Morgan Alling showar om kärlek


Posted 2013-12-23 in Musik

Han är född 1968 i Mölndal och är både skådespelare, manusförfattare och regissör. Den 16 januari kommer Morgan Alling till Örebro och Conventum Kongress med Morgan Alling Show – en föreställning om kärlek.

 

Morgan Alling sitter på ett café. Telefonlinjen är lite brusig, men slamret från kaffekoppar och fat hörs tydligt i bakgrunden. Göteborgsdialekten hörs också tydligt. Han är lättpratad – en fråga så pratar han nästan oavbrutet. Det som skiljer honom från andra som vill prata om sin teaterföreställning är att det han säger har innehåll, substans och ett budskap.

– En föreställning om kärlek … ja vad är det egentligen för föreställning vi har om kärlek, säger Morgan, och det visar sig att pjäsens undertitel egentligen är en lek med ord som kan ha fler än en betydelse.

Han slog igenom i barnprogrammet Tippen, som visades som sommarlovsprogram i SVT 1993 och 1994. Programmet kretsade kring återvinning och miljöfrågor och där Morgan Alling var en av två sopgubbar som inte sällan använde akrobatik för att återvinna saker. Efter Tippen har det blivit både tv-serier och filmer – till exempel Gossip, Tjenare kungen, Lasermannen, Göta Kanal 2, de två Arn-filmerna och Cirkus Imago. Nu senast repriserades rollen som pappa Rudolf i Sune på bilsemester och på teaterscenen har han spelat De 39 stegen på Intiman ihop med Peter Dalle, Cecilia Forss och Robin Stegmar.

Utgångspunkten i Morgan Alling Show – en föreställning om kärlek är Morgan Allings egen uppväxt, med byten mellan lika många fosterhem som skolor under åtta år fram till brytpunkten när han hamnade hemma hos familjen Alling. Där fanns den trygghet han behövde, men ärren från de andra fosterhemmen sitter djupt – även om de inte syns.

– Det var först när jag träffade min fru som jag insåg att jag hade oerhört svårt att ta emot kärlek. Hon fick mig att inse att det var gamla upplevelser från barndomen som var problemet och att det handlade om att förstå detta, berättar Morgan.

En känslokall missbrukskantad miljö under uppväxten, där han som fyraåring bland annat fick ta hand om både mor och lillebror för att sedan skyfflas runt bland fosterhem, blev det innan han kom till familjen Alling och det har satt sina spår. Andra som upplevt liknande saker har exempelvis hamnat i kriminalitet och drogberoende.

– Det var aldrig något alternativ för mig – att bli kriminell eller börja med droger. Jag utvecklade istället en förmåga att snabbt bli omtyckt i skolan.

Utåt sett är det här rejält tunga ämnen att bearbeta i en pjäs. Dock påpekar Morgan att det inte handlar om att ta på sig någon roll som offer.

– Jag så otroligt trött på den bilden. Jag har valt en annan utväg.

Men utan den barndomen som Morgan Alling hade är det inte helt säkert att han blivit den han är idag. Som 17-åring och yngst någonsin kom han in på Teaterhögskolan i Malmö.

– Jag var sjövild som ung, bytte exempelvis skola nio gånger på elva år. Allt jag ville var att överleva – bli normal och inte kriminell. Bli en medelsvensson med egen lägenhet – en hederlig svensk helt enkelt.

Chaplin var den stora förebilden och tittar man lite extra så ser man att Morgan Alling och Chaplins uppväxt påminner en hel del om varandra. Här finns samma typ av otrygghet och vilja att passa in.

Morgan Alling Show – en föreställning om kärlek är till 80 procent baserad på föreställningen Omtyckt och älskad av alla andra, som han uppförde två provföreställningar av hösten 2012. Berättelsen om hans uppväxt finns även i boken Kriget är slut som släpptes 2010.

– Jag har valt att spara det som funkade i Omtyckt och älskad av alla och det som inte funkade har jag gjort om eller bytt ut helt till. Jag vill göra detta till årets bästa julklapp!

 

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill regissera film. Börja med barnfilm och sedan gå vidare. Och så vill jag fortsätta göra föreställningar som den här. Och teater …

 

I Tippen var det en hel del akrobatik. Så även i Cirkus Imago. Hur håller du dig i form?
– Jag springer en del, men tyvärr alldeles för lite. Och så cyklar jag för att hålla grundkonditionen. Jag älskar ju fysiska uttryck och att stå inför publik. Får jag inte röra på mig mår jag helt enkelt inte bra.

Morgan jobbar även aktivt för BRIS och med hur skolan bland annat kan bemöta mobbning.

– Det går att hitta lösningar. Det som gör mig mest förbannad är likgiltiga vuxna och de som skuldbelägger barnen, både de som mobbar och de som blir mobbade. Det som händer är en spegling av hur vi vuxna beter oss och det är vi som också ska se till att det finns en nolltolerans mot mobbning.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.