
Idag har Brokks Hus två anställda behandlingsassistenter och förutom det två konsulter som är legitimerade psykoterapeuter.
– Och så har vi en yogalärare som kommer hit någon gång i veckan.
Vad är fördelen med att vara företagare?
– Man jobbar åt sig själv. Det gör det betydligt lättare att vara passionerad i det man gör och så kan man välja när man ska jobba. Kanske mest är en psykologisk känsla. Sedan går det fort i vår verksamhet eftersom vi inte har så många och långa beslutsvägar. Vi kan i princip ta ett omedelbart beslut om det skulle behövas.
Och nackdelen?
– Det är alltid oroligt när det är lågkonjunktur och hur det då ska gå för verksamheten. Det är aldrig kul att behöva permittera anställda på grund av för låg beläggning. Sedan kan det lätt bli så att gränsen mellan jobb och fritid blir svår att skilja och att jobbet lätt även följer med hem på kvällarna.
Finns det något som skulle kunna fungera annorlunda med exempelvis Skatteverket eller Bolagsverket?
– Jag tycker det brukar fungera ganska bra. Skatteverket har alltid svarat på de frågor jag behövt få svar på. Bolagsverket fungerar ju ganska digitalt och det fungerar även det bra. Det finns ju ganska enkla regler att förhålla sig till. Pratar vi skatt så har det aldrig varit något problem för mig att betala den skatt man ska betala. Vi får ju mycket tillbaka och för att institutionerna i samhället ska fungera så innebär det ett visst skattetryck. Om man är för eller emot så som det fungerar nu har mer att göra var man befinner sig på den politiska skalan. Det är min uppfattning. Man kan tjäna pengar i det här landet – ”trots” skatt.
Hur ser verksamheten ut idag på Brokks Hus och Hlins Hus?
– Vi har ganska fullt på båda verksamheterna. Det borde tyda på en god samverkan och att vi håller uppe kvaliteten på det vi gör. Lars Ulfvensjö, som är KBT-terapeut, arbetar nu både på Brokks Hus och Hlins Hus. Vi har många goda exempel på brukare som fått tillbaka livet, familj, jobb, körkort – vilket är en stor vinst för samhället jämfört med att det fortsätter i missbruk och kriminalitet.