Systrarna Pelgander – Drömmen är att spela ute i Europa

Text: Ulf Hjelting Bild: Johannes Larsson / Ateljé Änggatan
Posted 2022-11-28 in Mer Läsning, Sport

Laget slutade på nionde plats i årets tabell. Emilia och Elsa Pelgander tillhör A-laget för KIF Örebro DFF och ingår även i landslaget F17 och F19. Örebro Läns Tidning har träffat systrarna för att prata framtid och ambitioner.

Det blåser småkallt och det duggregnar utanför, det som i skrivande stund fortfarande heter, Behrn Arena. Vad stadens största och mest centrala fotbollsanläggning kommer att heta i framtiden är ovisst. Den restaurang som förut hette 4:e våningen har i varje fall bytt namn och heter idag Tillsammans. Där serveras en av de bättre luncherna i Örebro. En dörr bredvid ingången till restaurangen, i markplan, öppnas och det ropas glatt:
– Hej! Här är vi! Välkommen in.
Elsa och Emilia Pelgander tar emot och visar vägen in till det mediarum som finns i anslutning till omklädningsrummen i fotbollsanläggningen.
Pelgander… är ett efternamn som förpliktigar i Örebro. Pappa Jonas Pelgander spelade defensiv mittfältare i ÖSK mellan åren 1993 till 2002. Därefter blev det klubbar som BK Häcken, Falkenbergs FF, BK Forward, Panetolikos i Grekland och Adolfsbergs IK innan fotbollsskorna ställdes på hyllan och han istället fick rollen som tränare för Hidingsta IK och till sist Adolfsbergs IK.
Det var även i Adolfsbergs IK som både Emilia och Elsas fotbollskarriär började. I december 2019 värvades Emilia till KIF Örebro och i juli 2020 debuterade hon mot FC Rosengård i Damallsvenskan. Hon blev därmed den förste spelare född 2004 som spelade i Damallsvenskan. Det blev sex matcher under säsong 2020 och idag har Emilia ett kontrakt med KIF Örebro DFF över hela säsongen 2023.

Vad händer efter det?

– Just nu vet jag inte. Det vore självfallet roligt att fortsätta, men även spel ute i Europa lockar givetvis. Sedan gör jag mitt sista år i F19 och efter det blir det U23 och där är konkurrensen stenhård om platserna.

Inte U21?

– Nej, nej. Det är herrarna som spelar U21. Vi har inte U21, utan nästa steg från F19 blir U23 och därefter A-landslaget.

Vad är ambitionen?

– Jag vill givetvis vara med och kriga om platserna i U23 och därefter är målet inställt på A-landslaget. Men det kommer att vara tufft och det finns många bra spelare i åldern 19 till 23 år – betydligt fler spelare än vad som finns mellan exempelvis F17 och F19.
Lillasyster Elsa har så att säga gått i Emilias fotspår och även hon spelar för KIF Örebro DFF och ingår även hon i landslaget för F17. Kontraktet med KIF Örebro DFF är skrivet över säsongen 2024. Dock spelar systrarna på samma position – som offensiv mittfältare.

Hur går det? Vem kommer att få skola om sig till att spela på en annan position?

Det blir tyst en stund efter min fråga och Elsa och Emilia tittar på varandra.
– Hon! Svarar de båda med en mun och pekar på varandra med ett stort efterföljande gapskratt.
– Fast så långt har vi nästan inte tänkt, eftersom det aldrig har varit aktuellt. Men visst kommer vi att konkurrera om samma position i framtiden, säger Elsa.
Även Elsa eftersträvar att spela fotboll utomlands.

Om du får önska. Vilken klubb skulle du vilja spela för utomlands?

– Barcelona, blir det blixtsnabba svaret.
–Men även PSG eller Chelsea vore givetvis kul. Ja, Chelsea vore skitkul att spela i.
Emilia nickar och inflikar:
–Barcelona vore drömmen. Spanien. Ååå…
Inkomstmässigt har det hänt en hel del bara under de senaste åren inom damfotbollen. Storklubbarna ute i Europa, som exempelvis redan nämnda Barcelona, har börjat satsa allt mer ekonomiska resurser, men inkomsterna för spelarna är fortfarande inte i närheten av herrarnas inkomster, för en del spelare, miljardlöner och de är allt som oftast väldigt välbetalda. Även i Sverige jämfört med en vanlig löneanställning.

Kommer ni att kunna leva på fotbollen i framtiden?

– Ja, det hoppas vi. Kommer man till en bra klubb utomlands, så lär man kunna göra det och även om det blir spel hemma i Sverige, så kommer det att vara möjligt i framtiden.

Om det nu inte skulle bli som ni önskar. Kommer ni att utbilda er vidare efter gymnasiet?

Det blir även här tyst en stund. Sedan svarar Elsa.
– Jag gillar inte skolan, för jag tycker inte jag är speciellt duktig. Det är tråkigt och jag vill inte studera vidare. Inte som det känns nu i varje fall.
Att spela fotboll på elitnivå är inte heller helt gratis. Skor och utrustning kostar pengar. Massor av pengar om det inte finns ”spons” från något klädmärke eller tillverkare av fotbollsskor.
– Vi får en del träningskläder av klubben och så brukar Adidas skicka skor några gånger om året. Är väldigt tacksam att Adidas sponsrar mig och Elsa med skor då konstgräset sliter mycket och vi behöver byta skor ett par gånger per säsong, säger Emilia.
 Fotbollssäsongen är slut för i år. I samband med intervjun spelades även sista seriematchen bara några dagar innan. KIF Örebro DFF slutade på nionde plats i årets serietabell.

Vad är ambitionen inför nästa säsong?

– Det har vi inte pratat om än. Vi ska ha ett möte här snart, men visst vill man lyckas bättre nästa säsong och komma högre upp i tabellen. Men vi vet ännu inte vilken plan klubben har.

Så ni har ledigt nu från fotbollen?
– Ja… jo… nä… asså… Vi är lediga från matcher och sånt, men vi tränar fortfarande och har även individuell träning. Bara för att det är ”ledigt” innebär det inte att vi inte tränar.

Så ni tränar alltså även när ni är lediga?
– Det måste man för att bli bra. Det finns inga genvägar. Ska man bli bra så måste man träna. Så är det bara.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.