Sommar, sol och bikini – inte för alla?

Text: Rebecca Unnerud
Posted 2018-07-26 in Leva & Bo, Mode & Shopping

Finns det en föreställning i samhället att om du har en klädstorlek över ett visst nummer är du förpassad till baddräkt eller ännu hellre bör undvika strandliv överhuvudtaget? Vi har pratat med förespråkare av kroppspositivism för att ta en titt på hur det egentligen står till.

 

Linda-Marie Nilsson är journalist och släppte boken ”Så lärde jag mig att älska min kropp” i maj. Hon representerar sin kropp i sina sociala kanaler som Instagram, Youtube och blogg och försöker göra samhället mer inkluderande så att kroppar som hennes får vara med och synas samt ha samma rättigheter som smalare kroppar.

 

Hon anser att modebranschen är exkluderande, inte minst i sina klädstorlekar.

– I de flesta butiker och webbshopar är min kropp inte välkommen, det finns ingenting som är i närheten av att passa mig, utan kläderna är bara gjorda för smalare kunder. Skyltdockorna, modellerna på butiksväggarna, i tidningarna, på nätet och på tv är alla smala. Det talar sitt tydliga språk vilka normer som råder och vilka kunder som är önskvärda och välkomna – och det är inte vi icke-smala, säger Linda-Marie.

Moa Ericson från Örebro arbetar som influencer och är också inne på att modebranschen inte är riktad till alla.

– Modebranschen visar markant att du som inte ser ut som idealet är en outsider. Din storlek finns inte och finns den i någon enstaka butik så kan du endast hitta den på en speciell avdelning kallad ”plus size”. En avdelning avsedd för oss som inte ser ut som ”alla andra”, en avdelning som för många känns skamlig att besöka.

 

På sitt Instagramkonto visar Moa upp sin icke-normsmala kropp för sina följare på ett sätt som enligt henne samhället inte vill se den.

– Jag har kommit till den insikten att efter ett helt liv av bantning och självförakt så orkar jag inte längre. Det är samhällets syn på mig som är fel, inte jag. Jag vill sudda ut tabun och skammen kring ordet tjock. Tjock är ingen känsla och heller inget skällsord, synonym till tjock är inte ful. Jag tänker inte ge upp förrän min inkorg är tom på mejl ifrån barn som gråter sig till sömns varje kväll på grund av vad omgivningen gör emot dom, berättar hon.

 

Finns det en motsättning i samhället, att man inte får älska kläder och följa trender om man inte ser ut som idealet?

Linda-Marie: Absolut. Jag kan nästan aldrig köpa de kläder jag faktiskt tycker är snygga och gillar, eftersom de inte görs i min storlek. Ofta blir man som plus size-person undanskuffad till en hörna med större storlekar där kläderna inte direkt alltid följer trenderna, alternativt så blir man helt utan kläder. Det är väldigt orättvist och man får helt olika förutsättningar att ägna sig åt ett modeintresse.

Moa: Visst är det så. Det finns många oskrivna lagar om vad man kan och inte kan ha på sig beroende på kroppsform. Vi matas av dessa oskrivna lagar överallt i form av blickar på stan men även av modeexperter i tv-rutan som vänligt förklarar för oss hur vi ska klä oss efter vår kroppstyp. Vi har klätt oss ”rätt” när vi med hjälp av kläderna lyckas att se så smala ut som möjligt utefter figuren vi har. Så oerhört sorgligt, som att vara och se tjock ut vore det absolut värsta som skulle kunna hända en människa.

 

Linda-Maries (@lindamariie) och Moas (@moaericsons) tips på personer på Instagram som breddar bilden av kroppar: @sarasongbird, @cassklatzkow, @matildajanzonn, @fruskyinthehouse, @notondietanymore, @riechellig, @stinawollter, @allastorlekararvackra_, och @vanessa.noir

För fler tips, kolla in hashtaggen #kroppspositivism

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.