Den här artikeln är ett samarbete med Inkubera.
Tänk om vi plötsligt skulle få problem med att få rent vatten till våra hem, arbetsplatser, nöjesinrättningar och restauranger? När det som inte får hända ändå händer, oavsett i vilken omfattning och om det gäller en mindre vattentank eller en stor reservoar, så behövs det teknisk kompetens för att inspektera och sanera med utrustning som klarar hårda renhetskrav. Som tur är finns det företag som Amphi-tech som specialiserar sig på sådant, en del skulle till och med kalla dem för vattenhjältar.
Amphi-tech AB har sin bas i Åsbro i Askersunds kommun. Amphi-tech kan bland annat åta sig uppdrag att besikta och rengöra dricksvattenreservoarer, ackumulatortankar och sprinklertankar. Dessutom kan man utföra bottenkartering av sjöar eller besikta redan sjöförlagda ledningar. Företagets vd heter Martin Pehrson.
Min lekmannabeskrivning blir att ni arbetar för att människor ska kunna ha rent dricksvatten. Hur vill du beskriva er verksamhet?
– Det blir mer tekniskt när jag beskriver. Vi utför underhåll, allt från besiktning till rengöring och reparation av dricksvattenbehållare. Egentligen all service man kan tänka sig runt detta.
Martin Pehrson har varit en del av företaget sedan början av 1990-talet. Då var det fortfarande ett familjeföretag. Numera har man sedan ett par år tagit klivet ut i Europa och just nu gör man spännande exportaffärer nere i Holland.
– Vi har varit där nere nu i en vecka och inspekterat reservoarer för Hollands största vattenproducent, berättar Martin när jag når honom på telefon.
Utöver gedigen kompetens är också erfarenheten inom företaget ungefär så stor som man kan förvänta sig efter drygt 20 år. Mer än 2 000 inspektioner har man hunnit genomföra vilket gett värdefull rutin och utvecklat deras processer och utrustning.
Utrustningen består bland annat av avancerade robotar som kan skickas ned under vattenytan i en reservoar för att antingen besikta eller rengöra. Robotarna har man utvecklat själva.
– Rengöringsroboten började vi utveckla redan 1994 och besiktningsroboten 1998. Vi har patent på båda, berättar Martin och tillägger att man har ett särskilt patent för dricksvatten på besiktningsroboten.
När de skulle ta klivet in på den holländska marknaden spelade deras robotar en väldigt viktig roll.
– Det finns ingen sådan teknik i Holland, de har aldrig använt den här metoden förut. Tidigare har de behövt stoppa driften för att inspektera eller rengöra, men våra robotar kan utföra samma arbete under drift, säger Martin stolt.
De här unika robotarna kostar mellan 600 000 och 800 000 kronor men innebär en stor effektivitetsvinst. Utan dem är alternativet vid rengöring att stoppa driften, tömma tanken och gå ner med högtryckstvätt för att därefter spola med klor. En tidsödande och dyr process.
– Beroende på vilken typ av reservoar det handlar om kan det i värsta fall handla om en stad som blir utan vatten. Effektivitetsvinsten här är ju att man slipper stänga av driften, slår Martin fast.
Inkubera har funnits med i flera omgångar och stöttat Amphi-tech på olika sätt under de senaste åren.
– Vi kom i kontakt med Inkubera på en affärsutvecklingsutbildning för några år sedan och har fått ovärderlig hjälp. Bland annat har vi kommit med i programmet Växtzon, som numera heter Swedish scaleups, i två omgångar och för cirka två år sedan fick vi hjälp med att inleda vår utlandssatsning. Christian Ståhlberg från Inkubera har bland annat hjälpt oss med att knyta rätt kontakter för det, säger Martin.
Är just rätt kontakter den första stora utmaningen när man tar klivet ut i Europa?
– Ja, det kan man säga. I ett land som Holland, som har några få stora företag på området, så gäller det att hitta rätt person i de där stora organisationerna.
Vad ligger högst upp på Amphi-techs agenda under den närmaste framtiden?
– Utlandssatsningen ska drivas på. Efter att man varit där gäller det att underhålla kontakterna man skapat. Vi bygger en marknad där nere just nu och på sikt behöver vi bygga en enhet som finns på plats där nere. Resorna är väldigt dyra och när man byggt en marknad kan det dyka upp lokala konkurrenter. Och så söker vi en byggnadsingenjör också.