Lindström och Schyffert ställer fram spegeln


Posted 2014-10-08 in Musik

Med humorshowen Ägd – vad kostar ett rikare liv? sticker Fredrik Lindström och Henrik Schyffert nu ut på turné tillsammans. Premiären är förlagd till Örebro 31 oktober och vi fick inför det en pratstund med Fredrik Lindström om konsumtionshets och det faktum att vårt samhälle kan vara på väg att gå under.

 

Hur kom ni fram till det här temat?

– Det här är en naturlig fortsättning på den förra showen vi gjorde som hette Ljust & Fräscht. Vi kände att det fanns en större fråga i frågan vi ställde där och dessutom hade både Schyffert och jag fått aha-upplevelser om hur otroligt mycket det är som handlar om ekonomi idag. Därför är det här ett tacksamt ämne.

 

Vi vill äga nya saker. Kan man säga att vi är ägda av vårt eget begär?

– Det är väl lite så. Men det är svårt för oss att se på oss själva utifrån. Varje människa idag ska förverkliga sig själv och det driver på hela ekonomin. Det är väldigt typiskt för vår kultur. Ju mer vi försöker desto mer ensamma blir vi, det leder till att vi inte kan leva med varandra och det blir skilsmässor och fler och fler singelhushåll. Sverige är världsledande i det.

 

En tydlig symbol för vårt ägande är årets julklapp som utses varje år. Har du en råsaftcentrifug där hemma?

– Nej, och jag tror att det är sällan som jag går på det där. Ibland är det väldigt basala saker som utses, som hörlurar, och sådana har jag nog köpt men annars är det inget jag faller för.

 

Ni har pratat om att ert jobb som komiker är att sätta spegeln framför våra ansikten. Men ponera att någon går och ser er show och kommer till insikt om hur sjukt vi lever. Kommer ni med några alternativ eller tips på hur man ska leva istället?

– Det tror jag att vi kan ha men ingen är ensam ansvarig i det här, vår röst måste vara en av många ingredienser. Vi ger vissa idéer men man kan inte lägga hela ansvaret på oss. Ser man tillbaka i tiden så borde vi vara mer ödmjuka. Vi är extremt lyckligt lottade men kan inte glädjas åt det vi har. För varje nytt plagg jag köper minskar de jag redan har i värde för mig. Tacksamhet är viktigt och det försöker vi förmedla.

 

En tes ni för fram är att konsumtionssamhället liksom alla framgångsrika saker förr eller senare går under. Är det någon idé att jag väntar ända till jul med att köpa ett nytt Playstation?

– Haha, det är lite som Martin Luther-citatet ”om världen går under imorgon ska jag plantera ett äppelträd idag”. Om världen går under imorgon köp ett Playstation idag? Man tror att en kollaps ska vara dramatisk och tydlig men det är inte alltid så. Människan har svårt att inse sin egen dödlighet. När vi satt i misär och hade trampade jordgolv var lösningen tillväxt. Men lösningen i ett tidevarv blir problemet i nästa. Förhoppningen är att människor kommer att förändras innan det är för sent. Det kanske låter dystert?

 

Ja, lite. Men det är väl just i det mörka som det är lätt att hitta humoristiska saker?

– Visst är det så, och vi har en väldigt rolig show. Människor har ett behov av att lätta på trycket och det behovet är starkt. När det gäller jobbiga saker behöver man ett förlösande skratt och det här är ett väldigt tacksamt ämne. Som komiker är jag glad över att leva i ett tidevarv med saker som Paradise Hotel och Sveriges värsta bilförare istället för företeelser på 1700-talet.

 

Ni har turnépremiär 31 oktober här i Örebro. Mårten Andersson lade också sin premiär i Örebro. För honom var det ett medvetet drag, var det samma för er?

– Ja, i allra högsta grad. De flesta av mina premiärer har jag haft i Örebro – första gången var nog när jag var ute med showen Stockholmsjävlar tillsammans med Felix Herngren i slutet av 90-talet. Det är speciellt i Örebro och det kommer alltid mer folk än i många andra städer. Det känns bara dumt att inte börja i Örebro.

 

När Henrik Dorsin var här skrev en lokal recensent att showen var ”lagom rolig”. Är det värre med ett mellanmjölksbetyg än att bli sågad?

– Det finns olika sätt att se på det där. Man får respektera att man inte alltid får överbetyg men ibland kan jag föredra en sågning för då kan man i alla fall säga att de inte fattat showen.

 

Någon recensent har jämfört er med Hasse & Tage. Hur går dina tankar kring det?

– Det är inget som nått fram till mig. Men jag kommer ihåg att jag fick en del sågningar runt 92–93 när jag gjorde ståupp-framträdanden. Någon recensent skrev något i stil med att ”ni ska inte tro att det är här man hittar de nya Hasse & Tage”. Men Hasse & Tage hade också ett stort samhällsengagemang, liksom många andra, och det har vi också.

 

Är det något du vill tillägga inför premiären?

– Vi har gjort en hel del research om ekonomin i Örebro och vad ni lägger pengar på. Visst är det väl Konserthuset man bygger om nu och lägger en massa pengar på? Det ska vi titta närmare på och så ska vi försöka sätta oss in i andra lokala frågor fram till premiären.

 

Fredrik Lindström

Ålder: 51 år

Yrke: Komiker, regissör, författare, programledare

Familj: Ensamstående. Två döttrar från tidigare äktenskap

Karriär (i urval): Doktorand i nordisk språkhistoria 1990, Hassan (radio) 1993–94, Världens dåligaste språk (bok) 2000, Känd från tv (film) 2001, Värsta språket (tv) 2002-03, På spåret (tv) 2009-, Ljust & Fräscht (scenshow) 2011.

Aktuell med: Showen Ägd – vad kostar ett rikare liv? tillsammans med Henrik Schyffert. Premiär i Örebro 31 oktober.

Kuriosa: Fredrik Lindström har haft sitt eget Sommar i P1-program tre gånger: 1999, 2004 och 2008. Han skrev, tillsammans med sin bror Henrik Lindström (som undervisar i historia), 2006 boken Svitjods undergång, där de analyserar det svenska 1200-talet genom språkvetarens och historikerns ögon. Mellan 1979 och 1982 spelade han trummor i heavy metalbandet Crystal Pride. Fredrik Lindström har fått över tio olika priser och utmärkelser genom åren.

 

Henrik Schyffert

Ålder: 46 år

Yrke: Komiker, programledare, regissör, musiker

Familj: Särbo med två söner

Karriär (i urval): I manegen med Glenn Killing (tv) 1992, Hassan (radio) 1994, Bert – Den siste oskulden (film) 1995, Knesset (tv) 1996, Fyra nyanser av brunt (film) 2004, The 90’s – Ett försvarstal (scenshow) 2007, Landet brunsås (tv) 2010, Ljust & Fräscht (scenshow) 2011.

Aktuell med: Showen Ägd – vad kostar ett rikare liv? tillsammans med Fredrik Lindström. Premiär i Örebro 31 oktober.

Kuriosa: Henrik Schyffert är en väldigt kompetent gitarrist och hade en karriär som popstjärna i bandet Whale mellan 1993–1999. Bandet spelade till exempel på Gnällbältsrock -98, i skyfall, och bandets basist Heikki Kiviaho fick elstötar på scen. Schyffert har även regisserat ett otal reklamfilmer och musikvideos.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.