Anrikt antikt


Posted 2016-08-13 in Mode & Shopping, Näringsliv

Antikt, retro, vintage. Namnen är många och intresset ständigt växande – inte minst tack vare inredningsprogram på tv och en ökande medvetenhet kring konsumtionsvanor. Denna starka trend är också påtaglig i Örebro där flera butiker erbjuder spännande möjligheter till att hitta något speciellt. Vi pratade med ett par av dem om hur deras eget intresse skapades och om populariteten idag.

 

Antikboden Bobinen
Engelbrektsgatan 16

På Engelbrektsgatan hittar man Örebros äldsta antikhandel Antikboden Bobinen som nu drivits i cirka 30 år av Claes Mellberg. Intresset för antikviteter föddes när det var dags för honom att flytta hemifrån.

– Jag är uppvuxen på en bondgård och det fanns mycket gamla möbler som jag tog med mig och fixade till. Det fortsatte med att jag åkte runt på auktioner och efter ett tag så hade jag så mycket saker att jag började göra i ordning möbler till vänner och bekanta, och till slut tillräckligt för att öppna en butik, berättar Claes Mellberg.

Han konstaterar att det inte går att vara specialinriktad och bara ha föremål från en viss era, utan att det på Antikboden Bobinen finns föremål från 1700-tal till 1970-tal.

– Det var en period när yngre människor primärt var intresserade av vintage, men med shabby chic-trenden så ökade också intresset för allmoge och det lite slitna, säger Claes Mellberg. Varje år initierar han tillsammans med andra antikvitetsbutiker i Örebro en antikrunda mellan de olika butikerna.

– Vi har en karta som vi uppdaterar i april varje år, och så lägger vi ut den på turistbyrån så att turister kan gå mellan de olika butikerna, berättar Claes Mellberg.

Han ser en paradox i vårt, och samhällets, förhållningssätt till de föremål vi skaffar oss.

– Å ena sidan så pratas det om att vi ska återbruka för att det är bra för miljön och klimatet, men å andra sidan så bygger hela samhället på att vi hela tiden ska konsumera nytt. När man gjorde en möbel eller ett bruksföremål på 1800-talet, då var inte det viktiga att det skulle gå fort, utan att det skulle hålla i flera generationer. Det fanns en stolthet i det man gjorde. I dag ska det produceras fort, till låg kostnad och bytas ut efter några få år, konstaterar han.

Som kuriosa kan nämnas att det är på Antikboden Bobinen som Ernst Kirshteiger varje sommar hämtar delar av möblemanget och inredningen till sina sommartorp.

 

Kavalkad Antikt och Kuriosa
Olaigatan 13

Kavalkad antik och kuriosa på Järntorget är platsen att söka sig till när det är något från 1950-, 60- eller 70-talen man är ute efter. Gamla saker som väcker intresse behöver inte nödvändigtvis vara 100 år gamla, eller mer.

– Vi har mer och mer börjat kalla oss för retrobutik, det är vad folk säger när de kommer hit, att de söker efter något som är retro, berättar Thomas Björklund som driver Kavalkad tillsammans med kollegan Kent Eriksson sedan 1997.

Thomas Björklunds intresse för grejer har han med sig hemifrån, och intresset utvecklade sig till en butik med alla saker han hade som inte längre fick plats hemma.

– Från början hade vi främst saker från 1950- och 1960-talet här, men nu blir det mer och mer grejer från 1970-talet också, och det har väl att göra med att tiden går, konstaterar Thomas Björklund.

Han berättar att de får kunder från alla åldersgrupper, men att det skiljer på vad de söker när de kommer till Kavalkad.

– De som är yngre, och inte var med själva under de aktuella årtiondena söker ofta sådant som de tycker är retro, medan de lite äldre ofta letar efter sådant som de köpte på till exempel 1970-talet. Kanske har man slagit sönder några glas som man hade, och nu vill man komplettera dem, säger Thomas Björklund.

Han konstaterar att det tidigare fanns en kvalitet i det som tillverkades som man inte riktigt ser längre.

– Direkt efter kriget så var det en period i Sveriges historia då vi producerade mycket fin design här, både glas, porslin och möbler som kom från fabriker som inte längre finns kvar, konstaterar han.

Han menar att det ofta finns mycket nostalgi i sakerna, då man känner igen sådant som kanske fanns i ens eget hem medan man växte upp.

– Något som i stort sett alla som kommer hit har gemensamt det är att de blir väldigt glada när de ser sakerna som vi har här, avslutar Thomas Björklund.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.