Det är februari 1986 och platsen är Medborgarskolans lokaler på Holmens industriområde. Radio Campus genomför sin första smått kaotiska närradiosändning. I år firar studenternas närradio 25 år.
Radio Campus, Örebros studentradio, sände 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan så sent som hösten 2009 och målet är att återuppta dessa sändningar inom en mycket snar framtid. Ett tjugotal personer är involverade i verksamheten i dag. Främst handlar det om elever som läser masterprogrammet i global journalistik, men även elever som läser till lärare och socionomer. Ett samarbete med Folkuniversitet har också inletts för att på så sätt kunna få ekonomi i sändningarna.
Men det började alltså för 25 år sedan. Robert Hultman var kårordförande från våren 1985 fram till och med våren 1986. Det var han som initierade idén om en studentradio via närradionätet vid dåvarande Örebro högskola.
– Faktum är att det inte var så djupa tankar bakom närradion. Jag ville bredda studentkårens verksamhet så att fler studenter skulle hitta saker att göra som de tyckte var intressanta, i kårens regi. Den studiesociala verksamheten bestod då mest av pubkvällar på Östra Mark, säger Robert Hultman när han minns tillbaka på tiden som kårordförande i Örebro.
Studentkåren tog fram en folder där de föreslagna aktiviteterna presenterades och det efterlystes personer som var intresserade av att arbeta med och att driva verksamheterna.
– Närradion var en. Spex och studentorkester tror jag var två andra. Allt inspirerat av kårernas verksamhet vid de stora universiteten, berättar Robert.
Förarbetet inleddes en eftermiddag i början av oktober på höstterminen 1985 då intresserade samlades inne på restaurang Kraka över en kopp kaffe för att prata närradio. Första radiosändningen genomfördes i februari 1986 från Medborgarskolans närradiostudio som då fanns på Holmens industriområde mitt emot dåvarande TBV:s Musikhus.
Till höstterminen 1986 flyttades sändningarna till Rockmagasinets närradiostudio på Nygatan. Micke Ekberg hyrdes in som ljudtekniker från Rockmagasinet och man hade då delat upp arbetet med närradion till två grupper. En grupp sände på onsdagskvällar. En grupp sände fredagskvällar. Till höstterminen 1988 hade dock dåvarande Örebro högskola dragit in en egen närradiokabel till den tv-studio som då fanns i källaren intill tentamensbunkern och Radio Campus flyttade sina sändningar till campusområdet. Under 1990-talet och under den period då Radio Campus sände tre dagar i veckan fanns en studio på markplan i Långhuset.
Johnny Tilly läste till ljudradiotekniker i början av 1990-talet på dåvarande högskolan. Han var då ansvarig sändningstekniker under några sändningar för Radio Campus.
– Jag minns några ostrukturerade sändningar med bluesmusik som varade långt, långt över ordinarie sändningstid, säger Johnny Tilly som då hette Carlsson i efternamn. Utbildningen till ljudradiotekniker gav bland annat resultat i arbete på både Radio Örebro och Länsteatern i Örebro som ljudtekniker.
Lars Ulfvensjö var också aktiv med närradiosändningar för Radio Campus under samma tidsperiod som Johnny Tilly var sändningstekniker. Bland annat höll en sändning på att nästan diskvalificera ett bidrag i Melodifestivalen.
– Ja, vi sände ett bidrag innan man fick göra det och allt resulterade i löpsedlar för kvällstidningarna där vi stod och gjorde v-tecknet efter vår bedrift, säger Lars som i dag arbetar med musikterapi på Runnagården i Örebro.
Mohamed El-Abed var aktiv för Radio Campus från hösten 2002 och till hösten 2003. I dag arbetar han för Stockholms landsting som planerare. Tiden med Radio Campus minns han som mycket stimulerande.
– Jag blev ”medlurad” av min rumskamrat Andreas Ericsson som då var ansvarig för Radio Campus sändningar. Det jag minns var att han var väldigt tillbakadragen och tyst privat men framför mikrofonen i radiostudion blev han som en annan person. Han är ett geni när det gäller radio och vi sände fem dagar i veckan under en period, säger Mohamed som i dag är verksam i pressklubben Verket genom sitt förra arbete som pr-konsult för Sprong kommunikation.
I dag står verksamheten inför en nystart. Radiostudion finns i ett litet rum i Långhuset utan insyn från de som passerar förbi.
– Vi har ingen ekonomi och vi kan exempelvis inte betala STIM, säger Elias Gustavsson som i dag är kanalchef för Radio Campus. Elias läser Ljudingenjörslinjen och ser arbetet med Radio Campus som en utmärk komplettering till studierna. Under flera år sände även Radio Campus via webben.
– Målet är att återigen kunna sända via webben och då tvåspråkigt – på engelska och på svenska – allt för att kunna marknadsföra Örebro Universitet så mycket som möjligt runt om i världen, säger han.
Men Elias första arbete med Radio Campus var dock att flytta och återuppbygga radiostudion i dess nuvarande lokaler. Ett inte helt lätt arbete visade det sig då mycket av studion redan var nerpackat och ett befintligt kopplingsschema saknades. I dag står studion sändningsklar igen.
– Just nu planerar vi ett återuppstartningskalas och det skulle ju passa utmärkt om vi kunde fira att Radio Campus fyller 25 år samtidigt, avslutar Elias Gustavsson.