Lördag 12 december kommer en av Sveriges största stand up-komiker till Örebro och Kulturhuset. Han heter (vilket du nog redan har gissat utifrån bilden och rubriken som medföljer den här artikeln) Magnus Betnér och turnén, som faktiskt har Örebro som sista stopp innan vintervilan (man har lagt in en extra Örebroföreställning 9 april 2016) heter Work in Progress.
Det är en turné som är vad den heter. Det började med tre föreställningar på Maximteatern i Stockholm. Magnus skrev 40 minuter nytt material till varje föreställning, och det är det bästa från de kvällarna som nu åker med på turnén. Plus att han, så klart, skriver nytt material under resans gång. Inte för att det är speciellt svårt för en politiskt intresserad komiker som Magnus Betnér att hitta nytt material i tider som dessa.
– Nej nu rullar det ju på rätt bra. Det är som jag brukar säga: när det går dåligt för alla andra så är det lätt att vara stand up-komiker.
Den torsdagseftermiddag då vi talar med varandra är han på mellanlandning hemma i Stockholm.
– Jag var i Finspång igår, nu ska jag vara ledig i två dagar och sen ska jag åka till Bryssel och Luxemburg för fyra gig, två på engelska och två på svenska.
På svenska? För ett gäng EU-politiker kanske?
– Jag gissar att det är en del såna som kommer på de svenska föreställningarna, i övrigt vet jag inte riktigt vilken publiken är. De som bokade in mig insåg väl att det var en massa svenskar som var intresserade och bokade två svenska shower också.
Du gör shower på engelska sedan ett gäng år tillbaka. Hur går det?
– Det går bra, det är bara det att jag inte har haft tillräckligt mycket tid den senaste tiden. Det är lite sådär – man försöker hitta något slags avvägning mellan karriären i Sverige, familjen, och att jobba utomlands. Nu har det inte varit så mycket utomlands den senaste tiden, men det rullar på. Kommer det in roliga jobb så försöker jag ta dem – jag har fått göra gig på platser som jag aldrig skulle ha åkt till annars.
Att du började köra på engelska, var det för att få en ny utmaning
– Det var nästan uteslutande bara för att ge mig själv lite ångest, bli lite nervös och få känna att det är svårt igen. I Sverige känner jag till största delen inte det längre – men premiären av Work in Progress var fruktansvärt svår att få ihop. Det är tufft att skriva tre 40-minutersshower som är helt olika.
Vilka är dina engelsktalande favoritkomiker?
– Den enda som man kanske känner till är Doug Stanhope som var i Stockholm i slutet av oktober. Men annars är det mest såna som ingen vet vem det är, mest brittiska komiker.
Är det stor skillnad på stand up-scenerna mellan olika länder?
– Det är ganska stor skillnad faktiskt. Ser man på Storbritannien så är det den överlägset mest utvecklade scenen i världen. Där är det väldigt brett, allt där finns allt från rekvisitabaserad till absurd till jättepolitisk humor. I USA är det nästan bara folk som vill göra tv i olika former, de gör standup tills de får göra tv. I Östeuropa är stand up så nytt så där är det mycket observationshumor, du vet ”har ni tänkt på att”.
Seinfeldhumor, alltså.
– Dålig Seinfeldhumor, han håller ändå en viss kvalitet även om jag inte tycker det är så kul. Det blir ganska mycket sånt när man åker till länder där stand up är nytt, så visst är det skillnad.
Kommer det örebroarna får höra 12 december vara en ”Best of från Maximteatern”?
– De två timmarna jag skrev till Maximteatern har varit det jag har utgått ifrån under turnén, men jag skriver även nytt material under resans gång så det är lite blandat.
Hur funkar det, finns det ett genomgående tema eller är det var för sig fristående nummer?
– Det är lite olika, vissa kvällar är det ganska strukturerat och vissa kvällar är det hoppigt och improviserat. Det skiljer sig inte så mycket från det jag alltid gör.
Nisse Hallberg värmer upp på Örebrogiget, vad kan du berätta om honom?
– Han är en av de mest produktiva nya komikerna och har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Han är bra och skriver mycket nytt material och har en massa podcasts. Dessutom vann han pris som årets nykomling på Standupgalan senast.
Du har slutat blogga, men hänger istället på Youtube, Twitter och Ask.fm. Hur tänker du kring din närvaro i sociala medier?
– Ja det har blivit så, när jag började med bloggandet en gång på stenåldern så var bloggar det som fanns. Nu har väl Twitter tagit över, istället för att skriva ett blogginlägg per dag så skriver man tio tweets istället. Jag orkar inte skriva längre texter och folk konsumerar inte bloggar som de gjorde förr.
Ditt konto på Ask.fm tycker jag är intressant. Där har du över 417 000 likes, har svarat på 17 829 frågor, och har 19 000 obesvarade…
– Ja, fast jag tar det som det kommer. Vissa dagar kan jag sitta i flera timmar och svara på frågor och sen kan det gå veckor då jag inte svarar på en enda. Det började som en kul grej, jag vill ha koll på sociala medier och hade hört så mycket om den här ”mobbingsajten” så jag skaffade ett konto. Sen började folk ställa frågor till mig, det är ofta väldigt unga människor och det verkar som att de gillar att jag finns där och svarar. Jag tror att det är bra att folk får vara anonyma, folk i den där åldern kanske inte vågar ställa vissa frågor på Twitter eller Facebook.
Svenska stand up-komiker som besöker Örebro talar ofta om hur örebroare är en bra publik och att de gillar att vara här. Är Örebro en bra stand up-stad?
– Ja det tycker jag verkligen. Örebro har en lång tradition av stand up, det är det inte många städer som har i Sverige. Örebro var faktiskt den första staden utanför Stockholm som hade en stand up-klubb och ni har haft klubbar i princip sedan dess, jag tror att det är sedan 1990 på Royal Arms. Man märker att örebroarna är vana vid stand up och det märkte man ganska tidigt, innan alla andra började fatta vad det var.
Fram till och med 10 december kan du vara med och tävla om biljetter till showen. Klicka här för att komma till tävlingen.