Blå Lotus valde bort elgitarren

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2018-02-10 in Musik

The Beatles, Yes, Genesis eller varför inte svensk 70-talsprogrock som Kebnekajse? Gemensamt för dem alla är att de nästan uteslutande har minst en gitarrist. När Örebrobandet Blå Lotus bildades gjorde man det istället med den medvetna tanken att spela progressiv rockmusik utan en enda gitarr i sikte.

 

Och det verkar som att de lyckats – debutskivan är släppt och den 24 februari spelar man på Kulturhuset i Örebro.

Blå Lotus är ett tremannaband och består av Wiktor Nydén på trummor, Linus Karlsson på bas samt Fredrik Andersson på orgel.

– Jag är egentligen gitarrist men har tvångsutbildat mig på orgel bara för jag gillar Hammondorgeln så mycket, berättar Fredrik när vi träffas i replokalen i Varberga för en pratstund.

Blå Lotus bildades i november 2016. Fredrik och Linus hade jammat ihop i tidigare konstellationer men började prata om att prova igen med så få medlemmar som möjligt. Valet att spela någon slags progressiv hårdrock föll sig naturligt då alla medlemmar gillar genren och att göra det utan gitarr var ett kreativt val och en utmaning på flera sätt.

– Vi visste att det gick att göra tung rock utan gitarr så det var helt medvetet från vår sida. För mig personligen handlade det sedan om frågan: ”kan jag lära mig spela det här instrumentet som jag aldrig har spelat förut?”, säger Fredrik och Linus fyller i:

– Det gav oss en slags kreativ begränsning.

Blå Lotus debutskiva ”Tube Alloys” släpptes genom det Floridabaserade skivbolaget Melodic Revolution Records.

– Det är ett litet entusiastiskt indiebolag. De älskar verkligen den här musiken och då känns det mycket bättre för oss, säger Fredrik.

Hur kom ni i kontakt med dem?

Linus: Vi skickade in en låt från skivan och skrev att om de gillade det så finns det mer. Och det gjorde de.
Fredrik: När jag spelade med Stratus spelade vi in två skivor som ingen nappade på att ge ut. Här tog de den rakt av.
Wiktor: Och det var skönt att de inte ville peta i det vi gjort.
L: Det är ju egentligen en producentroll vi pratar om och det kan vara skönt att bolla med någon utomstående ibland, men vi är inte riktigt där än.
F: Det är i princip jag som producerat så jag har bollat med mig själv.

 

Vilka är influenserna?
L: För mig är det svensk 60/70-talsprogg.
W: Deep Purple, Sabbath blandat med lite Yes och Genesis också.
F: Beatles är mina husgudar. De uppfann allting först. Men det är svårt att definiera progrock. Någon säger att det låter som si eller så och det är okej, det är inte fel att tycka så. Det går inte riktigt att sätta fingret på vad progrock det låter som.

Skivan släpptes digitalt den 12 januari och i skrivande stund pågår en crowdfundingkampanj på skivbolagets webbsida för att kunna släppa den även på vinyl. Går det vägen blir det blott den andra skivan någonsin som Melodic revolution records ger ut på vinyl.

Nu spenderas tiden i replokalen inför det officiella releasegiget den 24 februari på Kulturhuset. Supportar gör kompisarna i fuzzrockbandet Maskin och Örebro Ölcafé är där och står för förfriskningar. Efter den kvällen lär nog fler förstå att det går att spela rockmusik utan gitarrer.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.