Han lirar trummor i Millencolin, har ett finger med i både Anger Management och De:Nihil Records och är en av de två bakom Klubb Svarta Guldet. Engagemanget för musiken är genuint och den 4 oktober drar han igång en ny rockklubb på Satin. Vi mötte upp Fredrik Larzon och pratade om Tidens Tempo och liveklimatet i Örebro.
Vi får börja med att reda ut det här med Tidens Tempo. Vad är det för tid vi har att göra med?
– Det är väl nu, haha. Namnet kommer från KSMB-låten med samma namn. Dels är texten ganska rolig och passar en rockklubb och hur folk som kanske inte är så intresserade av hela den biten ser på saken. Dessutom speglar den nutiden på ett bra sätt. Tydligen hade jag kvar namnet i mitt undermedvetna efter att min kompis Lill-Danne, som jag driver Svarta Guldet ihop med, nämnde det som förslag när vi spånade namn till den klubben. Han uppmärksammade mig på det för ett tag sedan.
Och tempot?
– Det kommer att bli full fart från start. Lite klyschigt kanske, men så är det. Haha. Det blir livemusik i form av punk, rock, garage och vad man nu kan tänkas hitta som folk vill höra. Inga konstigheter alls. Sedan bjuder jag gärna in folk som spelar bra musik på skivspelaren också. Gärna vinyl eftersom jag brinner mycket för det.
När bestämde du dig för att starta Tidens Tempo?
– Jag och Martin Qvarfordt på Satin hade kontakt med varandra i samband med att de bokade Troubled Horse till en av spelningarna på Stortorget i somras. Vi snackade om liveklimatet i stan och ditten och datten, sen frågade han om jag var sugen på att köra något på Satin i höst eftersom de inte hade något inbokat. ”Varför inte?” tänkte jag. Jag har inte sprängmycket med Millencolin i höst så jag kommer att ha tid.
Och därför blev det i Satins lokaler?
– Ja, dels för att jag blev tillfrågad och dels för att de har en lång historia när det kommer till att köra livegrejer, redan från tiden då det låg på Olaigatan. Det är kul att de har börjat komma igång även på det nya stället. Det är bara bra om det finns många ställen som kör livemusik i stan och det finns nog behov av ännu fler.
På tal om liveklimatet i stan, du har ju varit med i musiksvängen ett tag och upplevde bland annat den omtalade livescenen på gamla Satin.
– Det där är ju lite av ett önskescenario man vill ha i en sån här stad. Att det skapas en gemenskap och ett följe som dyker upp oavsett vad som erbjuds, bara för att det är ett schysst ställe med bra folk som arrangerar något, som Klubb Idiot på Satin på den tiden. Det har funnits många andra ställen av samma dignitet, som när Kimmo och company drev Virus till exempel. Bra ställen som fungerar som knytpunkt för folk med intresse för alternativ musik i Örebro. Men som i alla städer går det i vågor. Vissa perioder går intresset ner eller så är det brist på ställen att anordna saker, sen svänger det igen. Jag minns när vi började turnera med Millencolin på 90-talet. Då fanns det ställen att spela på i nästan varenda stad. Det var ingen slump att man kunde göra 200–250 spelningar på ett år – i Sverige! Det säger en del om både efterfrågan och hur många som ville vara delaktiga och få det att hända.
Men det känns som att suget i Örebro har ökat en del bara under de två sista åren.
– Man ser ju hur Live at Heart har fått många krogar att ställa upp, bara de har en yta där ett band får plats. Det har nog öppnat lite dörrar. Samtidigt är det skillnad på att ha ett arrangemang som återkommer med jämna mellanrum. Då måste det finnas ett mer ordentligt ställe. Men det finns ett bra knippe folk här i stan som drar sitt strå till stacken. Dessutom är det jättekul att Kulturföreningen Stationen fick tag på nya lokaler. De betyder jättemycket för stans musikliv.
Hur tycker du att utbudet av liveställen i Örebro är rent allmänt?
– Det är väl okej. Örebro har ett bra rykte som musikstad och det finns ett brett spektra på spelställen med allt från Metallsvenskan och Conventum till Kulturföreningen Stationen och olika krogar. Det finns något för olika målgrupper och det kommer stora artister till stan, men det skulle nog inte skada med två–tre klubbar till. Tanken med Tidens Tempo är en klubb där man känner att det finns möjlighet till input. Man får gärna komma med förslag och önskemål på vad man vill se. Jag tror hela grejen blir roligare om man känner sig delaktig. Det är något vi har känt med Klubb Svarta Guldet, där är alla som kommer dit är delaktiga.
Hur ofta kommer du köra Tidens Tempo?
– En gång i månaden. Jag kommer att testa det under hösten och har dessutom fått flera förfrågningar från band som vill spela till våren. Några av dem är jag riktigt sugen på att ta hit. Det är dock inte bara upp till mig eftersom Satin måste få säga sitt också. Men jag tror det kommer att bli kul. Folk får något roligt att se fram emot under hösten.
Till premiären den 4 oktober har du bokat Dead Lord och Alex Carole and the Crush. Vad har du mer bokat in under hösten?
– Horisont kommer den 1 november och sedan blir det Skogen Brinner och Mainliners den 29 november. Julhelgen är inte helt spikad än, men med största sannolikhet kör vi något den 27 december. Önskemål finns från både mitt och Satins håll och det brukar vara en rolig helg.
Kommer du främst att boka band utifrån eller blir det en del lokala akter också?
– Jag tar gärna in lokala band när det finns utrymme för det. Det ultimata vore om man varje kväll kunde köra ett band utifrån och ett ifrån stan. Jag kommer i alla fall försöka hålla mig till två band per kväll. Det tenderar att bli lite långdraget med fler än så.
Men det blir mest svenska band?
– Det finns så många bra band att ta av i Sverige, så det känns roligare att försöka få hit dem. Men jag har lite kontakter med utländska bokningsbolag också, så visst, dyker det upp något som passar kan det kanske bli aktuellt.
Vilket är Sveriges bästa rockband just nu?
– Bombus senaste platta är ruskigt bra, mycket energi och bra låtar.
Vad får man på Tidens Tempo den 4 oktober?
– Det blir helt okrångligt. Två bra band och en dj som spelar bra musik. Dead Lord är ett är riktigt svängigt hårdrocksband och jag tror det är en utmärkt akt att starta hela det här kalaset med.
För mer info: Tidens Tempo på Facebook