Black-Ingvars slog igenom under andra halvan av 1990-talet med sin humoristiska blandning av klassiska hårdrocksriff och kända svenska dansbands- och barnsånger. Under ett antal år släppte de skivor och turnerade för fulla hus till kritikernas stora förtret. Så kom millennieskiftet. Trötta på hotellrum och ständiga resor så sa medlemmarna tack, men nej tack, och gick skilda vägar.
Spola fram till 2008 och tiden var mogen för comeback och det kunde fansen tacka den digitala revolutionen inom musikbranschen för.
– Egentligen är det inte våran förtjänst. Där får vi tacka Spotify för, alla våra plattor finns där. Black-Ingvars har aldrig varit accepterat bland kritiker och vi har inte fått radiospelningar i någon större utsträckning. Nu när folk kan välja själva vad de vill lyssna på så har vi fått en skjuts igen, säger sångaren och gitarristen Magnus Tengby.
Black-Ingvars släppte sin första skiva 1995. Då handlade det om dansbandslåtar. Det verkliga genombrottet kom 1998 då de släppte sin första skiva med barnlåtar i metaltappning – Sjung och var glad. Den sålde i 200 000 exemplar och gjorde att Black-Ingvars till en favorit hos den yngsta publiken.
– De som växte upp med den är runt 25 år idag och de går bananas på spelningarna nu.
Trots det nyfunna intresset och flera inbokade livespelningar finns det ingen ny skiva inplanerad för bandet.
– Jag vet inte om vi orkar det. Vi gör nog två-tre nya låtar. Ska det bli en hel skiva igen blir det i så fall en ny barnskiva.
Hur har ni tacklat kritiken genom åren?
– Vi står inte eller faller med detta så jag skiter i kritiken. Hade det varit min enda karriär hade jag nog varit ledsen.
Ni lanserade ert eget snus för ett tag sedan?
– Ja, kan Lasse Stefans sälja Amarone-vin så kan väl vi ha ett snus? Men det var mest en rolig grej.
Det blev en del kontroverser och skriverier i tidningarna vid lanseringen. Bland annat marknadsfördes snuset genom massutskick av sms, något som fick många att likna det vid spam. Magnus Tengby själv fick till och med motta dödshot på grund av sms:en.
– Vi lärde oss en läxa där. Vi blev lovade av företaget att de endast skulle skicka ut reklamen till sina befintliga kunder men de skickade till många fler. Förra året var vi de i särklass mest förekommande i anmälningar till Marknadsdomstolen. Vi förekom över 1 700 gånger. Tvåan hade runt hundra anmälningar. Men det ledde inte till en enda fällande dom.
Den 1 april kommer bandet till Harrys i Örebro och för Magnus Tengby framkallar spelningen gamla minnen.
– Jag spelade i Stadsparken i Örebro 1993 med Ulf Lundell. Det blev så småningom en del av liveskivan Maria kom tillbaka. Sedan har jag bland annat spelat där med Tottas bluesband.
Vad vill du hälsa Örebropubliken?
– Att de som kommer till Harrys får uppleva det kanske största aprilskämtet någonsin. Vi kommer att leverera en totalfest.